Alternativet København finder det afgørende vigtigt, at ethvert barn får så god og tryg en skolestart som muligt, og at de derfor starter folkeskoleforløbet, når de er klar til det.
Som loven er nu, skal alle børn starte i skole (børnehavneklasse) det kalenderår, de fylder 6 år. Hvis et barn er umodent af sin alder og samtidig er født sidst på året, kan han eller hun få en skæv start på sin skoletid, som let kunne undgås.
Der er allerede i dag mulighed for at udsætte et barns skolestart, men det er meget svært i praksis at få det gennemført. Der skal vægtige argumenter til og i sidste ende er det skolelederen, via kommunen, der har det afgørende ord og ofte får forældre nej. Vi foreslår i stedet, at systemet gøres langt smidigere, så det er forældrene i samråd med daginstitutionen, der afgør, om barnet er skoleklar, eller det vil være en fordel for barnet at udsætte starten et år. Forældrene og daginstitutionen må være dem, der kender barnet bedst og derfor kan give den bedst kvalificerede vurdering af barnets skoleparathed.
For tidlig skolestart kan betyde en dårlig første oplevelse af det at gå i skole og forfølge barnet langt hen i skoleforløbet og kan i sidste ende også blive dyrt for samfundet, hvis eleven skal have støtte, fagligt og/eller socialt.