Alternativets asylpolitik
Dette er en revideret udgave af tidligere forslag, som var sat til behandling af Politisk Forum, for oplysninger fra skabelon se dette:
https://dialog.alternativet.dk/t/alternativet-en-rettighedsbaseret-og-human-asylpolitik-samlet-forslag
Og se kategorien som forslaget var sat op i med forskellige delforslag:
https://dialog.alternativet.dk/c/politisk-forum-arkiv/asylpolitik
Et svar på empatikrisen
Alternativets asylpolitik er et svar på den empatikrise, vi oplever i verden.
Flygtninge er først og sidst vores medmennesker. Ikke en belastning, der skal lukkes ude eller begrænses, men mennesker i en dybt ulykkelig situation, som vi har en pligt til at hjælpe. Alternativet ønsker et samfund bygget på solidaritet.
Mennesker på flugt skal føle sig velkomne og vi skal anerkende dem som ressourcestærke mennesker, som ønsker at bidrage til vores samfund.
Fælles europæisk samarbejde.
Alternativet mener at en solidarisk fordeling af asylansøgere kun kan ske på EU plan. Det forudsætter at vi ophæver det retslige forbehold på asylområdet. Der må nødvendigvis være en ensartethed i de forhold, vi tilbyder asylansøgere, hvis de skal fordeles af EU.
Alternativet vil forebygge menneskesmugling ved at gøre det muligt for asylansøgere at få deres asylsag behandlet i de nærområder, der kan komme i spil som ”centerlande” enten på EU ambassader eller på særlige centre for eksempel på begge sider af Middelhavet.
Vi skal overholde konventioner
Danmark har påtaget sig at beskytte flygtninge mod forfølgelse i lande, der ikke kan eller vil beskytte deres egne borgere. I 1951 var vi det første land, som tilsluttede sig FN’s Flygtningekonvention, men i dag er Danmark et af de lande i EU, som har den strammeste asyl- og flygtningepolitik.
Alternativet vil til enhver tid insistere på, at vi som nation overholder Flygtningekonventionen, Børnekonventionen og Menneskerettighedskonventionen.
Øget retssikerhed.
Alternativet ønsker at øge retssikkerheden for de mennesker,
der er i asylsystemet, og som ofte får afslag på asyl på grund af påstået utroværdighed.
Det kan frem for alt ske ved at asylansøgere får ret til kvalificeret uafhængig bistand både før, under og efter behandlingen af deres sag, adgang til certificeret tolkebistand og optagelse på bånd af de samtaler, som ligger til grund for asylbehandlingen.
Alternativer ønsker blandt andet også bedre retssikkerhed ved afslag på asyl, kriterierne for tildeling af humanitært ophold lempet og loven om de facto opholdstilladelse efter 18 måneder overholdt.
Bedre muligheder for en normal hverdag
Alternativet lægger stor vægt på, at det så hurtigt som muligt afklares om asylansøgeren har et grundlag for at få asyl her i Danmark.
Det er forudsætningen for, at asylansøgere hurtigst muligt får mulighed for at få så normal en hverdag som muligt med adgang til det almene læge- og skolesystem og blive en del af det danske samfund. Derfor anbefaler Alternativet at asylansøgere får mulighed for at flytte ud af asylcentrene og overføres til kommunerne så snart registrering og sundhedscheck har fundet sted.
Retten til at søge arbejde eksisterer allerede i asylfasen, men denne ret er belagt med en lang række bureaukratiske forhindringer, hvilket i realiteten gør det næsten umuligt for asylansøgeren at benytte den.
Dette medfører en helt unødvendig klientgørelse af asylansøgeren.
For at lette adgangen til arbejdsmarkedet foreslår Alternativet at asylansøgere bliver kompetenceafklaret umiddelbart efter ankomsten til et asylcenter og får ret til at arbejde fra dag 1.
De fleste asylansøgere har veldefinerede kompetencer som kommunerne i mange tilfælde efterspørger. Det bør være en selvfølge at Udlændingestyrelsen bosætter asylansøgerne i de kommuner, der efterspørger netop deres kompetencer.
Erfaringen viser, at det har en positiv psykosocial effekt, at asylansøgere, flygtninge og danske borgere får mulighed for at mødes og skabe indbyrdes relationer. Derfor anbefaler Alternativet, at der afsættes ressourcer sådan at der i alle større byer tilbydes faciliteter, som kan danne rammen om sådanne møder og øvrige aktiviteter, der kan forbedre asylansøgernes mulighed for at interagere i samfundet.
Fakaboks:
Trampolinhuset er et medborgerhus beliggende i København, som udgør et succesfuldt eksempel på, hvordan rammerne om mødet mellem asylansøgere, flygtninge og danske borgere kan se ud. Huset tilbyder diverse sociale aktiviteter, juridisk rådgivning og muligheden for at etablere venskaber med det samlede formål at bryde med den sociale isolation og følelse af magtesløshed, som mange asylansøgere og flygtninge oplever.
Trampolinhuset er en selvstyrende institution, der i det daglige drives af en blanding af lønnet personale, praktikanter og frivillige hænder.