HVILKET POLITIKOMRÅDE HØRER FORSLAGET IND UNDER?
Skole, Uddannelse og Forskning
NOTE: Vi har valgt at supplere den overordnede vision, som er kogt ned til maksimum anslag med delvisioner under denne digitale høring Det har vi gjort, fordi vi gerne vil sikre, at den måde visionen fortolkes i delvisionerne også indgår i den demokratiske samtale og feedback fra medlemmerne. Vi håber at I vil gå ind og deltage i alle opslagene, da de skal ses i sammenhæng. Delvisionerne vil blive skrevet ind i en revideret udgave i et endeligt visionsforslag som vil møde de fastsatte kriterier, så jeres kommentarer kommer med videre på den måde. Vi ved med andre ord, at vi evt. udfordrer formatet lidt, dog med godkendelse fra POFO koordinationsudvalget.
VISION
Danmark er et af verdens bedste samfund. Det er det i høj grad, fordi vi har turde investere i uddannelse – Danmarks vigtigste råstof.
Derfor er uddannelse ikke noget, man spare på, men noget man investerer i. Vi skal for det første prioritere uddannelse langt højere økonomisk, end vi gør i dag, og så skal vi investere i mere tid til at undervise de studerende, så de kommer bedst muligt igennem og ikke hurtigst muligt ud.
Alt starter og slutter med den studerende. Derfor skal vi skabe de bedste vilkår for meningsfuld læring. Den meningsfulde læring er en proces, der foregår i meget forskellige hastigheder. Den handler om at fordybe sig, være undrende, stille spørgsmål og søge svar. Det er en dannelse, der skal sætte os i stand til at være deltagende, kritiske og empatiske medborgere i demokratiet. Uddannelse skal (ud)danne til både faglige professioner og livsduelighed.
Uddannelse er noget, der kan vare hele livet. Vi skal skabe rum for den livslange læring med mere fleksibilitet og bedre muligheder for efteruddannelse.
I dag har vi et uddannelsessystem, der er målrettet efter ét bestemt aspekt af vores samfund, nemlig den økonomiske gevinst på arbejdsmarkedet. Uddannelsessystemet og forskningen bliver strømline, hvor fokus overvejende er at sikre økonomisk vækst i Danmark. Men uddannelse er meget mere end økonomisk gevinst. Det skal skabe de bedste forudsætninger for det gode liv.
Det kræver bl.a. at vi skal have skabt et frirum, hvor der er plads til, at de enkelte uddannelsesinstitutioner kan skabe rammen om gode uddannelser. Vi skal sætte rammerne for en demokratisk og faglig styring på de enkelte institutioner. Det betyder at styringsdynamikken mellem staten og institutionerne skal nytænkes.
At blive klogere på sig selv og verden kræver trygge rammer, inspiration, og et personligt møde med de mennesker, der skal overlevere læring. Det opnår vi blandt ved at investere massivt i de personer, der udgør systemet, nemlig de ansatte. Det er dem, der inspirerer, udfordre og viser de studerende vej i de mange måder, man kan opnå læring på. En læring, der ikke kun skal sikre et fundament af viden, men også styrke de studerendes forandringskompetencer og mod til at være en igangsætter og medskaber af et bæredygtigt samfund.
Derfor skal de videregående uddannelser ikke blot klæde unge på til at kunne agere i vores nutid, men også i en fremtid, der endnu ikke er fastlagt med allerede eksisterende professioner.
EKSEMPLER PÅ KONKRETE FORSLAG TIL AT UNDERSTØTTE VISIONEN
BAGGRUND FOR VISIONEN
Baggrunden for visionen er, at vi gerne vil videreudvikle Alternativets uddannelsespolitik, fordi vi synes at i praksis er den eksisterende vision ikke omfattende nok, til at agere progressivt i den parlamentariske arena.
HVORDAN ER VISIONEN UDVIKLET?
Udviklingsarbejdet med de videregående uddannelser er delvist initieret på Christiansborg, og delvist af, at Alternativet i Århus valgte at afholde en POLA på området. I alt er der afholdt 3 POLAer i Kbh, Århus & Aalborg. I alt har omkring 60 personer deltaget. Ud over de åbne politiske laboratorier, er der afholdt et fagligt laboratorie, hvor 10 personer, herunder repræsentanter for ansatte, forskere, studerende og erhversliv, deltaget i en ”trygtest”. Skrivearbejdet er initieret af Christiansborg, i dialog med Århus gruppen. Netop fordi processen langt hen ad vejen er initieret af folk på Christiansborg, har vi valgt at lægge et bredere spektrum af den skrevne tekst ud til digital diskussion.
MULIGE ULEMPER
Det vil vi gerne høre jeres bud på!
FORSLAGSSTILLER
Amalie Villesen, amalie.villesen@ft.dk
FORSLAGSSTØTTER
• Amalie Villesen, amalievillesen@gmail.com
• Carolina Magdalena Maier, carolina.maier@ft.dk
• Søren Frederik Hansen, sorenjoren@gmail.com
• Jakob Gorm Andreasen, jakobgorm@gmail.com
• Sidsel Toft Petersen, sidsel_toft@hotmail.com
• Lene Kirkeby Brogaard, lene_brogaard@hotmail.com
• Fanny Broholm, Fanny.Broholm@ft.dk
• Rune Langhoff, Rune.Langhoff@ft.dk
• Rebecca Helena Berthelsen, r.berthelsen@hotmail.com
• Tilde Schmidt, tilde.schmidt@gmail.com