Visionstekst
Alternativet ønsker et mangfoldigt samfund, der anerkender at tro og livssyn har betydning for mange danskeres liv.
Alternativet ønsker et samfund, hvor åndsfrihed er en bærende værdi. Alternativet vil arbejde for et samfund med mere ligestilling mellem folkekirken og de anerkendte trossamfund, samt anerkende livssynssamfund på lige fod med trossamfund.
Sådan vil alle danskere - med deres forskellige tro og livssyn – få mulighed for at føle sig hjemme og anerkendt i det danske samfund.
Danmark har allerede en lang tradition for åndsfrihed, hvor vi tror på den frie udveksling af synspunkter, og hvor man ikke behøver at ensrette alting fra statens side.
Staten har allerede en særlig anerkendelse af trossamfund med særlige rettigheder og pligter, jf. Lov om trossamfund uden for folkekirken.
Åndsfriheden er under pres: En stigende politisering af troende menneskers liv skaber skepsis, særligt overfor de muslimske medborgeres tro.
Samtidig mangler der ligestilling mellem tros- og livssynssamfundene: Tro fremhæves på bekostning af livssyn, og folkekirken har et uafklaret økonomisk forhold til staten.
Desuden oplever nogle borgere former for social kontrol, som ikke kan accepteres i et samfund med åndsfrihed.
Tre konkrete forslag
- Alternativet vil understøtte åndsfrihed ved at fastholde værdien af den frie samtale og grænsen for, hvor meget ensretning offentlige myndigheder skal søge at opnå ad lovgivningens vej.
- Alternativet vil understøtte åndsfriheden ved at etablere EXIT-programmer og opgradere krisecentre til bedre at kunne understøtte mennesker, der oplever ekstrem social kontrol, når de vil skifte eller forlade tros- og livssynssamfund.
- Alternativet vil øge ligestillingen ved:
- at tale om ”politik for tros- og livssynssamfund” i stedet for ”kirkepolitik” eller ”religionspolitik” og ligestille livssynssamfund med trossamfund juridisk.
- at afklare de økonomiske forhold mellem staten og folkekirken, således at staten ikke støtter forkyndelsen direkte økonomisk, men støtter bygningsbevarelse, kulturarv etc. I forlængelse af den økonomiske afklaring vil vi nedsætte et kirkeråd der kan varetage folkekirkens interne forhold.
Tre ulemper
Baggrund for visionen
Ved begrebet “livssyn” forstår vi en opfattelse af menneskets grundlæggende plads i tilværelsen og en holdning til centrale etiske spørgsmål. Hvis ens livssyn indebærer en reference til én eller flere guder eller transcendente magter, kalder vi livssynet for en “tro”. Et “tros- eller livssynssamfund” udmønter sit fælles forpligtende livssyn i en rituel praksis.
Begrebet “åndsfrihed” indebærer en overbevisning om, at reel forandring finder sted ved, at holdninger overtages i frihed gennem oplysning og samtale. Åndsfrihed indebærer altså en grænse for, hvor meget ensretning offentlige myndigheder skal søge at opnå ad lovgivningens vej. Samtidig må ethvert tros- og livssynssamfund forvente og tåle at møde kritik i den offentlige samtale. Et samfund båret af åndsfrihed understøtter den enkeltes mulighed for at tage kritisk stilling til sin tro eller livssyn.
Den offentlige anerkendelse af tros- og livssynssamfund sikrer, at de anerkendte tros- og livssynssamfund lever op til visse minimumskrav, der skaber tryghed for den åndeligt søgende borger. Fx skal tros- og livssynssamfundenes lære og ritualer være offentlige. Til gengæld bliver de anerkendte tros- og livssynssamfund en del af det danske samfund gennem offentlig anerkendelse.
Hvordan er visionen udarbejdet
Tro og livssynspolitik praktiseres såvel lokalt som kommunalt, regionalt og statsligt.
Derfor tog vi kontakt til; Det muslimske trossamfund, Religionslærerforeningen, Humanistisk samfund, Biskop Peter Fischer Møller, professor i religionssociologi Armin Geertz, professor i kirke- og religionsret Lisbet Christoffersen og Alternativets ordførere på området, Ulla Sandbæk og Carolina Magdalena Maier.
Vi har desuden modtaget faglig sparring ved at læse betænkninger om området fra Danmark (1544 og 1564) og Norge (Det livssynsåbne samfund)
Der har været afholdt fire søndagssaloner om emnet, samt to Politiske Laboratorier i København i 2015-16. I januar 2018 afholdtes der endnu to Politiske Laboratorier: et i København og et i Århus.
Der har desuden været en medlemsafstemning om to forskellige Tro og Livssynsmodeller på Dialog i februar 2018.
Den samlede politiske vision tager udgangspunkt i disse input.
Hvem har været inddraget
Arbejdsgruppen består af Mikkel Christoffersen (sognepræst i København), Anders Stjernholm (tidligere formand for Ateistisk Samfund) og Trine Hertz (religionslærer).
Vi har afholdt møder med repræsentanter for forskellige trossamfund: Biskop Peter Fischer Møller (Folkekirken), Lone Ree Møller (Humanistisk samfund) og professor i religionssociologi Armin Geertz. Vi har også haft professor i kirke- og religionsret Lisbet Christoffersen til at holde et introducerende foredrag om området for os.
Vi har rådført os med Alternativets politiske ordfører på området Ulla Sandbæk og Carolina Magdalena Maier.
Og ikke mindst har vi talt med medlemmer af Alternativet, der har vist interesse for området, og tidligere medlemmer af arbejdsgruppen.
Visionsstillere
- Ane Jette Thomsen
- Else Alliverti Kronman
- Jan Kristoffersen
- Leyla Hanne Stenskrog Dursun
- Palle Skov
- Poul Brandrup
- Rikke Schlosser
- Sanne Gutkin
- Stine Skot
- Trine Hertz
Status på visionen
Status: Politisk program
Visionen er vedtaget og er derfor en del af Alternativets politiske program.