Visionstekst
Alternativet ønsker et samfund, der styrker den menneskelige trivsel og livskvalitet, og hvor der er tid og plads til at pleje de nære relationer. Alternativet vil arbejde for en bæredygtig familiepolitik, som understøtter og fremmer strukturer, der gør det lettere for det enkelte menneske at yde og få omsorg fra sine nærmeste og som giver plads til at gå på eventyr sammen.
Det er vigtigt at understrege, at der findes mange forskellige familietyper i Danmark. Familier lever på tværs af de traditionelle forståelser af køn, slægtskab, størrelser osv. En familie er sjældent statisk, og forskellige livsfaser giver forskellige udfordringer for familielivet. Derfor er der brug for en mere moderne familiepolitik, som understøtter og ligestiller en mangfoldighed af familieformer. Vi skal understøtte, at generationerne i langt højere grad kan drage nytte af hinanden og forbindes. Det skal være muligt at indgå i meningsfulde og nærværende fællesskaber, uanset om du er single, en lille familie, en storfamilie, en børnefamilie eller en helt unik familiekonstellation. Du skal kunne tage aktivt del af familielivet uanset om du er barn, ung, voksen eller en del af den ældre generation.
Gennem de seneste 50 år er der sket en markant ændring af den måde vi bor, arbejder og lever vores liv på. De nye rammer for arbejde, familie og fritid fungerer fantastisk for nogen, men for andre er det forbundet med store udfordringer, der går ud over tiden og nærværet med familien. De tætte og nære relationer er et værn mod isolation i samfundet, og det kræver både et personligt og et samfundsmæssigt ansvar.
Alternativets vision handler i al sin enkelthed om at skabe tid til og rum for det gode, moderne og meningsfulde familieliv. Det gode familieliv betyder, at der er tid til nærvær, samvær, til kys og kram; At der er tid til at være der for hinanden og plads til at investere i sociale relationer. Og at der er rum og mulighed for at være familie på lige præcis den måde, som giver mening for den enkelte familie.
Helt konkret vil vi med familiepolitikken fokusere på fire konkrete mærkesager:
- Bedre rettigheder og flere muligheder for alle familietyper.
- Et mere familievenligt og fleksibelt arbejdsmarkedet.
- Tid og rum til det gode børne- og familieliv.
- Mere plads til flere eventyr
Tre konkrete forslag
-
En udvidet og ligestillet barselsmodel (Mærkesag 3).
Børn har ret til kærlighed og kærlig omsorg. Børnefamilier ska derfor have tid til kys, kram, til omsorg og nærvær. Et udgangspunkt for et godt og nærværende børnefamilieliv er en god barselsordning, der styrker barnets tilknytning til både mor og far. Kigger vi til nogle af vores nabolande kan vi finde både mere ligestillede og længere barselsmuligheder. Alternativet vil arbejde for en forbedring af den nuværende barsels- og forældrelovgivning ved at udvide retten barsel, ligesom vi ønsker en ny model, der i højere grad ligestiller begge forældres adgang til at yde omsorg til sit barn.
Den øgede mulighed for tilknytning vil først og fremmest være til gavn for barnet. Men det vil også bidrage til at skabe en større ligevægt mellem mænd og kvinder – både i familien og på arbejdsmarkedet – og øge incitamenterne til at skabe mere familievenlige arbejdstider, der på dynamisk vis vil give mere rum til familieliv. -
30 timers arbejdsuge (under mærkesag 2)
Vi vil fortsat opfordre arbejdsmarkedets parter til at sænke arbejdstiden fra 37 timer til 30 timer, hvilket for eksempel kan ske over en årrække ved at konvertere reallønsstigninger til lavere arbejdstid. Dette er blot ét af flere værktøjer, som vil give en sundere og mere bæredygtig balance mellem arbejdsliv og familieliv, så det bliver lettere at være sammen med familie og venner, pleje sociale bånd og nyde hinanden og livet. -
Flere eksperimenter med nye bo-, bygge- og leveformer (FRA PARTIPROGRAMMET (forkortet udgave her). Kommer ind under mærkesag 1)
Alternativet ønsker at gøre det langt nemmere for borgere at afprøve forskellige bo-, bygge- og leveformer – både på landet og i byen. Vi vil bl.a. prioritere offentlige investeringer i boligområder og projekter, hvor det sociale, økologiske og kulturelle er sammentænkt i helhedsløsninger designet til gavn for børn og voksne i alle aldre. Men vi vil også arbejde for, at sociale behov tænkes mere ind i byplanlægning generelt, så der skabes naturlige og attraktive rum, hvor mennesker kan mødes, og det sociale liv kan udfolde sig.
Tre ulemper
- Man kan og bør ikke lovgive om alt, der drejer sig om familiernes forhold. Undersøgelser, f.eks. fra Rockwoolfonden, har vist, at det også er fritiden, der stresser folk, og alle de forventninger, der er til, alt det man skal nå i sin fritid. Det forventningspres kan ikke lovgives direkte væk, men kræver at den enkelte tager ansvar for at vælge aktivt og gøre sig umage med sin familie og nære relationer, som det kræver.
- I nærværende familiepolitik har vi søgt at alle personer i en mangfoldighed af familieformer skal kunne genkende sig selv. Derfor er der i selve visionsteksten mindre fokus på enkelte grupper (eks. børn eller ældre) og på mere traditionelle forståelser af familien som børnefamilien, selvom disse grupper kan være særligt udsatte. Et af mærkesagerne tager for alvor fat om denne problemstilling. Tanken er, at da der er en børnepolitisk vision på vej, der adresserer dette
- Der er mange familier som oplever mange udfordringer med at få tingene til at gå op økonomisk. Og socialt udsatte familie er blevet marginaliseret yderligere. Det har vi drøftet meget grundigt, og valgt at det ikke skal være et centralt tema i selve visionsteksten. Det skyldes dels, at vi ved at understrege at der skal være plads, tid, rum og mulighed for kærlighed direkte forpligter os til aktivt at hjælpe denne gruppe. For det andet, fordi en socialpolitik er under udvikling, der tager det med
Baggrund for visionen
Der er efterhånden mange undersøgelser, der til sammen tegner en klar tendens: rigtig mange mennesker oplever at tid og rum til at dyrke nære relationer er presset. Det pres kommer fra en række forskellige faktorer, og det udfordrer os som politikkere til at tænke på tværs af politiske siloer. Baggrunden for denne familiepolitik er således et ønske om at samle trådene fra forskellige politikområder, og forpligte os til, at skabe sammenhæng og visionære målsætninger på familieområdet, der berører: boligpolitik, socialpolitik, børnepolitik, kulturpolitik, ligestillingspolitik og arbejdsmarkedspolitik. Det er en politik, hvis udgangspunkt er spørgsmålet: hvordan understøtter vi et samfund, hvor alle har mulighed for at dyrke de tætte bånd og de små og store fællesskaber?
Hvordan er visionen udarbejdet
Visionen er udarbejdet af en tværpolitisk arbejdsgruppe styret af Alternativets folketingsmedlemmer Torsten Gejl (Beskæftigelsesordfører, arbejdsmarkedsordfører, børnelivsordfører og social- og indenrigspolitisk ordfører) og Caroline Magdalene Maier (Ligestillingsordfører).
Hvem har været inddraget
Alternativets lokalkredse er blevet kontaktet for at komme med input. Følgende lokalkredse har svaret: Rudersdal, Odense, Furesø, Alternativets Lokalforening Østerbro, Sjælland/Lejre, samt en arbejdsgruppe for småbørnspolitik i Alternativet. Der er desuden hentet inspiration fra familiepolitisk netværks katalog og familie- og arbejdskommissionen. En høringsproces er visionen blevet rettet til.
Hvordan har visionen ændret sig efter høringsprocessen?
Alleos/Dialog samt appgree input
Cisse centrale pointer er taget med
-Generel stor begejstring for visionen
-Byggeri/bolig er en central komponent i en familiepolitik: Derfor er forslaget om nye bygge og boligformer fra det nuværende partiprogram nu et af de eksemplariske forslag til visionen.
-Der skal et meget større fokus på ældre og familier på tværs af generationer: Det er skrevet ind og ældres deltagelse i familien bliver en central del af det konkrete udspil, ligesom børn, unge og voksne gør det.
-Afsnittet i visionen siger for meget det samme, det skal gøres skarpere: Derfor har vi slettet ret meget i nogle af afsnittene – har givet plads til at få andet med.
-Mere uddybet definition på familieformer og det gode familieliv: Vi har nu opremset nogle familieformer, men dog uden at lægge os fast på en definition, fordi der skal være rum til at man skal kunne finde sig selv i visionen uden at være opremset. Vi har dertil tilføjet en sætning omkring, hvad vi synes det gode familieliv er.
- Lave fællesskaber og skabe forbundethed mellem familier: vi har sat større fokus på et bredere fællesskabsbegreb end isoleret familien set.
- Arbejdsløse skal også kunne se sig selv i denne vision: Det har vi gjort ved at fokusere mindre på arbejdslivets betydning.
-fokus på problem med selvrealisering: vi har benævnt “isolation” i stedet
-uenighed om de konkrete eksemplariske forslag: her har vi justeret og ændret ud fra feedbacken.
-Dertil kom der mange konkrete forslag. Dem tager vi med i arbejdet med udspillet, og ikke visionen.
Visionsstillere
- Carolina Magdalene Maier
- Amalie Villesen
- Heval Yildirim
- Jesper Elbæk Drejer Andersen
- Magnus Harald Haslebo
- Mark Hessellund Beanland
- Rebecca Berthelsen
- Rune Langhoff
- Tilde Katrine Schmidt
- Torsten Gejl
Status på visionen
Status: Behandles i Politisk Forum
Visionen har været til høring blandt medlemmerne og er nu under behandling i Politisk forum.
I Politisk Forum bliver visionen enten vedtaget som skrevet, vedtaget med forbehold for mindre omskrivninger eller sendt tilbage til stillerne med ønske om større udviklingsarbejde.