Vi er ikke undermennesker - vi er ligeværdige borgere!
Det er på tide, at vi får en stemme. De af os, der bor i almene boliger.
Så der ikke bare tales om os - men også med os. Med ligeværdighed og gensidig respekt i stedet for med den nedladende “dem og os” retorik, som bruges imod os.
De politikere, der taler så modbydeligt om os, de kender os jo slet ikke! Kun én eneste politiker i Folketinget bor alment: Matthias Tesfaye fra S.
Det er på tide, at vi får en stemme. Vi og vores naboer er ikke undermennesker. Vi er ligeværdige borgere i det danske samfund og vi er mange.
Den 1. januar 2015 var der 568.182 almene boliger!
Hver femte bolig i Danmark er almen: 20,5 % af den samlede boligmasse ifølge Danmarks Statistik og Landsbyggefondens Stamdata.
Du kan finde opgørelsen for alle landets kommuner her:
I Københavns Omegns Storkreds (KOS) er det tæt på hveranden bolig, der er almen. Ialt 91.879 boliger.
Kun 2 kommuner i KOS er under landsgennemsnittet (Gentofte og Vallensbæk). De øvrige 11 kommuner er over. 3 kommuner har fra 21,7%-36,8% (Lyngby-Taarbæk, Høje-Taastup, Gladsaxe). 8 kommuner i KOS danner top 8 : Fra 40,2% til 64,4% af boligerne er almene (I rækkefølge nedefra: Hvidovre, Glostrup, Rødovre, Ishøj, Albertslund, Herlev, Ballerup og Brøndby).
Københavns Kommune med 20% er lige under landsgennemsnittet. Men da kommunen er stor svarer dette til 60.122 almene boliger.
Aarhus Kommune har 45.477 almene boliger (28,7%)
Odense Kommune har 25.004 almene boliger (25,4%)
Ålborg Kommune har 28.710 almene boliger (27%)
Esbjerg Kommune har 14.994 almene boliger (26,1%)
Se selv tallene for Vejle, Slagelse, Roskilde, Tårnby samt din egen kommune.
Vi er beboere i 568.182 almene boliger. Det er på tide, at vi får en stemme!
Dette er ikke en salgstale for mig selv. Jeg stiller ikke op som politiker. Men jeg er frustreret og fortørnet over, at vi beboere i den almene boligsektor ikke bliver hørt.
Det er på tide, at vi får en stemme!
De almene boliger
For de af jer, som måske ikke kender til almene boliger, er der en god beskrivelse her:
https://piopio.dk/prins-charles-elsker-ogsaa-almene-boliger/
Skrevet af Bent Madsen, administerende direktør i BL - Danmarks almene boliger.
Langt, langt de fleste almene boliger er dele af velfungerende boligområder. Selv nogle af de, som andre kalder ghettoer. Det har sjældent meget med virkeligheden at gøre. Det er en del af den “dem og os” retorik, som nogle politikere bruger til at nedgøre og skænde os og vores naboer og vores boligform.
De almene boligorganisationer er selvejende. Det er beboernes kollektive ejendom. Hver enkelt boligafdeling er en selvstændig økonomisk enhed. Der er ingen, der skal tjene penge på os.
Landsbyggefonden er beboernes sparegris
De almene beboere sparer selv op til renoveringer og nybyggeri. Vores største sparegris hedder Landsbyggefonden. Alle pengene i Landsbyggefonden stammer fra beboernes huslejer.
Når Folketingets politikere gør indgreb i Landsbyggefonden, så stjæler de fra alle de almene beboere. Så stjæler de blandt andet de penge, som vi skulle have brugt til at udrydde skimmelsvamp og energirenovere vores boliger.
Det er på tide, at vi får en stemme!
Beboerdemokrati
Hele den almene sektor er styret af beboerdemokrati. Der er ingen, der tvinger én til at tage del i fællesskabet. Men hvis man vælger at tage del, så åbner der sig en verden af nærdemokrati og direkte indflydelse på eget liv:
Den øverste myndighed i en boligafdeling er afdelingsmødet. Her har beboerne stemmeret. Her kan enhver beboer stille forslag.
Det er beboerne i hver enkelt afdeling, der selv bestemmer, hvor meget og til hvad de vil betale i husleje ud over de faste udgifter.:
Når de store knægte i 15-25 årsalderen ønsker sig en kunstgræsplæne at spille fodbold på, så er det beboerne på afdelingsmødet, der demokratisk stemmer om vi sammen vil betale udgifterne til den over vores husleje. (Og ja - de fik deres kunstgræsbane). Trænger legepladserne til nyt udstyr? Hvad skal det koste at vaske tøj i vores vaskerier? Er der en opgang, der ikke er blevet malet længe - skal budgettet til vedligeholdelse op? Er vores vandrør ved at blive for gamle - skal vi udskifte vandrør i hele afdelingen? Vil vi have husdyr i afdelingen - og på hvilke vilkår? Hvad skal beboerhotellet koste? Vil vi have kollektivt bredbånd? Osv. osv. osv osv. osv.
Vilkårene i vores dagligdag er demokratisk styret af beboerne i afdelingerne. Og nybyggerierne - herunder sådanne, som Alternativts medlemmer ønsker sig - styres af vores demokratisk valgte repræsentanter i boligorganisationerne.
De almene boliger passer godt til Alternativet
I den almene sektor findes almene familieboliger, ungdomsboliger, ældre-og handicapboliger, boliger for tidligere hjemløse, boliger for flygtninge, boliger til studerende, øko-landbrugs-kollektiver osv. osv. osv.
ALT hvad jeg har set beskrevet i diverse ønsker til Alternativets boligpolitik enten findes eller kan lade sig gøre i den almene sektor.
Se f.eks. Permatopia her:
Vi har tusindevis af beboere, der arbejder frivilligt sammen for fællesskabet og i et beboer-nær-demokrati der går helt ind i vores dagligdag.
I de almene boliger er der beboerdemokrati i ALLE led. Også blandt de mest udsatte. Se f.eks. her:
Samfundsproblemer og bander: Der er brug for en alternativ ghettoplan
Selvfølgelig findes der også problemer i den almene boligsektor. Ligesom i resten af samfundet:
Vi HAR problemer med boligområder, hvor der er bander og parallelsamfund og socialt udsatte mennesker med brug for hjælp. Det er meget alvorlige problemer, der skal løses. Men det er ikke den almene sektor, der er årsag til, at problemerne er opstået. Det er samfundsproblemer:
Mindst hver fjerde bolig anvises af kommunerne til boligsociale formål. Den almene sektor har i årevis taget imod en mangfoldighed af mennesker i social nød med solidaritet og med menneskelig rummelighed. Men ofte helt uden den nødvendige offentlige støtte til løsning af de opståede problemer.
Hvis dette har skabt nogle vilkår, der skaber bander - så er det disse vilkår, man skal gå til angreb på. Der skal sættes ind overfor banderne og de alvorlige sociale problemer, der gør det muligt at rekruttere unge mennesker til dem. Der er brug for en alternativ ghettoplan!
Men der skal ikke rettes angreb imod hele vores sektor og alle vores beboere. At nogle af os er fattige og/eller af anden etnisk herkomst gør os ikke til bandemedlemmer. Det kæmpestore flertal af os lever fredeligt sammen som gode naboer.
Vi er beboere i over en halv million almene boliger!
Fjendebilleder og angreb imod de almene beboere
Hvis der er rockerborge med bander i private boligområder, så får det ikke Folketinget til at gå til angreb imod samtlige private boliger. Det ville være helt absurd.
Det er tilsvarende helt absurd, at regeringen vil gå til angreb på beboerdemokratiet og på hele den almene sektor ved at rive uskyldige menneskers boliger ned, kaste tusindvis af uskyldige mennesker ud i hjemløshed og stjæle de almene beboeres kollektive opsparing i Landsbyggefonden.
Skal den beboerdemokratiske almene sektor eksproprieres af staten?
Der hetzes og tales ned om os og vores naboer. Der gøres fjendebilleder af os.
Så længe vi ikke har en stemme, er vi nemme at angribe.
Den almene boligform er værdifuld!
Det er på tide, at vi får en stemme!
På AlleOs har jeg oprettet et Almenboligpolitik Team.
Du er velkommen til at være med hvis du er interesseret i almenboligpolitik OG hvis du enten bor i en almen bolig eller er vokset op i en.
Formålet er at skabe mulighed for kontakt imellem os.
Der er ingen forpligtelser.
Men måske kan nogle af os støtte og inspirere hinanden
Giv mig besked via AlleOs, hvis du vil være med.
Og tag del i dialogen her:
Det er på tide, at vi får en stemme!