Gør alle borgeres skatteforhold åbne, og skab verdens laveste økonomiske ulighed som i Norge

Lad os starte en perspektivdebat om økonomisk ligestilling!

Ifølge et nyt EU direktiv skal virksomheder snart til at give større gennemsigthed om ledelsens løn i de højeste lag. Efter alt at afgøre er dette med intentionen om at få deres indkomster “på rette køl igen”.

“Hurrah!” siger du måske - men lad os lige pakke konsekvenserne ud af det initiativ vi søsætter på EU plan. Hvad man ikke kan se ved første øjekast, er at åbenhed om lønforhold generelt giver HØJERE lønninger. Det fuldstændigt modsatte af retfærdighedintentionen bag forslaget.

Man lader den stakkels arbejder på gulvet sidde med en hemmelig løn, som ikke kommer opad fordi man er bange for at miste hvad man har, hvis man deler information om sin indkomst. Mens direktøren kan nyde godt af den dynamiske effekt fra gennemsigtighed.

I Norge er alle borgeres skattebeløb offentligt, og det har været en afgørende faktor i at skabe mindre afstand mellem store og små indkomster. Åbenheden om skatteforhold som konsekvens for ALLE borgere, har været en afgørende faktor i verdens laveste ulighed (lavere end i Danmark), men i stedet for at kopiere deres model, og løfte bunden, giver vi modellen til de rigeste, mens de fattigste bliver ladt i stikken.

Jeg håber Alternativet vil tage denne mærkesag op og råbe vagt i gevær overfor hvad vi er igang med at gøre ved os selv. Hvad siger I?


Link til kilde om at gennemsigtighed giver højere løn: https://www.information.dk/indland/2012/12/norske-erfaringer-aabenhed-skat-giver-oegede-indtaegter