Nyhedsbrev april 2024

Kære medlemmer af Alternativet

Så er foråret på vej og alting spirer. Det gør Alternativets politiske projekt også. Ikke mindst i arbejdet for et liv, hvor måden vi bruger vores tid på er i bedre balance.

Vi er i gang med at arbejde og forbruge os selv og vores klode i stykker. For arbejdstid og overforbrug hænger sammen.

I modsætning til regeringens seneste udmelding om mere tid ved samlebåndet ønsker Alternativet et opgør med fortællingen om, at vi nødvendigvis skal arbejde mere, så vi kan købe mere.

Det vigtigste, vi har, er jo faktisk tid - tid til det, vi hver især synes, er meningsfuldt…

Vi kæmper også for at de store, sorte anlægsprojekter ikke sættes over naturen.

Det er projekter som Egholm-forbindelsen, anlæggelsen af Lynetteholm, bebyggelsen på Amager Fælled, udvidelsen af Aarhus Havn og den kommende Kattegatforbindelse. De har kolossale konsekvenser for naturen og et stort demokratisk underskud.

Og så er det en myte, at dansk landbrug er mere klimavenligt end andre. Dansk landbrug er gennemsnitligt. Og det producerer 5.500.000 kg kød om dagen!

Det er selvfølgelig en enorm belastning for miljøet og for vores natur. Alternativet arbejder for et rentabelt landbrug og et godt liv på landet. Vi ser frem til et positivt og konstruktivt samarbejde med landbruget om mere planteavl, langt mindre animalsk produktion og bedre livsvilkår for dyrene. Det er derfor, vi kalder os Danmarks nye landbrugsparti.

Mange medlemmer deltog i Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbunds aktion d. 6. april. Her lavede de en symbolsk og tankevækkende begravelse af Vejle Fjord, fordi kvælstofforureningen er alarmerende og livet i vores fjorde er voldsomt presset. Læs mere om hvordan du kan bidrage til den fortsatte kampagne: Vores have bliver kvalt - Greenpeace Danmark

Valg til Europaparlamentet d. 9. juni

Den 9. juni skal vi til stemmeurnerne, for der er valg til Europa-Parlamentet. Et utrolig vigtigt valg om planetens fremtid og Europas progressive kurs. De næste 5 år skal vi i EU bevise, at vi kan lave grøn omstilling og nå vores fælles klimamål.

Vi skal styrke den kollektive transport og et grønnere landbrug i Europa. Vi skal bevise, at vi kan fortsætte den målrettede kurs i ligestillingspolitikken. Gå forrest, når det handler om at sikre diversitet, mangfoldighed og en stærk LGBT±politik.

Flere meningsmålinger viser, at den yderste højrefløj i Europa står til at få et godt valg. Måske endda så godt et valg, at det kan tippe balancen i EU-parlamentet. Til fordel for den fossile og højrenationale gruppe.

Derfor er det vigtigt, at vi engagerer os i valget! At du engagerer dig!

Alternativet stiller med 13 kandidater, der alle arbejder for et grønt og progressivt sæde i Europa-Parlamentet. I spidsen står Jan Kristoffersen. Følg ham og Alternativets øvrige kandidater og bliv godt klædt på til valgkampen. Sæt kryds i din kalender den 9. juni og lav en valgdate, ligesom vores politiske leder Franciska Rosenkilde!

Så er der snart Landsmøde!

Ja, Europaparlamentsvalget er lige om hjørnet og det samme er vores landsmøde, som løber af stablen d. 11. og 12. maj. Hovedbestyrelsen varmer op til endnu en demonstration i alternativ politik og et brag af en fejring af vores Å-fællesskab. Helt i front placerer vi selvfølgelig vores politiske leder Franciska Rosenkilde, som sætter scenen for hvor Alternativet står lige nu. Og så er der naturligvis endnu mere EP-valgkamp. Det bliver helt sikkert en fest.

Som noget nyt kan du i år byde ind på en stand i foyeren, hvor medlemmer kan inspirere hinanden og snakke sammen på kryds og tværs om politik og aktivisme. Hvis du er i gang med noget spændende, så send en kort beskrivelse til sekretariatschef mark.desholm@ft.dk Skriv hvem I er, og hvad I vil bruge standen til, så bliver pladserne fordelt i den rækkefølge I henvender jer.

Landsmødet er også der hvor Hovedbestyrelsen sætter retningen for det kommende års aktiviteter og alt det vi som organisation gerne vil prioritere, politisk og organisatorisk. Så vores fælles politiske projekt står stærkest muligt i alle borgeres bevidsthed.

På Landsmødet vælger vi tillige de hovedbestyrelsesmedlemmer, som ikke er valgt i storkredsene. Da der ofte er udskiftninger i en opstillingsperiode, er det vigtigt, vi har et solidt hold, meget gerne med et antal suppleanter. Så hvis du har interesse for ledelse og organisation og ønsker at gøre Alternativets poltiske projekt endnu stærkere, så hører vi meget gerne fra dig med et opstillingsgrundlag inden 13. april.

Og så har du måske læst, at jeg ikke genopstiller som forperson for Hovedbestyrelsen. Det orienterede vi om i et særskilt nyhedsbrev tidligere på ugen. Hvis der er kandidater til posten, der går med overvejelser om at stille op, så er deadline d.13. april. Hovedbestyrelsen anbefaler, at man har et grundigt kendskab til organisationen.

Har du spørgsmål til aflønning og arbejdsforhold, så kontakt sekretariatschef Mark Desholm på mark.desholm@ft.dk eller på 61623884. Hvis du vil høre mere om, hvad det vil sige at sidde i Hovedbestyrelsen eller om arbejdet som forperson, så er du velkommen til at kontakte mig på trine.aslaug.hansen.hb@alternativet.dk eller på 30138008.

Vi ses til Landsmødet!

“Videre sammen” og vores aktuelle politiske fortælling

Efter Halvårsmødet i november, hvor vi satte kursen for at gøre en stærk organisation endnu stærkere, har der været afholdt en række organisatoriske (ORLA-er) og en række politiske (POLA-er) laboratorier. Der er kommet rigtig mange input fra medlemmer, tillidsvalgte og folkevalgte. Det har medført en rig mængde af forbedringsforslag til vores kære partis grundlov – Alternativets vedtægter.

Nu kan du og andre medlemmer tage stilling til forslagene. Hvilke, mener du, er vigtige nok til, at du vil være medstiller? Der er deadline lørdag d.13/4.

Alle forslag, som er udviklet på baggrund af processen finder du på Dialog:

På AlleOs kan du skrive dig på som stiller og læse en fuld beskrivelse af forslagene her.

Halvårsmødet satte også fokus på hvordan vi bruger vores indflydelse bedst muligt i det nuværende politiske landskab. Der var et ønske om at skærpe den aktuelle fortælling og vores kommunikation, så vi står endnu stærkere i offentligheden.

Det har Hovedbestyrelsen, med indspark fra Folketingsgruppen og inddragelse af medlemmerne arbejdet videre med.

På det politiske laboratorium d. 2. april kunne medlemmerne komme med input til fortællingen og de politiske mærkesager, frem mod Kommunal- og Regionrådssvalget i 2025 og det næste Folketingsvalg.

Vi glæder os til at fremlægge resultaterne, så langt som de er kommet, på Landsmødet. Og til at vise Hovedbestyrelsens bud på hvordan vi kan arbejde som organisation, så vi står så tydeligt som muligt i alle danskeres bevidsthed.

Sidste POLA inden Landsmødet er d.10. april kl. 19.30-21.00

og temaet er forslag til Hovedbestyrelsens strategiske prioriteringer. Link til event her.

Kæmpe tak til Initiativgrupppen og Hovedbestyrelsens arbejdsgruppe for det vedholdende arbejde.

Emil Sloth og ny debatbog: Er du f*cking træt?

Vi har brug for et ”restitutionssamfund” i stedet for et ”præstationssamfund”. Det siger Emil Sloth Andersen, Alternativets medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Hans bog ”F*cking træt”, udkommer d. 2. maj. Emil sætter fokus på B-menneskers vilkår. Han foreslår bl.a. senere mødetider på ungdomsuddannelserne og fleksible mødetider på arbejdsmarkedet.

For Emil spiller debatten om B-menneskers vilkår ind i Alternativets politik, der handler om større råderum over vores tid. Alle mennesker skal have tid til restitution, fordi søvnen har afgørende betydning for vores trivsel. Du kan finde mere info om bogen her. Og tilmelde dig til bogreception i København d. 4. maj her.

Politisk Tænkeboks

Næste tænkeboks er d. 30. april kl. 19-20.30. Her kan du møde Torsten Gejl, og du kan følge med i aftenens tema og tilmelde dig her. Der bliver også lagt en samtalemenu op til jer, der gerne vil holde et formøde.

Ny aktivitetspulje

Til orientering har Hovedbestyrelsen sat 150.000 af til en aktivitetspulje til lokale aktiviteter. I de kommende nyhedsbreve vil vi informere om, hvordan man søger og hvor stort et beløb man kan søge fra puljen, samt om ansøgnings- og behandlingsfrister.

Sommerhøjskolen

Snart er det sommer og sommerhøjskoletid. Igen i år er der et spændende program, takket være økonomisk tilskud fra Alternativet og indsats fra mere end 30 frivillige.

Højskolen begynder om eftermiddagen søndag den 21. juli og slutter ved middagstid lørdag den 27. juli.

Vi glæder os til at ses og lade krop og sind fylde af de naturskønne omgivelser på Kalø Højskole og et mangfoldigt program med over 40 forskellige arrangementer.

Årets overskrifter er: Bæredygtighed og Væredygtighed, vi skal både leve og overleve, snakke politik, natur, forbrug, international politik, etik, filosofi, regenerativ dyrkning og fællesskaber.

Der er repair-workshops, skriveværksteder, drømmerejser, bålmeditation, morgenbadning, fællessang, morgensamling, rollespil for unge, kreativitet for børn, skovture, og selvfølgelig økologisk og vegetarisk mad, tilberedt af dygtige kokke.

Du kan se programmet her.

Tilmelding er først til mølle, så hold øje. Det bliver bare helt fantastisk! Og du er velkommen til at skrive til planlæggergruppen, så kontakter de dig, når der åbnes for tilmelding lige om lidt. (sommerhoejskolen@alternativet.dk)

Har du et forslag til et politisk udspil?

Vejen fra medlem til folkevalgte skal være så kort som mulig. Derfor har vores politiske chef Mieke Bak lavet en vejledning klar, der beskriver, hvordan man gør, hvis man ønsker at udarbejde et politisk udspil.

Du kan finde skabelon og vejledning her.

Vision og politik for skoleområdet

En gruppe medlemmer, ønsker at genbesøge Alternativets skolevision fra 2015. Se skolepolitikken her.

Der er sket meget i skolen og i skolens omverden siden 2015 og vores skolepolitik skal jo gerne afspejle det samfund, vi ønsker os. Så har du lyst til at deltage i arbejdet, og har du viden, erfaring eller interesse for området, så kontakt os lisesmoerum@gmail.com.

Arbejdet sættes i gang på et online-møde tirsdag d. 16. april kl. 19-20:00. Se eventet her.

MF Helene Liliendahl Brydensholdt, ordfører på skoleområdet og Emil Sloth Andersen fra Borgerrepræsentationen i København deltager i mødet.

Grønne og kærlige hilsner

Trine Aslaug Hansen, Forperson
På vegne af Hovedbestyrelsen