Forslagets tekst
Følgende tre punkter er hoved punkterne i den foreslåede pengereform;
- Oprettelse af en demokratisk Folkebank, hvor den nuværende Nationalbank skal integreres, som en del af Folkebanken. Banken skal organiseres, som et 2 kammer system, hvor eksterne påvirkninger og aftaler håndteres af den omstrukturerede Nationalbank under hensyn til de interne Danske forhold.
- Indførelse af rente- og inflations frie penge og udstedelse af e-kroner.
- Genindførelse af valutarestriktioner og regulering af internationale kapitalbevægelser.
De tre handlepunkter er beskrevet og belyst i dokumentet “Argumentation for en pengereform”. 20200229_Argumentation for en pengereform.pdf - Google Drive
Arbejdsgruppens forslag skal ses i lyset af at ingen empiriske data kan understøtte den gældende neo-klassiske økonomis populære udsagn såsom; “at markedet regulerer sig selv og altid finder sit ligevægtpunkt” og “at arbejds udbuddet skaber sin egen efterspørgsel” samt det faktum, at det finansielle marked fylder mere end vare og service markedet i den globale økonomi og at finansmarkederne er ude af kontrol pga. ophævelse af valutarestriktioner og globalisering, som har medført en ukontrolleret udvikling i derivater og spekulation. Arbejdsgruppen ønsker et opgør med penge, som en handelsvare. Penge er et værktøj til formidling og fordeling og skal derfor ikke prissættes i form af renter. Arbejdsgruppen ønsker et opgør med en økonomi baseret på gældsætning og renter. Vi kræver fuld reserve i de private banker og nul rente politik
Udfordring forslaget skal løse
Nationalbankens manglende direkte kontrol over pengemængden og de private bankers mulighed for at skabe kontopenge. Minimering af spekulation i valuta og derivater.
Potentielle ulemper ved forslaget
Banksektoren vil ikke kunne tjene penge på pengeskabelse, men alene på formidling imellem debitor og kreditor. Prisen for arbejdet med rådgivning, formidling, finansiering og investering vil være bankernes primære indkomstkilde fremover. Dette kræver en omstilling af banksektoren, som kan medføre banklukninger. Til gengæld vil Nationalbanken have fuld kontrol over pengemængden og alle borgere vil få en Nemkonto her. Dette betyder, at Nationalbanken kommer til at overtage arbejdsopgaver fra de private banker. Genindførelse af valutarestriktioner og beskatning af finansiel spekulation medfører mindre udvikling i den finansielle sektor, hvilket kan have afledte effekter til de øvrige markeder og medføre lavere vækst i materielle værdier.
Hvordan forslaget er udarbejdet
Vi oprettede en arbejdsgruppe på Facebook og har igennem vores aktivitet (korrespondance og møder) i gruppen, som vi har kaldt "Pengereform m.m. – arbejdsgruppe – Alternativet, Storkreds Sjælland” udarbejdet og diskuteret forslag baseret på deltagernes egne erfaringer og viden. Vi har udarbejdet følgende dokumenter; “Argumentation for en pengereform”, et diskussions oplæg, en plan for gruppens arbejde, et udkast til en pengereform og en dagsorden inkl. referat af vores første fysiske møde d. 14/10-2019. Alle papirer er lagt i Facebook gruppen og kan sendes til de, som måtte være interesseret.
Hvem har været inddraget
Facebook gruppens medlemmer , som i daglig tale kaldes “Pengegruppen”, har deltaget i Storkreds Sjællands møder omkring “Sigtepunkter” hvoraf et af disse alene handlede om pengepolitik og Rasmus Hougaard Nielsen fra Gode Penge holdt et indlæg om banker, pengeskabelse og pengemængde. Gruppens medlemmer har selv søgt information og læst relevante økonomibøger, hvoraf følgende forfattere kan nævnes; Katarina Juselius (Økonomien og virkeligheden), Margrit Kennedy (Rente- og inflations frie penge, hvordan man skaber et omsætningsmiddel for alle), Jesper Jespersen (Vækstøkonomi på vildspor), Kate Raworth (Doughnut Economics) og Thomas Pikkety (Kapitalen). Gruppen har 9 medlemmer, hvoraf 6 af disse har været med fra start og været den primære kerne i udarbejdelsen af nærværende forslag. Disse 6 er: Cand.phil. Charlie Ebbesen har ikke kun studeret Nationaløkonomi men har desuden læst biologi, pædagogik, psykologi og sociologi på blandt andet Købenshavns Universitet, Jonas Thyregod er Datalog fra Roskilde Universitet, Phillip Aasvang Tømmerholt har en kandidatgrad i informations videnskab og kulturformidling fra Københavns Universitet, Ulla Munksgaard er Gymnasielærer, Henrik Pedersen er bankuddannet fra Handelsbanken (som idag hedder Danske Bank) samt Marianne Hammelboe Civiløkonom fra CBS i København (HD i IT- og Økonomistyring). Af de øvrige 3 medlemmer har 2 deltaget i den oprindelige gruppe der udviklede Alternativets økonomiske politik: Rune Wingård og Jan Kristoffersen. Bjarne Riisgaard fra The London School of Economics and Political Science LSE er gruppens seneste medlem.
Forslagsstillere
- Marianne Hammelboe
- Benét Hermind
- Christa If Jensen
- Gunner Juul-Nyholm
- Lisbeth Stabell
- Phillip Tømmerholt
- Signe Kruse
- Thomas Kjærgaard
- Ulla Gram Morild
- Ulla Munksgaard
Status på forslaget
Status: I høring
Forslaget er lige nu i høring. Efter dette skal forslaget samle opbakning, for at komme i det Politiske Katalog. Forslaget er åbent for debat.
Forslaget er altså ikke sat i sten, så kom gerne med forslag til forbedringer.