Visionstekst
Alternativets socialpolitik vil sikre, at mennesker med sociale udfordringer og særlige behov kan udfolde deres livspotentiale på højest mulige niveau.
Socialpolitikken bygger på en tillid til at det enkelte menneske er ekspert på sit eget liv og en forståelse af, at det enkelte menneskes udfordringer skal løses i nært samarbejde med den enkelte og vedkommendes familie eller nære netværk.
Det kræver en ændring i dansk socialpolitik, som Alternativet kalder for en bevægelse fra systemvelfærd til relationsvelfærd.
Relationsvelfærd betyder at sociale indsatser tager udgangspunkt i det enkelte menneskes ønsker og behov, modsat systemvelfærd, der tager udgangspunkt i standardiserede løsningsmodeller med meget høj grad af kontrol og administration.
Det kræver at samfundets sociale frontmedarbejdere – sagsbehandlere, socialrådgivere og gademedarbejdere m.fl.– frisættes til at bruge deres faglighed til at skabe en tillidsfuld relation med borgeren, hvor den enkeltes individuelle ønsker, behov og drømme er omdrejningspunktet for indsatsen.
Vi skal være i stand til at flytte flere frontmedarbejdere fra kommunale kontorer til byens rum, hvor de via sociale, kulturelle, uddannelsesmæssige og sundhedsmæssige projekter kan være med til at skabe sociale bydelsløft i samarbejde med de mennesker, der er berørt af sociale udfordringer, samt lokalbefolkningen.
Samtidig skal vi ændre dokumentationskulturen, så vi dokumenterer, hvorvidt den sociale indsats skaber progression og værdi set fra borgerens perspektiv. Og hvis den sociale indsats fører til efterfølgende besparelser, skal pengene i så høj grad som muligt løftes tilbage til nye sociale investeringer.
Alternativet støtter også den frie grundforskning på det sociale område og vi vil sikre, at viden derfra skaber værdi i det på uddannelserne og i det praktiske arbejde.
Socialpolitikken skal dog ikke kun begrænses til offentlige socialindsatser, men også understøtte det vi som mennesker kan gøre for hinanden ud fra empati og generøsitet.
Vi skal sikre, at frivillige foreninger, civile organisationer og uformelle fællesskaber, kan få bedre muligheder for at hjælpe udsatte mennesker og dermed blive en endnu stærkere del af det sociale sikkerhedsnet.
Ligesom private virksomheder 4. sektor virksomheder og sociale virksomheder får større muligheder for støtte socialt udsatte menneskers udvikling og trivsel.
Tre konkrete forslag
- Hjemløselandsbyer
Der oprettes hjemløselandsbyer på tomme grunde i større byer, med trailere eller minihuse i selvstyrende klynger af for eksempel 8 boliger i hver klynge.
En landsby: 16 klynger så der i alt bliver plads til 128 mennesker.
Huslejen skal være lav, men hver enkelt beboer skal bidrage til det fælles arbejde i klyngen og landsbyen med den viden og ressourcer, vedkommende har til rådighed.
Klyngerne er selvstyrende mens landsbyen styres af et fællesråd med repræsentanter for enklaverne, som tager sig af overordnede beslutninger. Der er fælles sundhedshus, kontor med fremskudt sagsbehandling, arbejdsformidling, fælles møde og undervisningsfaciliteter samt værksteder.
Fællesrådet rekrutterer hjemløse fra gaden til landsbyen og nytilkomne skal lære at sove under tag, samt lære elementære sociale og personlige færdigheder. Senere arbejdes der frem mod, at den hjemløse, senest efter tre år, kan flytte ud i samfundet. - Personlige borgerstyrede budgetter
Alle kommuner i Danmark skal have mulighed for at arbejde med personlige borgerstyrede budgetter. Det kan være et budget på for eksempel 50.000 kroner, der giver særligt udsatte borgere mulighed for at løse deres største problemer først. Helt konkret hjælper en gademedarbejder den udsatte borger med at lave et budget, der skal løse de udfordringer, som borgeren ser i sit liv. Det kan være, at få ordnet tænder, behandling for social fobi, tage kørekort, fitnesskort eller hjælp til at etablere kontakt til deres familie. Det er normalt ydelser, som man skal søge om og vente på, men med de personlige budgetter dropper vi bureaukratiet, paragrafferne og støtter borgerne med det samme. Ideen kommer fra England, hvor erfaringen betyder, at alle kommuner i dag skal arbejde med personlige budgetter for udsatte. I Danmark har Alternativet sikret en pulje på 10 millioner kroner fra Satspuljen til forsøg med borgerstyrede budgetter til udsatte mennesker. - Ny lov skal nedbryde ”siloer”
Der skal laves en lov om sammenhæng og helhed i samfundets indsatser over for den enkelte borger og dennes familie. Loven skal stå over de enkelte love som folkeskoleloven, beskæftigelseslovgivningen, sundhedslovgivningen, sociallovgivningen.
Loven skal sikre, at en borger i Danmark får den behandling, som vedkommende har brug for og ikke kun den behandling, som vedkommende får i den del af systemet, som borgeren er i kontakt med.
Borgeren og dennes familie skal have ret til at blive set og behandlet som en helhed ud fra en konkret individuel vurdering. Der skal kunne klages til en ankeinstans, såfremt man ikke er blevet behandlet som en hel person ud fra en konkret og individuel betragtning.
En sådan lov vil bryde med ”silotænkningen” og nedbryde bureaukratiet omkring de statslige og kommunale ”siloer”. Og sikre, at vi bruger forskellige dele af velfærdssamfundet til at give den dårligst stillede del af befolkningen en bedre støtte og behandling.
Tre ulemper
Baggrund for visionen
Det er tid til at tænke velfærd og sociale indsatser på nye måder. Denne visionstekst skal være springbrættet for videre politikudvikling, der kan forbedre mulighederne for, at socialt udsatte og udfordrede mennesker kan udleve deres livspotentialer.
Hvordan er visionen udarbejdet
Arbejdsgruppen bestod af alternativets socialpolitiske ordfører og politisk assistent Jesper Elbæk Drejer Andersen. Arbejdet med visionen blev sat i gang i marts måned.
Forløbet har været som følger:
Forespørgsel om indput fra KV-17 kandidater og tillidsvalgte sendt ud via henholdvis mail og nyhedsbrev. På baggrund heraf og partiprogrammets afsnit med overksriften social bæredygtighed har vi fomuleret visionsteksten i løbende dialog med nedenstående.
Hvem har været inddraget
Helle Øbo
Anni Ehlers
Thit Aaris-Høeg
Karen Lumholt
Lars Uggerhøj
Jon Kiellberg
Claus Jansson
Manu Sareen
Visionsstillere
- Torsten Gejl
- Anne-Marie Gertsen
- Bente Holm Villadsen
- David Wedege Petersen
- Jesper Elbæk Drejer Andersen
- Jørgen Folkvang
- Mai Nielsen
- minna sadjadi
- Peter van Hauen
- Susanne Zimmer
Status på visionen
Status: Behandles i Politisk Forum
Visionen har været til høring blandt medlemmerne og er nu under behandling i Politisk forum.
I Politisk Forum bliver visionen enten vedtaget som skrevet, vedtaget med forbehold for mindre omskrivninger eller sendt tilbage til stillerne med ønske om større udviklingsarbejde.