Forslagets tekst
Alternativet ønsker fortsat en ordning, hvor ¾ af det offentlige tilskud til en daginstitutionsplads skal kunne følge barnet. Denne ordning giver forældre mulighed for selv at organisere pasning i hjemlige omgivelser. Det kan være at forældre selv passer eget barn hjemme, små private pasningsordninger, forældregrupper eller hjemmepasningsklynger. Hjemmepasningsklynger er tænkt som en fortsættelse af forældregrupper. De organiseres af sundhedsplejersken og er en organisatorisk håndsrækning til, at hjemmepassere udvikler fællesskaber, som kan give børnene en mere varieret hverdag.
Alternativet ønsker forbedre ordningen så der åbnes op for muligheden for friplads, søskenderabat og pædagogisk rådgivning. Derudover ønsker Alternativet at sikre at alle forældre får adgang til disse pasningsmuligheder på tværs af kommuner.
For at benytte sig af denne ordning vil Alternativet gøre det obligatorisk med flere besøg af sundhedsplejersken og deltagelse i et pædagogisk grundkursus.
Udfordring forslaget skal løse
Alternativet ønsker at give friheden tilbage til forældrene i forhold til at de kan vælge den dagtilbuds-form der passer godt til dem.
Beskrivelse af forslagspakken
Alternativet ønsker et samfund hvor familieliv og arbejdsliv, kan sameksistere i fleksible og harmoniske rammer og vi arbejder målrettet på at skabe rammerne, der kan muliggøre dette. Alternativet arbejder for en socialt bæredygtig familiepolitik, som understøtter og fremmer den fleksibilitet, som det gode familieliv kræver. I alternativet tror vi på at vigtige faktorer i forhold til at opnå et godt familieliv er noget så simpelt som frihed, tid, ro og nærvær til at den enkelte familie kan finde sin egen vej.
Potentielle ulemper ved forslaget
Vi er i tvivl om ordningen ”tilskud til pasning af eget barn” skal indgå i forslaget og vi vil gerne have noget feedback på dette. Vores bekymring går ud på, om nogle forældre, der ikke er egnede til at varetage pasningen af eget barn, vil søge dette tilskud, og at det kan gå ud over udsatte og tosprogede børns fremtidige muligheder. Vi har diskuteret om et krav om en tilfredsstillende gennemførelse af et pædagogisk kursus, kunne være en løsning.
Hvordan forslaget er udarbejdet
Meget familie og børnepolitik foregår i kommunalt og lokalt regi og vi tog derfor kontakt til lokalkredsene i januar 2017, med en anmodning om at få input på området. Det samlede familiepolitiske udspil tager udgangspunkt i disse input. Følgende lokalkredse svarede: Rudersdal, Odense, Furesø, Alternativets Lokalforening Østerbro, Sjælland/Lejre, samt en arbejdsgruppe for småbørnspolitik i Alternativet. Der er desuden hentet inspiration fra Familiepolitisk Netværks katalog og Familie- og Arbejdskommissionen. Derudover er alternativister, der har vist interesse for den familiepolitiske dagsorden blevet inviteret til at deltage i et udviklingsseminar, for at videreudvikle forslag og input fra lokalkredsene. Forslagspakken er udarbejdet af en tværpolitisk arbejdsgruppe styret af Alternativets folketingsmedlemmer Torsten Gejl (Beskæftigelsesordfører, arbejdsmarkedsordfører og social- og indenrigspolitisk ordfører) og Carolina Magdalene Maier (familie og ligestillingsordfører).
Hvem har været inddraget
Vi har modtaget faglig sparring, både skriftligt og gennem møder fra: Forskere fra Aalborg Universitet, Københavns Universitet, RUC og University College Copenhagen samt fra det daværende KORA. Derudover er forslagene blevet drøftet med repræsentanter fra Børnerådet, Familiepolitisk Netværk, Kvinfo og LGBT Danmark.
Forslagsstillere
- Amalie Villesen
- Bjarke Charlie Serritslev
- Carolina Magdalene Maier
- Irene Juul Vissing
- Roger Courage Matthisen
- Sarabella Mynte kalsi
- Stine Skot
- Susanne Pade
- Torsten Gejl
- Uffe Elbæk
Status på forslaget
Status: Politisk Katalog
Dette forslag er i det politiske katalog og under løbende validering. Alle medlemmer kan angive deres holdning til forslaget.
Du kan vurdere forslaget på AlleOs