Vedtægtsforslag # 6 Klima- og miljøvenlig indkøb i Alternativet

Motivation

I Alternativet snakker vi ofte om, hvor vigtigt det er at presse på det politiske system og samfundet generelt. Derfor kan vi som forening sende et stærkt signal om, at vi går foran med vores egen forenings forbrugsmønster.

Det er vigtigt at erkende, at vores forbrugsmønstre og indkøbsvaner har stor indvirkning på miljøet, mennesker, dyr og klimaet. Ved at vælge at købe produkter, der er skabt uden at udnytte eller undertrykke mennesker, natur og dyr, og som samtidig er klima- og miljø- neutrale eller -positive, tager vi ansvar for vores indkøb og bidrager til at reducere vores negative påvirkning af planeten.

Vi kan være med til at inspirere frivillige og deltagere til vores begivenheder ved at vise mere bæredygtige vaner frem igennem de ting, vi bruger og den mad, vi spiser.

Fordele

 • Alternativet kan gå foran som et godt eksempel og en inspirationskilde for en mere bæredygtig livsstil.
 • Vi kan være mere inkluderende overfor personer som lever vegansk, som oplever utilpashed ved at have animalske dele på bordet.
 • Vi kan bruge Alternativets økonomi som bedst mulig drivkraft til at skubbe på den grønne omstilling, som vi også argumenterer for i vores politik.

Ulemper

 • Potentielt vil det kunne øge tiden for indkøb, da der forventes mere omhu.
 • Potentielt vil indkøb blive dyrere hvis de skal leve op til høje standarder for økologi, bæredygtighed, socioøkonomiske standarder, etc.
 • Potentielt kan det virke uoverskueligt for medlemmer som ikke praktiserer at leve bæredygtigt i deres dagligdag når de skal stå for madlavning og indkøb til uddelinger/arrangementer.

Henvisning

Kapitel 8, ny § 20a

Konsekvens i minimumsvedtægter

Ingen

Nuværende tekst

Ingen

Ny tekst

§ 20a Økonomisk praksis

Stk. 1 Alternativet vil bestræbe sig på ikke at købe klimaskadelige produkter og undgå indkøb af miljøskadelig materialer, i stedet vil vi bestræbe os på at købe produkter, der er blevet skabt uden undertrykkelse og udnyttelse af mennesker, natur og dyr, og produkter der er klima og miljø neutrale eller positive.

Stk. 2 Alternativet vil bestræbe sig på at købe fra socialøkonomiske virksomheder, der ikke blot bidrager til økonomien men også til menneskers udvikling og velvære.

Stk. 3 Alternativet vil som udgangspunkt kun tilbyde 100% plantebaseret kost til vores interne og eksterne arrangementer. Det vil vi gøre for at sætte et eksempel for hvordan man kan leve mere bæredygtigt.

Forslagsstillere

 1. Christina Olumeko, København, medlemsnummer: 27782

 2. Helene Lilliendahl Brydensholt, Helsingør, medlemsnummer: 25901

 3. Jan Kristoffersen, København, medlemsnummer: 1099

 4. Nicklas Hakmann Petersen, København, medlemsnummer: 27426

 5. Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, Skanderborg, medlemsnummer: 27327

 6. Simon Nyborg Jensen, Odense, medlemsnummer: 28593

 7. Karsten Noes, København, medlemsnummer: 28597

 8. Clara Wolf, København, medlemsnummer: 25359

 9. Martin Kjærulff, København, medlemsnummer: 12654