IT-Dannelse
Som samfund bliver vi nødt til erkende, at IT er kommet for at blive. Det er en fundamental del af vores hverdag - nu og i fremtiden. Derfor skal vi sørge for at uddanne de nye generationer til at have en forståelse for IT’ens muligheder og udfordringer.
Vi foreslår, at der fremadrettet skal være øget fokus på en række kundskaber indenfor IT i skolerne:
- Generel dannelse indenfor IT. Ikke bare hvordan man skal opføre sig, når man er anonym på nettet, men også hvad det vil sige at lægge noget offentligt op på internettet og implikationerne ved at gøre det. Alle elever skal også undervises i kundskaber indenfor IT-sikkerhed - for bl.a. at sikre mod fremtidige snapchat-skandaler, samt værne mod identitetstyveri på nettet og lignende.
- Hardware - for at afmystificere computeren og udvikle en forståelse, for hvordan en computer virker.
- Software - programmering skal være det nye sløjd og eleverne skal blandt andet lære open source værktøjer at kende.
Vi skal derudover sørge for at løsningerne bliver implementeret forsvarligt og ikke tvinges ned over hovedet på institutionerne.
Brugervenlighed
For den del af befolkningen, der ikke er opvokset med IT, skal vi sørge for at de, der gerne vil lære IT bedre at kende, har mulighed for dette. Men vi skal også have et øget fokus på brugervenlighed, specielt i udviklingen af offentlige systemer. Vi skal samtidig tilbyde assistance til dem, der har meget svært ved at sætte sig ind i IT. Det kan tilbydes i fx. bibliotekerne eller i mobile busser, som vi kender det fra bogbussen, for at nå ud til de mindre befolkede områder. Når vi kræver alle skal benytte sig af IT, skal vi også sørge for at alle har mulighed for dette, både ved at give dem de fysiske rammer, men også sørge for at de reelt kan gøre det.
Et konkret tiltag man kan undersøge videre for at øge brugervenligheden i offentlige IT-systemer markant, er at automatisere en masse af de formularer som i dag skal udfyldes for at søge varmetilskud, boligsikring, osv. Hvis folks adresse i forvejen er opbevaret på borger.dk, og deres alder og tilknytning til arbejdsmarkedet lige så, bør vi arbejde på at udnytte denne data bedst muligt, så vi kan automatisere alle de processer, hvor de felter borgeren skal udfylde, allerede er oplyst under deres CPR-nummer.
Indholdsfiltre
Internettet er på nuværende tidspunkt meget åbent, og flere forældre kan være nervøse for, hvad deres børn finder på nettet. I praksis er det dog umuligt at blackliste samtlige sider med stødende indhold, da nye sider bliver oprettet hvert minut.
En måde at løse de udfordringer og samtidigt kunne sikre borgernes - specielt børns - færden på internettet kunne være at lave en ‘børnebrowser’, ved at tage udgangspunkt i en eksisterende browser (fx. Chromium eller Firefox) og tilføje et whitelisting-filter, der vedligeholdes af et råd, der arbejder med færdsel på internettet. Det skal være muligt for borgere at anmode om at sider bliver whitelistet, som bliver taget til overvejelse af rådet. Det skal være muligt at fravælge disse filtre.
Indholdsfortegnelse:
-
IT-havarikommission
-
Open Source Software
-
Teleinfrastruktur
-
Retssikkerhed
-
Persondata
-
Masseovervågning
-
CPR-numre og NemID
-
Brugervenlighed
-
Indholdsfiltre