Halvårsmøde, vores MF'ers urin og meget mere

Kære alle

Så er der en masse gode informationer til dig om noget af det, der sker i Alternativet.
Bl.a. er der endnu en gang en opfordring til at melde dig til halvårsmødet, lidt om urin og så en masse gode forslag til, hvordan du kan deltage med din viden, dine kompetencer og din iver for at skabe et bæredygtigt Danmark - og verden.

Tak fordi, du tager dig tiden - vi håber, den bliver meningsfuld for dig.

Kærlig hilsen
Landssekretariatet - og en masse andre gode bidragsydere

Hvor vores landsmøde i maj er højdepunktet i vores formelle årshjul – så er halvårsmødet det mere uformelle møde i Alternativet. Her har vi fokus på medlemmer og frivillige, på at blive klogere på os selv og hinanden, og på at få indspark til, hvordan I hver især og sammen kan styrke en seriøs bæredygtig omstilling.

Vil du…
… lære, hvordan du kan lave lokalpolitiske laboratorier?
… blive klogere på økosamfundsbevægelsen?
… gerne i snak med vores MF’ere eller hovednestyrelsesmedlemmer?
… høre om, hvordan man i Frome i England har revolutioneret byrådsarbejdet?
… være med til udvikle kultur-aktivisme til kommunalvalget?
… blive mere bevidst om dine personlige værdier?
… udvikle dit eget værdi-baserede kandidatur med inspiration fra René Gade?
… øge din personlige gennemslagskraft eller forbedre din evne til at løse konflikter?
… have tid til gode samtaler og møde nye mennesker?
… være med til de Ålympiske lege? (se længere nede i nyhedsbrevet)

Halvårsmødet er den 26. november, og der er et begrænset antal pladser. Tilmeldingsfristen er torsdag d. 10. november.

Dagen kommer til at bestå af to fede fælles seancer for alle 4-500 alternativister. Det bliver et samtale-orienteret gedemarked og en lang række læringsrige workshops, som du kan tilmelde dig efter d. 5. november, og når du har købt billet. Billetter købes her: http://bit.ly/2f6rHIo

Vi ses!

Vi afholder Ålympiske Lege for anden gang til halvårsmødet! De Ålympiske Lege hylder jeres fantastiske forsøg med at praktisere ny politisk kultur og lader os inspirere af den modige, generøse og empatiske tilgang til politik, som alternativister landet over udviser.
Du kan nominere de aktiviteter, events eller handlinger, som på flotteste vis har praktiseret ny politisk kultur i 2016 her: http://bit.ly/2e9yiwN
Det kan eksempelvis være:

 • Bedste gadeaktivisme
 • Bedste NyPol-initiativ af MF’er
 • Bedste initiativ for åbenhed og gennemsigtighed
 • Bedste humoristiske indslag/event/aktivitet
 • Mest ydmyge og generøse handling
 • Mest empatiske aktivitet/event
 • Sejeste politiske resultat
 • Bedste indrømmede fejl
 • Modigste aktivist-handling
 • Eller hvad du mener vi alle bør fejre og lære af!

Du er velkommen til at nominere noget, du selv har været med til.
På halvårsmødet kommer de bedste eksempler (udvalgt af den Ålympiske jury) på scenen, og den aktivitet, der får det største bifald, får overrakt en grøn medalje for Ny Politisk Kultur :slight_smile:
Deadline for nomineringer er fredag d. 18. november.

Har du spørgsmål er du velkommen til at skrive til: sebastian.andreasen@alternativet.dk

Om under en måned skal Alternativets højeste politiske organ, Politisk Forum (POFO), beslutte, om vi skal have ny politik på fire vigtige områder: ungdomsuddannelser, videregående uddannelser, retsområdet og global politik.

Men inden vi når så langt, vil vi rigtig gerne have jeres hjælp til at gøre politikken endnu skarpere! Hvis du vil kommentere på disse politiker, så er det på dialog.alternativet.dk, det foregår. Der er deadline for input til visionerne søndag d. 30. oktober kl. 20.

Du kan finde og kommentere på de fire visioner her:

I forbindelse med vores globale politik (som er et stort politikområde, der består af hele seks visioner) afprøver vi en ny måde at behandle det på. Denne gang har arbejdet i de politiske laboratorier resulteret i to forskellige forslag til global politik, som så skal behandles af POFO til november. De oprindelige seks visioner til den globale politik kan findes her: https://dialog.alternativet.dk/search?q=global%20politik

I forbindelse med visioner for ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser afprøver vi også denne gang noget nyt, nemlig at forslagsstillerne kommer med deres vision på Dialog og sammen med selve visionen, har de for debattens skyld lavet et antal “del-visioner”. Disse del-visioner og diskussionerne på Dialog, vil så inden næste POFO møde i november blive “kogt ned” og inkluderet i selve visionerne. De endelige forslag til visioner som medlemmerne af POFO skal tage stilling til, vil blive lagt op på Dialog senest 14 dage inden POFO-mødet d. 20. november.

Retspolitikken er mere ligetil, idet den passer ind i vores nuværende skabelon, hvor den må fylde 2500 tegn.

Hvis du er i tvivl om hvorledes et visionsforslag behandles, kan du altid tage fat i en af din kreds’ to POFO medlemmer. Find dem her: AlleOs // Alternativet

Grønne hilsner
Jon Skjerning-Rasmussen og Jens-Peter Broberg fra Politisk Forums Koordinationsudvalg

Sidste år lancerede vi muligheden for, at I medlemmer, via vores smarte app, Appgree4Biz, kan stille spørgsmål til Statsministeren. Det har været en stor succes, så det fortsætter vi selvfølgelig med i år.

Det fungerer på den måde, at I via app’en udvælger det spørgsmål, som I synes er allermest relevant at stille, og så stiller Uffe det til Lars Løkke Rasmussen under Folketingets Spørgetime, som næste gang er tirsdag d. 8. november. Efterfølgende lægger vi en video op på vores facebookside, hvor I så kan se hvad Statsministeren svarede.

Vi håber, at lige præcis DU har lyst til at være med… for jo flere der deltager, jo flere spørgsmål er der i puljen… og jo flere spørgsmål der er i puljen, jo bedre spørgsmål kan vi se, at der kommer ud i den anden ende… Vi kalder det “Flere Spørger Bedre”. Så selvom det ikke lige er dit spørgsmål, der bliver valgt, så gør din deltagelse en forskel.

Deltag ved at gå ind på “Appgree4Biz”, eller direkte fra din browser på computeren eller telefonen ved at klikke her: https://alternativet.appgree.com/#!talk/1461859100987273217/2015565460723998721

Er det første gang du bruger Appgree, eller har du glemt. hvordan det virker så slå et smut forbi: AlleOs // Alternativet

Hvordan kan du gøre mig til en bedre og mere perspektivrig politiker med Appgree? Jeg bruger de sociale medier rigtig meget og til meget forskellige ting. Appgree er i mine øjne en meget direkte og personlig mulighed for at være i dialog - men jeg er bare ikke tidligere kommet i gang med at bruge det. Det vil jeg nu - vil du hjælpe mig?
Ved at komme med konkrete idéer og faglige input til lovforslagene - eller måske et relevant kunstnerisk citat eller et billede, som jeg bør inddrage i en af mine ordførertaler i folketingssalen.

Ja, jeg har ikke lagt nogen plan for, hvordan jeg vil bruge Appgree, men jeg vil starte op med at spørge om noget to-tre gange om ugen på den helt nye Appgree-kanal, som jeg har oprettet, og så må vi se, hvad det udvikler sig til. Det er op til jer :slight_smile:

Vær hermed velkommen til at rocke ved demokratiets former sammen med mig!

Inddragende hilsner
René Gade

OBS: Du kan finde vores Folketingsmedlems nye kanal ved at søge på “René Gade” på Appgree4Biz eller ved at klikke her: https://alternativet.appgree.com/#!talk/2015616472134455297. For at følge kanalen, skal du trykke på stjernen i øverste højre hjørne. Når stjernen er gul, følger du kanalen og er Renés Appgree-rådgiver, når du har tid og lyst - det er da ny politisk kultur!

Lige om lidt træder vi ind i november måned, og vi kan alle mærke, at det er mere mørkt, mere koldt og at sengen lokker os tilbage, når vækkeuret ringer.

Men selvom vi er i de mørke måneder, så er der masser af lys og smil. I vores egne rækker kan vi i hvert fald mærke, at vi får større smil på læben, når vi tjekker vores kalender på websitet. Alene i november måned er der, på nuværende tidspunkt, hele 43 events og arrangementer rundt om i landet.
Det er altså helt vildt! Tænk, at vi kan det?

Hvis du vil være med, så find dit lokale arrangement her, mød op, deltag med din unikke viden og vær med til at præge vores politik og organisation.

Har du lyst til at være med, ingen skal spørge om lov, der er frie og vide rammer. Det bliver sjovt og fantastisk, hvis du også er med. Har du:

 • 10 min: gå ind på Alternativets facebookside eller instagramprofil og tryk ‘synes godt om’, del og kommenter opslag.
 • ½ time: Gør din profil synlig for andre medlemmer på AlleOs.
 • 1 time: Ring til din forperson. Bag en kage eller hjælp med at stille op/rydde op til et arrangement.
 • Mere tid: slå et smut forbi Altivisten.dk*, hvor du kan blive klogere på den bæredygtige omstilling, det gode liv og mange andre ting, eller tag kontakt til din lokalkreds, hvis der er en opgave, du gerne vil løse.

Find din lokalkreds og kontaktoplysninger her: AlleOs.alternativet.dk

Har folketingsgruppen prioriteret rigtigt i denne sag om kystnære havvindmøller?
Folketingsgruppen har valgt at støtte resten af oppositionen og De Konservative i et forsøg på at redde de planlagte kystnære havvindmøller, som regeringen ellers lægger op til at aflyse. Det gør de til trods for, at mange af møllerne vil komme til at stå tættere på kysten end de 12 km som ellers er vores vedtagne politik. Er det OK? Det vil vi gerne høre jeres holdning til. Gå ind på “Appgree4Biz” og giv din holdning til kende, eller klik på linket her: https://alternativet.appgree.com/#!talk/1461859100987273217/2018835318748225537

For uddybende info se nedenstående skriv fra klimaordfører Christian Poll og Folketingsgruppen.

Fælles redningsaktion for de kystnære havvindmøller

Folketingsgruppen v. Christian Poll, 23. oktober 2016

Regeringen har fremlagt en 2025-plan, som fuldstændig ignorerer klimakrisen. Eet af tiltagene, regeringen lægger op til, er at annullere de kystnære vindmøller. Disse er ellers vedtaget af et stort flertal i folketinget i forbindelse med den energiaftale, der blev indgået i 2012 og er dermed et væsentligt bidrag til at nå Danmarks 40 procent reduktionsmål i 2020.

Som en modreaktion til regeringens planer om at tilbagerulle den grønne omstilling er oppositionen i gang med at samle sig om at fremsætte et forslag, der vil gennemføre denne allerede planlagte udbygning af vedvarende energi. De Konservative ønsker også at fortsætte arbejdet med de kystnære møller og der kan dermed skabes et flertal i folketinget. Den endelige form af forslaget er stadig uvist. Det kan f.eks. fremstå som et såkaldt privat lovforslag, et beslutningsforslag eller en vedtagelse i forlængelse af en forespørgselsdebat.

Politisk Forum har d. 15/11-2015 vedtaget en kystpolitik hvor der står: ”Kystnære havvindmøller placeres generelt 12 km fra kysten…”. Det er således vores vedtagne politik, men nu står vi i den situation, at regeringen vil sætte omstillingen til et vedvarende energisystem markant tilbage og en samlet opposition og De Konservative vil forsøge at redde den store indsats i omstillingen på 350MW, som de kystnære møller udgør. Det er derfor vores vurdering i Alternativets folketingsgruppe, at vi ikke kan stå uden for denne redningsaktion, og derfor skal være medstillere på det samlede forslag fra oppositionen på trods af, at en række af vindmøllerne vil blive placeret tættere end 12 km fra kysten.

Formildende i forhold til vores position om 12 km fra kysten er, at det første vindende bud fra Vattenfall har imødekommet bekymringer fra borgere om de møller, der står tættest på kysten, og har flyttet dem ud i 10 km afstand samt gjort møllerne lavere end det oprindelige krav fra Energistyrelsen. Vi vil lade os inspirere af dette og arbejde på, at der i forslaget fra oppositionen kommer formuleringer ind om, at den visuelle påvirkning fra vindmøllerne bliver dæmpet så vidt muligt.

Her står vi overfor et valg, hvor den politiske realitet gør det nødvendigt at stå vagt om omstillingen til vedvarende energi. Det ændrer ikke, at vi generelt mener, at nye møller placeres mere end 12 km fra kysten, men i dette tilfælde er der tale om en feberredning til nogle vindmøller, som er en del af Energiforliget og dermed allerede vedtaget. Vi vil gerne bakke op om både energiforlig og den fortsatte udbygning af vedvarende energi og vil derfor støtte det fælles forslag fra en samlet opposition og De Konservative.

Kærlige hilsner
Christian Poll
Klimaordfører for Alternativet

Hvis nogen kan stille det spørgsmål, så er det os. Hvis nogen, kan bruge resultatet af en urinundersøgelse blandt vores folketingsmedlemmer til noget, så er det Christian Poll.

Han har nemlig testet nogle af vores MF’eres urin for stoffet glyphosat, som kommer fra Round-up, som bekendt bruges lystigt på de danske marker i det konventionelle landbrug.

Resultatet af den test, kan du se på Altivisten lige her - vi kan godt afsløre, at resultatet er en anelse skræmmende … desværre.

Vil du ikke gå glip af det indhold, som Altivisten producerer, så meld dig endelig til deres nyhedsbrev, hvor du får sendt en perlerække af gode artikler, film og podcast til din indbakke. Meld dig til her: https://altivisten.dk/tilmeld/

Er du interesseret i, hvordan vi udvikler vores transportmønstre og gør dem mere bæredygtige? Vi viderebringer en opfordring til at deltage i den næste borgerdag her:

Vi får tit at vide, at vi, som forbrugere, skal vælge den bæredygtige løsning. Også når det kommer til mobilitet. Tag cyklen i stedet for bilen. Men er det altid praktisk muligt? Og hvorfor bevæger vi os overhovedet rundt? Kom og udforsk det sammen med os.

VÆRT: Ditlev Nissen, Borgerdag.
PRIS: 20 kr. via Billetto.dk/borgerdag-nov16
FIND VEJ: Sortedams Dosseringen 3D ligger i baggården.
YDERLIGERE SPØRGSMÅL: Her eller på info@borgerdag.dk
_FACEBOOKSIDE: https://www.facebook.com/events/681673205314060/_

Har du noget, som du gerne vil have med i nyhedsbrevet? Fede arrangementer, spændende workshops eller andet, som kunne have interesse for andre medlemmer? Så skriv gerne til cristine.gliese@alternativet.dk. Jeg lover ikke det hele kommer med, men jeg lover at kigge på alt, hvad der bliver sendt til mig.

Kæreste medlemmer

En af vores værdier i Alternativet er gennemsigtighed, og i den forbindelse vil vi gerne invitere jer til at besøge Den Grønne Gang på Christiansborg.
Arrangementet er efterhånden blevet en fast tradition, hvor en af vores folketingsmedlemmer på skift vil tage jer med på et lille eventyr ud i at forstå hvad Alternativet egentlig går og laver på Christiansborg.

Næste rundvisning bliver d. 2. november, hvor vores udviklings- og kirkeordfører Ulla Sandbæk vil stå for rundvisningen. Det kommer til at foregå fra kl. 19 - 21 hver gang, og vi byder selvfølgelig på kaffe og kage efterfølgende.

Årets sidste rundvisning vil foregå d. 7. december, hvor Uffe Elbæk vil svinge spadserestokken og tage jer med rundt på tur.

Selvom Christiansborg er et stort sted, så har vi begrænset plads. Deadline for tilmelding er en uge før hver af de ovenstående datoer, men ellers gælder først-til-mølle princippet.
Tilmeldelse kan ske pr. mail på: medlem@alternativet.dk

Vi glæder os til at se jer.

Vedtægtsudvalget er blevet nedsat

I starten af oktober nedsatte Hovedbestyrelsen vores nye Vedtægtsudvalg. Forud var gået en ansøgningsrunde, hvor mange gode mennesker havde stillet deres energi og kompetencer til rådighed. Tak til alle jer, som stillede op.

Vedtægtsudvalget har til opgave at hjælpe med at afklare spørgsmål om betydningen af nationale eller lokale vedtægter. Det kan være, der er brug for klarhed, eller det kan være, der er en uenighed om fortolkning, der skal løses. Vedtægtsudvalget kan hjælpe med det hele.

Hvis du vil vide mere, kan du læse om Vedtægtsudvalget i vores vedtægter eller på Wiki.alternativet.dk, hvor deres opgavebeskrivelse ligger.

Udvalget består af: Ivan Flændsdal, Peter Laudrup, Maria Drabæk, Tove Schellerup og Gert Rosenkvist. Per Kjøller Jensen er suppleant.

Vedtægtsudvalget modtager henvendelser på vedtaegtsudvalg@alternativet.dk

Når du sender en henvendelse, vil du normalt høre tilbage om, hvornår dit spørgsmål kan blive behandlet inden for 24 timer.

Fremadrettet vil du kunne finde Vedtægtsudvalgets afgørelser og svar på wiki.alternativet.dk og senere ligeledes på den nye hjemmeside.


MØD OS ELLER TAG KONTAKT

Alternativet
Åbenrå 33
1124 København K

+45 71 79 18 64

www.alternativet.dk

alternativet@alternativet.dk
aktiv@alternativet.dk
medlem@alternativet.dk