Indledning
For langt de fleste er IT blevet et omdrejningspunkt i hverdagen. Fra mobiltelefonen til fjernsynet til bilen til Rejsekortet - ja sågar måske til dit nye ur - så kommer det tættere på os, og vi er uundgåeligt i kontakt med IT hele tiden. Digitaliseringen er kommet strømmende ind over os, og med den følger der utvivlsomt en række fordele for samfundet - men også en lang række udfordringer.
IT er i høj grad blevet negligeret i den politiske diskurs, og det er på tide at give det den seriøse opmærksomhed, det fortjener. Derfor har vi taget rundt i landet og afholdt politiske laboratorier i Ålborg, Århus, Odense og København for at høre Danmarks syn på IT. Dette dokument er den samlede vision af de omkring 100 mennesker, der har deltaget i udviklingsprocessen og fortalt om deres problemer, visioner og løsninger. Det rummer ikke alle svarene, men det er vores forhåbning, at det kan være et solidt udgangspunkt for at begynde en videre samtale omkring, hvilken rolle IT skal spille i vores liv fremover, og hvordan den bedst gør dette.
Den gennemgående vision i hele dokumentet er gennemsigtighed, der både skal være central i udviklingsprocessen af nye IT-systemer, men også i selve IT-systemerne - som jo skal sikre vores private data. Vi skal simpelthen vide, hvem der har adgang til vores data, og hvad de bruger den til. Og vi skal selv kunne sikre os, at vores data bliver håndteret ordentligt.
For at kunne gøre det er visionen at ‘open source software’ skal danne grundlaget for offentlig IT fremadrettet. Alle nyanskaffelser skal laves som ‘open source’, og der skal arbejdes aktivt mod, at der er 100% open source inden for offentlig IT inden 2030. ‘Open source software’ har en lang række fordele. Kildekoden er tilgængelig for alle og enhver, hvilket betyder, at alle kan undersøge kodens kvalitet og efterprøve, at koden opfører sig, som den bør. Det skaber sikrere systemer og giver samtidig plads til mere innovation, da enkeltpersoner kan bygge ovenpå koden og dermed nemt afprøve nye idéer og løsninger.
I takt med internettets udbredelse og stigende terrortrusler internationalt, masseovervåger staten nu i højere og højere grad dens egen befolkning. Den fundamentale retssikkerhed er blevet undergravet, og den skal genoprettes. Retten til privatliv skal også gælde på internettet og som samfund skal vi arbejde mod at opnå dette. Derudover fortjener IT den samme centrale rolle i vores uddannelser, som det har i vores samfund. Vi skal uddanne befolkningen til at kunne forstå IT, både de nye og gamle generationer - men også tage højde for dem, der har udfordringer ved digitaliseringen.
Det er vores ønske at skabe en human IT-politik. En politik der rummer ekspertens bekymringer om spildte skattekroner på dårlige IT-systemer, men også nybegynderen, der har problemer med e-boks. En politik der kommer hele befolkningen til gode. Vi vil have et gennemskueligt og sikkert offentligt IT, der sikrer alle borgeres ret til privatliv, og vi vil give IT den plads i det politiske rum, det fortjener.
Det er nu meningen, at vi skal have opkvalificeret idéerne og løsningerne og få fyldt de huller, der måtte være. Det er vigtigt, at idéerne bliver valideret og vurderet, så tag del og kommentér i de separate tråde, der er blevet oprettet - links dertil er i indholdsfortegnelsen nedenunder. Sammen kan vi bygge bedre – flere ved mere!
Indholdsfortegnelse:
- Offentlig IT
- IT-havarikommission
- Open Source Software
- Teleinfrastruktur
- Digitale Frihedsrettigheder
- Retssikkerhed
- Persondata
- Masseovervågning
- CPR-numre og NemID
- IT-Dannelse
- Brugervenlighed
- Indholdsfiltre
- IT og Helbred
- IT-Monopoler
- DR-Licens
Det fulde dokument i dets nuværende størrelse kan ses på Google Docs på dette link.