Vi drømmer om at antallet af bier i Odsherred stiger og stiger. Det vil gavne naturen, os og Geoparken! Forestil dig, at der igen summer en voksende mangfoldighed af bier og andre insekter…
I vores vision bestøver og beriger insekterne blomster, planter, dyreliv samt frugt- og planteavl. Og samtidig vokser vores indsigt, omsorg og engagement for livet i Odsherred. Det er kort sagt en vision, der summer af liv, frugtbarhed og diversitet.
Og vi kan alle gøre noget ved det!
De fleste ved, at honningbier er nødvendige for bestøvning - og at trusler mod bier er trusler mod os alle. Men få ved, at humlebierne er er uundværlige, når træer og planter skal bestøves.
Hvad kan man gøre for at hjælpe sine små myldrende og flyvende partnere i naturen - bierne og de andre insekter? Der er mindst 2 ting vi alle kan gøre:
- Sørg for at der er mad nok hele året: Vælg buske, træer, stauder og urter med overflod af frugt, nødder og bær.
- Opret et hotel, så sommerfugle, mariehøns, humlebier og alle de 17.000 andre arter har et sted at bo.
Mad nok hele året - forkæl bier & co
De fleste insekter elsker frugttræer og bærbuske - og så er der specialiteter for de forskellige arter fra tidligt forår til sent efterår.
Sommerfugle elsker syren, lavendler, sommerfuglebuske, asters og lyng.
Honningbierne er særligt glade for pil, erantis, hvidtjørn, asters, salvie, merian og timian.
Humlebierne kan lokkes og plejes med seljepil, krokus, juleroser og udenlandsk lyng om foråret og senere med rhododendron, salvie, torskemund, digitalis og ridderspore.
Insekthoteller til at bo, æde, yngle og forpuppe sig i
Insekthoteller kan være alt fra den bunke kvas og grene, der ligger i et uberørt hjørne af haven sammen med træstubbe, der er boret huller i, til det smukt udsmykkede hotel på offentlig jord, som opstod gennem samarbejde mellem naturskolen og bylauget.
Som regel er et insekthotel udformet som et hulrum, der fyldes med forskellige materialer, som
insekterne kan lide at bo i. Det kan være grene, bambuspinde, siv, bark, mos, tovværk, visne blade, halm og hø, bølgepap, muslingeskaller, mursten med huller i, potteskår og grankogler. Nogle af materialerne skaber hulrum og giver gemmesteder, andre ædes og så er der dem, som kan bruges til at lægge æg i, eller som insektlarverne kan forpuppe sig i.
En del gæster foretrækker at værelserne er fugtige, så hotellet bør stå i det fri med adgang til regn og rusk.
Der er mange måder at gøre det på - og de fleste er rigtige - så alle kan gøre en forskel.
Hvor finder man inspiration til insekthoteller?
Flyv ind på Danmarks Naturfredningsforening - uanset om du er humlebi, guldsmed, naturvejleder, haveejer eller kommunal planlægger - så finder du noget nyttigt.