En fornuftig erstatning for BNP?
De fleste forslag til et bedre velfærdsmål tager udgangspunkt i BNP og forsøger så at luge de værste tidsler ud, bl.a. ved at skifte fortegn til minus for omkostningerne, f.eks. ved udskiftning af nedslidte, varige goder eller ved oprensningen efter de miljøødelæggelser, som økonomien skaber.
Her følger en kort beskrivelse af nogle at disse foreslåede alternativer til BNP:
-
• General Progress Indicator (GPI) eller den såkaldte „Sande
Fremskridtsindikator“ tager afsæt i BNP begrebet og supplerer det
med bl.a. mål for ulighed og miljø- belastning. GPI er ment som et
alternativ til bruttonationalproduktet og måler, hvordan befolkningen
klarer sig økonomisk og socialt på det nationale, regionale niveau.
Således måler GPI bl.a. indkomstfordeling, husarbejde, frivilligt
arbejde, højere uddannelse, kriminalitetsniveau, ressourceforarmelse,
forurening, langsigtede miljøskader, levetiden for større
forbrugsgoder og offentlig infrastruktur, og afhængighed af
låntagning i udlandet.
-
• FN’s Udviklingsprogram, UNDP, præsenterede som en del af Rio+20
konferencen grundlaget for et Sustainable Human Development Index,
som skal kunne opfange omkostningerne for kommende generationer
ved vor tids økonomiske udvikling. Det nye bæredygtighedsmål er et
resultat af en FN-ledet undersøgelse af alternativer til de rent
økonomiske mål for national og global vækst og fremgang. Kilde:
UNDP
-
• OECD har erkendt at, det gode liv ikke kan aflæses ud fra BNP,
og retter nu øjnene væk fra de økonomiske vækstkurver og hen imod
andre metoder til måling af menneskers velbefindende. Better Life
Indeks omfatter elleve måleenheder: indkomst, job, boligsituation,
sundhed, balance mellem arbejde og liv, uddannelse, sociale
relationer, samfundsengagement og sikkerhed, miljøforhold, tryghed
og subjektiv trivsel. Modsat måleenheden Human Development Index
(HDI), der også er en udvidelse af BNP-måleenheden, er pointen med
Bedre Liv Indeks ikke at dømme, hvordan man opnår en god
tilværelse. HDI bygger på ti års statistisk arbejde fra OECD og
indsamlet data fra 40 forskellige lande. Kilde: OECD
Hvis vi skal tage velfærdsmålet et skridt videre, end f.eks. GPI begrebet, hvor udviklingen fortsat måles i penge, så må vi springe til økonomiens ultimative nytteværdi, som bedst kan udtrykkes ved befolkningens lykke. Forsøg på at registrere menneskers velbefindende har længe været holdt i baggrunden, fordi det ikke er en indikator, der umiddelbart er let at måle objektivt og sætte tal på. Menneskers velbefindende har mange dimensioner, og det er svært at sammenligne forskellige livssituationer.
Økonomi handler i bund og grund ikke om penge, som det ofte er opfattelsen i dag, men om at holde hus med de ressourcer vi anvender. Kun en del af vores daglige virke, men en voksende del, mener økonomer at kunne værdisætte i penge. Denne del, som her betegnes den formelle økonomi, bidrager til BNP og dominerer derfor i dag noget ufortjent den politiske opmærksomhed.
Et samfunds økonomiske effektivitet kan beskrives som forholdet mellem den opnåede menneskelige velfærd holdt op imod de dertil udnyttede naturressourcer. Som erstatning for BNP begrebet kunne vi i fremtiden arbejde med en indikator der tager afsæt i en brøk hvor tælleren består af et mål for menneskelige velfærd og nævneren afspejler samfundets forbrug af naturressourcerne, fx målt i „økologisk fodaftryk“.
Hvis vi skal tage velfærdsmålet et skridt videre, end f.eks. IWI eller GPI begrebet, hvor udviklingen fortsat måles i penge, så må vi springe til økonomiens ultimative nytteværdi, som bedst kan udtrykkes ved befolkningens lykke.
Happy Planet Index
En eksempel på en sådan brøk er det såkaldte Happy Planet Index, HPI. Med udgangspunkt i de seneste årtiers omfattende forskning i lykke og tilfredshed har den britiske New Economic Foundation, NEF, udarbejdet et såkaldt Happy Planet Index, for en lang række lande. Størrelsen er defineret som:
HPI = (tilfredshed med livet • forventet levetid) / økologisk fodaftryk
Her er den menneskelige trivsel registreret som et indeks på en skala fra 1 til 10 ud fra det simple spørgsmål: Alt i alt, hvor tilfreds er du for tiden med dit liv som helhed?
Listen over de mange landes HPI byder på visse overraskelser. Nok har danskerne kunnet bryste sig af at være et af de lykkeligste folk i verden, men den position opnås med en enorm omkostning i form af miljøbelastninger, som andre nulevende og kommende folkefærd må leve med i form af udryddelse af dyre- og plantearter, klimaændringer, udtømning af naturressourcer, forurening af havene osv. Alle disse omkostninger er danskerne åbenbart i stand til at fortrænge, når de udtrykker sig godt tilfredse med deres tilværelse. Når danskeres tilfredshed sættes i forhold til omkostningerne som i ovennævnte HPI, ryger vi fra en topplacering ned som nr. 105 af de 143 involverede lande. Det kan være en fattig trøst, at USA er endnu længere nede på HPI-listen, nemlig som nr. 114.
Hvem er det da, der gør det bedre? I toppen ligger en række latinamerikanske lande med Costa Rica som nr. 1. Ikke fordi de er meget lykkeligere end danskerne, eller fordi de lever meget længere. På disse områder er disse lande ca. på linje med os. Men latinamerikanerne opnår disse ultimative mål med en miljøbelastning, der er meget lavere end vores. Deres økologiske fodaftryk er kun omkring en femtedel af danskernes. I vores stræben efter drastisk at reducere miljøpresset fra Danmark og øvrige overflodslande var det måske en ide at skele til den livsanskuelse, der præger de latinamerikanske lande og visse andre såkaldte udviklingslande. Det skal bemærkes, at løsningen ikke ligger i blot at blive fattige. Nogle af verdens fattigste lande besætter bundplaceringerne i HPI-listen, ikke bare fordi folk der har et ulykkeligt og kort liv, men også fordi deres økologiske fodaftryk er betydeligt. Eksempelvist ligger Zimbabwe som nr. 143 og sidst.
Da målet for Danmark og det øvrige EU må være at reducere naturens miljøbelastning samtidigt med bevarelse af folks lykke, er det værd at kaste et blik på hele den økologiske økonomi og prøve at finde lykken og trivslen ad andre veje end via vækst i den formelle økonomien.
Den lykke, der skabes gennem den formelle økonomi, dvs. den økonomi, der hovedsageligt drives af penge, opnås primært gennem produktion og forbrug og i væsentlig grad ved materielt forbrug, som f.eks. tilfredsstillelsen ved en modestyret udskiftning af bil, tøj, køkken, osv. Det er som nævnt en miljømæssigt dyrekøbt lykke, hvilket forstærkes af, at det er en flygtig lykke, hvilket ligesom med narkotika yderligere accelererer forbruget.
I den formelle økonomi vil arbejdsproduktiviteten være en afgørende faktor, og processerne styres efter dette mål, f.eks. gennem aktionærernes krav om maksimalt udbytte. Derfor kan der ikke i den professionelle økonomis processer gives højest prioritering til medarbejdernes glæde og tilfredsstillelse. Medarbejderne har i den nuværende professionelle økonomi som regel ikke mange muligheder for selv at bestemme, hvad de vil lave og i hvilket tempo og omgivelser. Denne mangel på individuel frihed i arbejdstiden, som vel nærmest er en definition på arbejde, søges kompenseret med løn og forbrug, men den forklarer også det udbredte ønske om en anden balance mellem det at arbejde professionelt og det at have mere frihed til andre gøremål efter ens eget ønske.
Nå - det var et tematisk sidespring. Tilbage til vækstbegrebet.
Hvad tænker i?
Hvad ser i som et godt mål for fremskridt?
GNHI? GPI? HPI? IWI?.. Eller en kombination af flere indikatorer?