4.4. Styrkelse af Borgerrettighederne.
(Føjes til Partiprogrammet under 4. Social bæredygtighed)
4.4.1. Mærkesag: Det er enhver Borgers ukrænkelige ret at kunne forstå formuleringerne fra det offentlige af de love, cirkulærer, vejledninger og regler der berører vedkommende, eller såfremt borgeren ikke er i stand til at varetage egne interesser, at disse kan forstås af den udpegede værge/partsrepræsentant.
4.4.1.1. Forslag: Indførelse af en Kommunikations-standard for al offentlig information i Danmark.
Alternativet foreslår at der udarbejdes en kommunikations-standard for al offentlig information i Danmark, og at man bruger alle de nødvendige kommunikationsformer som middel til dette, således at alle borgere, eller deres udpegede værger/partsrepræsentanter, i landet har adgang til, og mulighed for, at kunne forstå lovgivning og bestemmelser der berører borgernes liv.
4.4.1.2. Forslag: Fremtidig udarbejdelse af lovtekster formuleres i et nutidigt og letforståeligt sprog, for at fremme forståelsen og udelukke fortolkningsmuligheder.
BAGGRUND
Administrationen af vort samfund er til for borgernes skyld, derfor må det ikke kunne forekomme, at der administrativt opstår fortolkningsdivergenser mellem lovgiverne, og de der skal administrere de vedtagne regler i praksis ude i regionerne og kommunerne, således at det er lovenes bogstaver og ikke lovenes ånd der efterleves. Det er altid borgerne og de enkelte sagsbehandlere der kommer i klemme, når lovgivningen giver plads til fortolkninger.
Vi vil gerne være det bedste land i verden og for verden, det kræver at vi er opmærksomme på ikke at overtræde Menneskerettighederne, her tænkes især på Artikel 22:
Enhver har som medlem af samfundet ret til social tryghed og har krav på, at de økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, der er uundværlige for hans værdighed og hans personligheds frie udvikling, gennemføres ved nationale foranstaltninger og internationalt samarbejde og i overensstemmelse med hver stats organisation og hjælpekilder.
Verdenserklæringen om Menneskerettighederne
Vedtaget den 10. december 1948 af De forenede Nationers Generalforsamling
Debat
Forslaget har været behandlet på POLA d. 20. september 2015, videreudviklet i en arbejdsgruppe til udvikling af Socialpolitik i Alternativet under Torsten Gejls ledelse, og på facebook gruppen ’Udvikling af Socialpolitik i Alternativet’.
ANDRE PARTIERS HOLDNING
Hvad mener de andre politiske partier på netop dette område?
Så vidt vides har ingen andre partier en holdning til dette emne, det er første gang en sådan standard bliver foreslået. Deres fokus har udelukkende været på digitaliseringsproblematikken.
FORDELE OG ULEMPER / ARGUMENTER FOR OG IMOD?
Ulempen vil være at det er et stort og omfangsrigt arbejde at udarbejde en sådan standard, men ikke dermed unødigt. Når standarden engang er udarbejdet, kræves der kun opdateringer.
Fordelene er evidente og indlysende for demokratiet og sammenhængskraften i samfundet. Det vil spare en hel del timer og bureaukrati, når alle ved hvad kommunikationen går ud på, og hvad den betyder.
FORSLAGSSTILLER
Tanja Schjellerup - tanja@schjellerup.com
FORSLAGSSTØTTER
Navn og mailadresse på de 12 medlemmer der støtter forslaget.
Lea Lie - Lea.lie@alternativet.dk
Ulla Manel Berghagen - uberghagen@hotmail.com
Torsten Gejl - torsten.gejl@ft.dk
Michael Bonnesen - michael@bonnesen.com
Annika Martins - martinsannika@gmail.com
Janne Madsen - janne2madsen@gmail.com
Eddy Madsen – eddy.madsen@get2net.dk
Poul B. Nielsen – paul@aeblehave.dk
Bente Thode Andersen – benteandersdatter@gmail.com
Anne Tølbøl Sigaard – anne.sigaard@gmail.com
Sighrid Marie Hansen - stjerneaux@live.dk
Birgit Holm-Petersen – birgit.holm@mail.dk