Nyhedsbrev marts 2024

Kære medlemmer af Alternativet

Velkommen til kvindernes kampdag!

Og kæmpe tillykke til Dansk Vegetarisk Forening - DVF og Klimabevægelsen i Danmark! Fire år efter kampagnen “Klimakontrolleret gris” har Landsretten kendt Danish Crown skyldig i vildledning. Det er den første store klimaretssag i Danmark og en stor sejr i kampen mod greenwashing. Tak for jeres indsats på vejen mod en grøn systemforandring.

Hvis man siger, man er grøn – så SKAL man være grøn. Det gælder også regeringen. Men man kan komme i tvivl. “Ekspertgruppen for en grøn skattereform”, også kaldet Svarer-udvalget er netop kommet med deres bud på en CO2-afgift på landbruget. Men regeringen har for længst sikret sig, at processen forhales i “den grønne trepart”. I stedet for at gennemføre en CO2- afgift, svarende til det øvrige erhvervsliv, så vi alle sammen, og ikke mindst landbruget, sikres en fremtid; en grøn fremtid.

Samtidig har vi fået Klimarådets årlige statusrapport. Den kalder på handling frem mod 2030. Vi når kun lige 2025- målene på grund af betænkelig talgymnastik og det faktum at regeringen reelt bryder Klimaloven.

I Alternativet holder vi derimod snuden i sporet. Vi konfronterer regeringen hvor vi kan og udvider hele tiden værktøjskassen.

Og så har vi fokus på den grønne mad i de offentlige kantiner. Hver dag serveres der 800.000 offentlige måltider. Alternativet arbejder for at udvide og forbedre de grønne tilbud, hvoraf nogle paradoksalt nok står til at blive skåret væk. Hvem sagde Danmark, som grønt foregangsland?

Der er nok at gøre for Danmarks grønneste parti. Læs med og deltag meget gerne i alle de spændende aktiviteter, der sker i Alternativet lige nu.

Kommunalvalg og fælles opstillingsmøde d. 17. marts kl. 11 - 14

Der er overvældende tilslutning til det fælles inspirations- og opstillingsmøde, hvor vi zoomer ind på kommunal- og regionsvalget 2025 (KV/RV25).

Det er første gang vi mødes til fælles opstillingsmøde for alle storkredse og kommuneforeninger. Det har en kæmpe værdi at dele erfaringer, skabe energi i hele organisationen og sætte skub i det politiske arbejde på tværs af landet. Vi gentager eventet flere gange frem mod valget d. 18. november 2025.

Du er mere end velkommen til at deltage, uanset om du bare er nysgerrig, går med en kandidat i maven eller gerne vil medvirke i valgkampen. Du kan deltage på egen hånd eller gennem din forening. Formen minder om nytårskuren. Der er en fælles del, en lokal del og en fælles afslutning. Find det her.

Hold øje med hvad din storkreds arrangerer i forbindelse med eventet og om storkredsen supplerer med et separat opstillingsmøde, på andre dage hen over foråret.

I København opstiller Troels Christian Jakobsen blandt flere andre stærke kandidater. Alternativets tema er: “Forvandling af København - farvel til det sorte rådhus”. Frem til sommerferien er fokus på fremtidens mad- og fødevareproduktion. I den forbindelse udvikles blandt andet konkret politik og events om madspild. Kom endelig forbi til deres næste møder.

Find al den information du behøver i det seneste nyhedsbrev fra København:

Nyt om Europaparlamentsvalget d. 9. juni 2024

Samtidig nærmer vi os hastigt EP- valget og Alternativets stærke kandidatfelt er i fuld gang med den sidste fase af deres valgkamp, til debatter, gade-events, og meget mere. Den nationale kampagne koordineres i sekretariatet. Første fælles tjek-in møde for alle aktive er torsdag d. 21/3 kl. 20:00. Har du forslag og ideer til hvordan vi skaber synlighed, styrker vores kandidater og skaber opmærksomhed, kan du også skrive til det nationale kandidatudvalg nku@alternativet.dk

Er du nysgerrig på at møde Alternativets kandidater, så stil fx ind på den her kanal, tirsdag d. 12. marts kl. 16.30-17.15 og mød Karoline Lindgaard. Du kan også læse Karolines seneste nyhedsbrev her.

Eller kontakt en af vores øvrige stærke kandidater for spørgsmål eller med hjælp. Her er det Nilas Bay Foged:

Brug dit medlemsmandat

Regeringens forslag om organdonation skal behandles i Folketingssalen d. 12 marts. Alternativets folketingsgruppe inviterer alle medlemmer til at bidrage til samtalen. Og til at kvalificere MF-ernes stillingtagen. Har du lyst til at medvirke med dine holdninger, så deltag i en interaktiv undersøgelse her. Vi havde en velbesøgt medlemssalon d. 6. marts om emnet, og du kan fortsat nå at give din mening til kende, frem til og med d. 10. marts.

Savner du baggrundsviden om emnet, har sekretariatet udarbejdet et notat med information om regeringens forslag, perspektiver fra andre lande og de tre gængse modeller. Det finder du på vores fælles Dialog- medie her.

Politisk Tænkeboks med byrådsmedlem Joachim Kjeldsen

Næste tænkeboks er d. 19. marts kl. 19-20.30. Den her gang med Alternativets byrådsmedlem i Thisted, Joachim Kjeldsen. Hvis I har lyst til at gå sammen om et formøde, finder I samtalemenuen her, hvor der også er tilmelding og link til mødet.

Temaet er: Det demokratiske engagement i kommunerne.

“Der hvor borgere og civilsamfund bliver engageret, er ofte når kommunen varsler beskæringer eller skolelukninger, eller når der planlægges større infrastrukturprojekter.

Eller op til valg, hvor der er liv i samtalerne til debatter og ved frokostbordene. Men i “fredstid” er der en tendens til at engagementet falder og i perioder er næsten ikke-eksisterende.

Det er naturligt at de politiske samtaler er flere og mere engagerede tæt på et kommunalvalg, eller når et kontroversielt emne er på dagsordenen. Men hvordan får vi skabt mere deltagelse, af borgere og civilsamfund, ved høringer, til åbne kommunalvalgsmøder og i det daglige?”

Link til Joachims seneste nyhedsbrev her

ORLA- og POLA-proces - det videre forløb

Der er masser af spændende medlemsaktiviteter i kalenderen.

Ikke mindst forløbet med de organisatoriske (ORLA-er) og politiske laboratorier (POLA-er) efter halvårsmødet. Kæmpe tak til initiativgruppen og til HB’s arbejdsgruppe for det store og vigtige demokratiske arbejde.

Som et resultat af ORLA-erne kan du kommentere en række vedtægtsforslag her:

Herefter er det muligt at være medstiller til Landsmødet, på udvalgte forslag.

POLA-erne har bidraget til Hovedbestyrelsens og MF-gruppens fælles ledelsesseminarer om den politiske fortælling og prioritering af opgaver. D. 2.4 og d. 10.4 kl. 19.30-21.00 inviterer vi til endnu to medlems- POLA-er, for at kvalificere “Den politiske fortælling” og “De vigtigste opgaver”.

POLA-erne afslutter medlemsprocessen, som begyndte på halvårsmødet i november og materialet indgår i de drøftelser vi skal have på Landsmødet d. 11.-12. maj.

Åbent Hovedbestyrelsesmøde d. 12. marts kl. 19

Hovedbestyrelsen gør forsøg med at streame vores næste møde. Vi inviterer indenfor, for at skabe åbenhed om vores arbejde og forståelse for opgavernes karakter. Samt for at give et indblik i vores arbejdsmetode.

Der kan være spørgsmål, der er personfølsomme, de vil blive lagt uden for den åbne del af mødet. På mødet er det muligt at lytte, men ikke at deltage i bestyrelsens drøftelser.

Vi inviterer også fordi vi håber det vil inspirere flere af jer til at stille op til Hovedbestyrelsen, i daglig tale HB. Ikke mindst fordi vi ikke er i mål i forhold til mangfoldighed, fx når det gælder unge og kvinder. Vi har også brug for kompetencer inden for økonomi og ledelse.

Men hold dig ikke tilbage selvom du har en anden profil. Det er vigtigt, at du brænder for projektet Alternativet og har tiden til at bidrage til bestyrelsesarbejdet. Vi håber mange vil stille op og blive en del af et stærkt felt, som medlemmerne kan stemme på til Landsmødet d. 11.-12. maj.

Link til mødet finder du her.

Check in-møde - sidste nyt fra organisationen og Christiansborg

Næste event i møderækken, vi kalder check in, er d. 18. marts, kl. 20-21. Her medvirker MF Helene Liliensdahl Brydensholdt og Forperson for Hovedbestyrelsen Trine Aslaug Hansen. På mødet får du de seneste opdateringer fra Christiansborg og organisationen. Der er masser af muligheder for at stille spørgsmål og for dialog om politiske og organisatoriske temaer. Du kan tilmelde dig og finde link til mødet her.

Å-stedet- en fantastisk mulighed

Hvad skal du i uge 29? Det er ugen før vores sommerhøjskole på Kalø. I år har vi fået stillet en ekstra uge til rådighed! Den har vi fyldt med spændende oplæg og workshops.

Læs hele programmet

Det er de aktive medlemmer i gruppen bag Å-stedet der er arrangør. Å-stedsgruppen arbejder på at skabe en permanent højskole. Mere om tankerne bag Å-stedet.

For mere information, kontakt trine.aslaug.hansen.hb@alternativet.dk.

De grønneste forårshilsner🍀
Trine Aslaug Hansen, Forperson,
på vegne af Hovedbestyrelsen