Visionstekst
Alternativet prioriterer til enhver tid ny landsdækkende kommunikationsteknologi, som ikke skader menneskers sundhed og naturens biodiversitet. For at bremse risiko for skadevirkninger(1) ved den akkumulerede elektromagnetiske stråling (EMS)(2), opfordrer vi regering og Folketing til, så hurtigt som muligt, at følge ICNIRPs anbefalinger(3) om at tage forsigtighedsprincipperne(4) i anvendelse, så der tages hensyn til alle grupper i samfundet.
Alternativet arbejder for at sætte udrulningen af trådløst 5G netværk(5) på pause, da langt den overvejende del af nyere uafhængig forskning har fundet risiko(6), for skadelige bioeffekter på mennesker og dyr.
Folketinget opfordres til straks, at iværksætte en uvildig miljøudredning. I udredningen ønsker vi at inddrage og fremme den samlede internationale forskning, der belyser risikofaktorer, langt under de gældende grænseværdier, ved radiofrekvent stråling i det ikke-ioniserende frekvensområde.
Det tilskyndes endvidere, at der årligt afsættes midler til validering af eksisterende og fremtidige uafhængige studier, der peger på sundhedsfare for mennesker(7), svækkelse af økosystemer eller udryddelse af arter - herunder ‘insekt kollaps’(8).
Fremadrettet beskyttes privatlivet, og ‘Retten til et sundt miljø’ jvf. Århuskonventionen(9) overholdes, når Danmark ruller ny obligatorisk teknologi ud, herunder Smartmeters(10). I den henseende tilbagegives borgerne med øjeblikkelig virkning, retten til at bestemme over eget liv, herunder ret til fravalg af trådløs fjernmåling af energiforbrug i eget hjem.
Alternativet arbejder tillige på at ophæve stigmatiseringen af mennesker, der ikke tåler Elektromagnetisk stråling. Elektro hyper sensitivitet(11) anerkendes derfor som en miljøbetinget lidelse ligesom i Sverige(12), så borgere kan få hjælp i sundhedssystemet samt økonomisk skadeserstatning.
I Alternativet prioriterer vi sikre grænseværdier for mennesker, dyr og natur mere end en hurtig udrulning af ny kommunikationsteknologi(13).
Ulempe 2 og 3 er beskåret pga. begrænsning på antal tegn i AlleOs. Læs den fulde vision her, hvor du kan finde det fulde skriv med fodnoter på ovenstående, baggrunden for skrivet og de uddybdede ulemper.
Konkrete forslag
Forslag 1 - Det trådløse valg er dit
Det bør være muligt at vælge ikke-trådløse alternativer til obligatoriske teknologier, som f.eks. et Smart-meter fra forsyningsselskaberne.
Forslag 2 - Anerkendelse af EHS
Elektro Hyper Sensitiv (EHS), bør anerkendes som en miljøbetinget lidelse i Danmark, ligesom den er det i Sverige (2000).
Forslag 3 - Den samlede stråling og Forsigtighedsprincippet
Højeste grænseværdi ved den akkumulerede elektromagnetiske stråling i det radiofrekvente område, danske borgere udsættes for, i og udenfor deres hjem, bør som minimum matche forsigtighedsprincippet, som det er tilfældet i de andre europæiske lande vi sammenligner os med, som f.eks Sverige, Belgien og Frankrig.
Forslag 4 - Uvildig miljøudredning
Folketinget pålægges at iværksætte en uafhængig miljø-udredning vedrørende mulige biologiske effekter på dyr og planter af elektromagnetisk stråling i det ikke-ioniserende område – omfattende både korttids- og langtidseffekter
Forslag 5 - Midler til validering af forskning
Der skal afsættes et større beløb årligt til uafhængig forskning og gennemgang af eksisterende og af fremtidig peer-review studier af den ikke-ioniserende strålings m ulige biologiske effekter på mennesker, med fokus på at fastsætte grænseværdier for l angtidseksponering. Tilpasset forskellige situationer, eksempelvis konkrete målinger i befolkningen af det aktuelle strålingsniveau i forskellige situationer. I det offentlige rum, både inde og ude, f. eks. skolegårde, fyldte stadions, koncertsale, tog/busser, biblioteker mm.
Forslag 6 - 5G på pause
Udrulningen af 5G sættes på hold indtil det nærmere er afklaret, hvad behovet er for yderligere teknologi, og hvordan det harmonerer med gennemgangen og forskningen i biologiske effekter og deraf fastsatte grænseværdier for langtidseksponering.
Forslag 7 - Omsorg for alt levende
Forsigtighedsprincippet anvendes, hvor der er uafklaret risiko for negative konsekvenser for dyr og planter ved udrulning af 5G.
Forslag 8 - Hvem har ansvaret
Det skal afklares hvem der er ansvarlige for e ksempelvis DNA- og fertilitets skader på mennesker, udrulningen af 5G måtte medføre, så alle borgere ved hvem de kan rette kollektive eller individuelle søgsmål imod.
Tre ulemper
- Vi ønsker at bremse teknologien, når biosfæren lider
Vi ønsker et højteknologisk samfund samtidig med at vi tager hensyn til mennesker og natur. I Alternativet vil vi dog ikke have teknologisk udvikling for enhver pris, derfor kan løsningen være at flytte fokus på sunde alternativer til trådløs kommunikation (5G), som eksempelvis Fibernet, LiFi etc. Denne vision har ikke fokus på “sundere” alternativer som allerede findes i dag.
- Vi accepterer ikke at varme-påvirkning er eneste gyldige målemetode
Videnskaben er ikke enig i hvordan man måler skader. Størstedelen af den forskning, der ligger til grund for gældende grænseværdier i DK, anvender kun resultater fra forskning i termisk betingede effekter. Nyere forskningsområder gør op med den problematik, og siger at der sker alvorlige skader på det ikke-termiske niveau langt under de nuværende grænseværdier…
- Bias i forskningen fører til parallel debat
Flere undersøgelser viser, at den forskning der ligger til grund for de nuværende grænseværdier fastsat af ICNIRP, har vist sig at være biased. Det vil sige finansieret forskning indenfor strålingens skadevirkninger, som modsat uvildig forskning, ikke finder overvejende evidens for skader ved 5G stråling. Ulempen i denne kontekst er, at det er svært for borgere og selv forskere, at finde ud af hvad der er op og ned i denne debat…
Baggrund for visionen
Læs baggrunden og fodnoter for visionen her.
Hvordan er visionen udarbejdet
5G visionen er udarbejdet gennem en række Politiske Laboratorier, arbejdsgruppemøder, workshops, events og online inddragelse. Processen har været styret af styregruppen som har brugt “Den Kratiske Platform” som faciliiterings værktøj igennem processen. Vi har vægtet at få stort set alle udviklings møderne livestreamet for at opnå gennemskuelighed i dette polariserede og svære emne.
Der har været styregruppemøder forud for hvert af nedenstående events:
Julius Grantzau og Rolf Bjerre planlægger processen for udviklingen af en 5G vision
5. marts - Å-kontoret i København
Politisk Laboratorium 1, Opstartsmøde - 62 deltagere, åbent for alle
19. marts - Å-kontoret i København. Livestream fra mødet
May Day Konference, tværpolitisk 5G konference - ca. 200 deltagere åbent for alle.
4. maj - Christiansborg. Livestreams fra konferencen
Politisk Laboratorium 2, Århus inputmøde - 35 deltog, åbent for alle
6. marts - Åkontoret i Århus, livestream fra mødet
Politisk Laboratorium 3, kvalificerings møde - 46 deltagere, åbent for alle 15. maj - Christiansborg
livestreams fra mødet:
http://bit.do/1-del
http://bit.do/2-del
Ekstern Digital høring - 300+ besvarelser
Åben fra 17. maj til 17. juli - [Anonymiseret resultat](http://bit.do/digitalsamtykning)
Kvalificeringsmøde med IT-sikkerhedsgruppe - 32 deltog, kun for IT-sikkerheds specialister
8. juni - Prosas kontor i København
Politisk Laboratoruim 4, afslutningsmøde – 7 deltog, åbent for medlemmer af Å 16. juni - Åkontoret i København
Hvem har været inddraget
Styregruppen som består af
Julius Grantzau, Benedicte Fabricius, Oliver Hoines, Gyde Serene, Anne Dina Dinesen, Michael Tindø, Hekla Hekla, Rolf Bjerre
Aktivt deltagende:
Vibeke Frøkjær Jensen, Forsker i Big Data og Sygdomsovervågning - http://bit.do/VibekeJensen
Stephan Engberg, Digital Infomations specialist med fokus på ePrivecy - http://bit.do/StephanEngberg
Donald Macintyre, Strålingskonsulent og medlem af EHS foreningen - http://bit.do/DonaldMacintyre
Sebastian Büttrich, Kvantefysiker, Trådløs netværks specialist og Research Lab Manager at DTU - http://bit.do/SebastianButtrich
Eva Theilgaard Jacobsen, Psykolog og forfatter til bogen ”Mørkelægning af mobilstrålingens konsekvenser”- http://bit.do/boganmeldelse
Øjvind Vilsholm, fhv. miljøordfører og folketingsmedlem (enhedslisten) -
http://bit.do/Endhedslisten
Nanna Bock, Medlem af kristendemokraterne og Storkredsformand København - http://bit.do/NannaBock
DR Detektor. Public service. http://bit.do/Detektor. http://bit.do/DetektorSvar
Samlet ca. 200 deltagere ved fysiske møder
300 personer deltog i den eksterne digitale høring: - http://bit.do/digitalsamtykning
Visionsstillere
- Rolf Bjerre
- Ann Busch
- Benedicte Victoria Fabricius
- Børge Højlund Jensen
- Gyde Sørine Bichel
- Hekla Hekla
- Julius Gorm Graakjær Grantzau
- Kim Christiansen
- Nanna Høyrup Andersen
- Taina Hvidlykke
Status på visionen
Status: I høring
Visionen er lige nu til åben høring og alle kan deltage i debatten.
Høringen lukkes d. 13 oktober 2020.