Forslagets tekst
I Alternativet tror vi fortsat på, at et stærkt europæisk samarbejde er afgørende for at håndtere globale, grænseoverskridende udfordringer og derigennem skabe en seriøs bæredygtig omstilling. Men vi tror også på, at EU kan og skal forbedres, så det bliver endnu mere demokratisk og gennemsigtigt, end det er i dag. Dette gør sige gældende for både EU’s institutioner, men også i Folketingets behandling af EU-sager.
Alternativet ønsker, at den danske regering og Folketinget arbejder aktivt for at sætte demokrati og gennemsigtighed højere op på EU’s dagsorden. I den forbindelse foreslår vi fire konkrete tiltag, som kan styrke viden og åbenhed om EU-arbejdet:
-
Den danske regering skal officielt arbejde for fuld gennemsigtighed i EU’s beslutningsprocesser, heriblandt livestreaming af møder i vigtige EU-organer, fx ministermøder i Ministerrådet for finansielle anliggender (Ecofin) og forligsmøderne mellem Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet (trilogerne).
-
Den danske regering skal i Ministerrådets forhandlinger af Kommissionens forslag om at reformere åbenhedsregisteret ”transparency registeret” arbejde for, at der kommer en obligatorisk registrering af lobbyaktiviteter, økonomisk støtte og sponsorater i EU-systemet i henholdsvis Rådet, Kommissionen og Europa-Parlamentet.
-
Den årlige EU-redegørelsesdebat med udenrigsministeren skal laves om til en årlig EU-debat med statsministeren om EU-samarbejdets kurs. Dette skal sikre en mere mangfoldig debat med flere folketingsmedlemmer end blot EU-ordførerne.
-
Folketingets Europaudvalgs arbejde skal udbredes til andre udvalg. På sigt bør Europaudvalget kun varetage institutionelle europæiske spørgsmål, mens resten bør henføres til relevante fagudvalg. Indtil da bør der indføres en rapporteur-ordning, hvor der bliver udpeget en ordfører fra fagudvalgene til at følge relevante forslag fra Kommissionen. Regeringen skal respektere, når et flertal i Europaudvalget ønsker en given sag som et forhandlingsmandat, og alle sager med forhandlingsmandater skal tages ned i Folketingssalen.
Potentielle ulemper ved forslaget
Med krav om øget gennemsigtighed og åbenhed i udviklings- og beslutningsprocesser følger også øget risiko for, at folk er mere forsigtige med at ytre sig, eller at beslutningstagning rykkes over i uformelle fora, hvor der ikke kan journaliseres eller er krav herom.
Hvordan forslaget er udarbejdet
Udspillet er blevet udviklet ud fra Alternativets værdi om ”gennemsigtighed” og de tanker, der gennemsyrer partiprogrammet om åbenhed og transparens. Indholdet af de enkelte forslag er derfor på mange måder en konkretisering af de overordnede og til tider abstrakter ideer og forslag, der allerede ligger i partiprogrammet – men som vi ønsker at medlemmerne validerer eller kvalificerer igennem en digital høring.
Forslagene er udarbejdet af Alternativets Politiske Sekretariat på baggrund af tidligere folketingsbeslutningsforslag, forslag fra organisationer og udmeldinger fra partiet.
Hvad der er sket efter høring
Der er rettet en smule i forslaget efter høringsprocessen, hvor der blev opfordret til, at forkortelser og EU-termer blev skrevet i et sprog, der ikke kræver indgående kendskab til EU.
Forslagsstillere
- Carolina Magdalene Maier
- Christian Poll
- Daniel Hauberg
- Josephine Fock
- Magnus Harald Haslebo
- Mathias Høj Kristensen
- Mikkel Nørskov Kjær
- Pernille Schnoor
- Rasmus Nordqvist
- René Gade
- Roger Courage Matthisen
- Torsten Gejl
- Uffe Elbæk
- Ulla Sandbæk
Status på forslaget
Status: Politisk Katalog
Dette forslag er i det politiske katalog og under løbende validering. Alle medlemmer kan angive deres holdning til forslaget.
Du kan vurdere forslaget på AlleOs