Bedre adgang til gode lokale sundhedsydelser

Forslagets tekst

Opretholdelse og oprettelse af små lokale sundhedshuse/lægehuse som kan imødekomme nogle af de udfordringer, vi ser i kølvandet på bygningen af supersygehusene. De mindre lægehuse skaber faglige miljøer, som kan øge attraktiviteten ved at slå sig i områder med lægemangel.

Vores landdistrikter kæmper med lægemangel. Men alle skal have adgang til en praktiserende læge, og kvaliteten skal være den samme uanset, hvor man bor. Derfor skal vi arbejde for at skabe rammer og incitamenter for at vores unge læger kan se muligheder i, at bosætte sig uden for de større byer. Økonomiske hjælpemidler kan fungere som et tiltrækningsplaster. Det skal ikke udelukkende være på grund af økonomien, at en læge vælger at slå sig ned i et landdistrikt men vi skal skabe attraktive ordninger for praktiserende læger i yderområderne for at sikre en opretholdelse af en god lægedækning i hele landet.

Opkvalificere sygeplejersker og sikring af samarbejder mellem fagligheder – også mellem sygehuse og sundhedshuse. Dette kan også være med til at modarbejde lægemangel hvis vi inddrager og udvikler den elektroniske fremtid inden for sundhedssektoren med skypeforbindelser og lignende. Eksempelvis vil en velkvalificeret sygeplejerske med speciale i akutmedicin og almen praksis kunne varetage mange opgaver i lægehuse. Over en netforbindelse vil man kunne kommunikere med specialister og undgå mange henvisninger til sygehuset, som i forvejen har problemer med ventelister.

Som det er nu, er det svært at samarbejde på tværs af sektorer, da IT-systemerne ikke taler sammen. Sundhedspersonalet har derfor ikke mulighed for at dele oplysninger om patient/borger og bliver dermed nødt til at lave de samme undersøgelser igen og igen, spørge om de samme ting, indkalde til de samme scanninger.

Potentielle ulemper ved forslaget

Det koster tid og ressourcer at finde frem til gangbare modeller og løsningerne skal også finansieres (med de afledte positive effekter indregnet, naturligvis)

Hvordan forslaget er udarbejdet

Processen har været den mest omfattende politikudvikling i Alternativets historie til dato. Vi startede med en turne i hele landet i efteråret 2015 og generede viden og visioner. I politikudviklingen er denne viden inddraget i 10 enkelstående politiske laboratorier over hele landet i løbet af 2016. Vi har herudover inddraget visioner og forslag fra 10 andre politiske laboratorier. Herefter har vi afholdt et fagpolitisk laboratorie for den samlede pakke af visioner og ideer. Deltagernes ekspertise har strakt sig udover alle de berørte områder og sektorer i den endelige vision. Visionen er lavet på baggrund heraf, hvor alle visioner og forslag genereret igennem ovenstående proces er inddraget.

Materialer og personer inddraget i processen inkluderer:
Borgere rundt omkring i det meste af landet, medlemmer rundt omkring i det meste af landet. Diverse rapporter, afhandlinger og tiltag på området. Alternativets politiske sekretariat. Alternativets landssekretariat. Fagrelevante eksperter både med og uden tilknytning til Alternativet.

Forslagsstillere

  1. Bo Astrup Kristensen
  2. Carolina Magdalene Maier
  3. Jacob Fuglsang Mikkelsen
  4. Jacob Gramm Gren
  5. Kåre Wangel
  6. Mathias Magnussen Thorsson
  7. Michael Plauborg
  8. Nikolaj Amstrup
  9. Roger Courage Matthisen
  10. Tina Kjær

Status på forslaget

Status: Politisk Katalog

Dette forslag er i det politiske katalog og under løbende validering. Alle medlemmer kan angive deres holdning til forslaget.

Du kan støtte eller stemme om forslaget på AlleOs

Jeg synes, forslaget er spændende og kan sagtens se, at der er lagt et stort arbejde i det.
Jeg er meget nysgerrig på den elektroniske fremtid indenfor sundhedssektoren og mener, at vi kan undgå meget lægemangel i yderområderne, hvis man opsætter eventuelle skypeforbindelser. En velkvalificeret sygeplejerske med speciale i akutmedicin og almen praksis kan sagtens varetage mange opgaver i lægehuse og med eksempelvis et rum a la de gamle fotoautomater, vil man over netforbindelse kunne kommunikere med specialister og undgå mange henvisninger til sygehuset, som i forvejen har problemer med ventelister.
Som det er nu, er det svært at samarbejde på tværs af sektorer, da IT-systemerne ikke taler sammen. Vi har derfor ikke mulighed for at dele oplysninger om patient/borger og bliver dermed nødt til at lave de samme undersøgelser igen og igen, spørge om de samme ting, indkalde til de samme scanninger osv osv. Lad os få de overvejelser inkluderet i det samlede forslag. :slight_smile: Tak for godt fokus på sundhedssektoren og systemet bag.

Kære Heidi.

Det er et skidegodt bidrag, som jeg tager med mig videre.

KH
Roger

Det glæder mig. God arbejdslyst :smiley:

Forslaget er under udvikling efter høringsprocessen. Gruppen af forslagsstillere tager input fra høringsprocessen og beslutter sig derefter for, hvad der skal ske med forslaget.

Forslaget søger lige nu opbakning fra i alt 50 medlemmer.Hvis det får opbakning indenfor tidsfristen, så kommer det i det politiske katalog til løbende validering af alle medlemmer.

Dette forslag er i det politiske katalog og under løbende validering. Alle medlemmer kan angive deres holdning til forslaget.