Der er endnu kun ret få i Danmark som kender til sociokrati.
Der er mig bekendt endnu afholdt under 10 kurser i sociokrati i Danmark.
Sociokrati er opfundet i Holland i 1970’erne, men først rigtigt kommet ud på andre sprog efter år 2000.
På nettet er der ganske lidt at læse på dansk (sociokrati.dk - som jeg har skrevet); men ellers er der meget på engelsk, hollandsk, tysk, fransk - og også en del på svensk. For oplysning om, hvordan systemet er bygget op, kan du søge på de sprog du kender - og da under “sociocracy”, “sociokratie”, “soziokratie”, “sociokrati” etc.
I Holland er det klassiske sociokrati (SKM) realitetstestet i hundredevis af organisationer såsom professionelle firmaer, NGO’er, skoler m.v.
Inden for de sidste hhv. 10 og 2 år er to nye sociokrati-varianter lanceret, som kaldes hhv. Holakrati (“holacracy”) og “Sociocracy 3.0.” som i endnu højere grad udnytter moderne teori om kompleksitet og metoder for hurtig selvorganisering og systemudvikling. Søg gerne på dem også.
I den internationale økosamfundsbevægelsen (Global Ecovillage Network) har sociokrati og holakrati fået fodfæste inden for de sidste ca. 7 år og vi har set både lokale samfund og større organisationer (f.eks. CASA - det latinamerikanske netværk) etablere sig og vokse sig forbløffende stærke på ganske få år - en proces som før i tiden tog årtier.
Sociokrati tilstræber at realisere demokratiske idealer, men gennem en vidtgående og radikalt anderledes konkret metode end flertalsstyre (som jo ikke er demokratiet selv, men blot en kompromis-plaget praktisk metode, som kan ignorere helt op til 49% af vælgerbefolkningen) og stemme en Hitler, en Erdogan, en Assad og en Trump til magten. Og en Løkke…
At indføre sociokrati på landsplan kommer til at kræve lang tid og en meget god plan. Med Danmarks nuværende retnings skal vi nok regne med at både Holland og Finland har indført det, før en dansk statsminister tør sige ordet højt i TV. Men til at indføre det i Alternativet kan en god plan gøre det.
På landsplan kan Alternativet begynde med at foreslå en ændring af valgpraksis (som også er opfundet i Holland, men endnu ikke afprøvet):
Man ophører med at have sådanne valg, hvor alle vælgere stemmer samme dag. I stedet stemmer man året rundt - f.eks. på sin fødselsdag. Stemmerne gemmes - og i stedet for valgdag har man en f.eks. årlig optællingsdag, hvor parlamentets sammensætning reguleres. Derved blive vælgerne sparet for tvivlsomme kampagner og valgtaktik, tv - dueller og meget af de andre lejligheder, hvor politikerne fristes til at skabe politikerkvalme.
Vælgerne er henvist til at holde sig orienteret om det, der faktisk foregår i politik. Politikerne vil ikke behøve at spilde op mod halvdelen af valgperioden på at forberede den store valgdag, fordi den slet ikke kommer.
Prøv at lege med ideen - og læg især mærke til, hvor uvant det føles at overveje at ændre på bare et enkelt konkret element i den demokratiske metode - og dermed hvor hjernedød den metode egentlig er som metode betragtet.