Kære medlem af Alternativet
Alternativet bliver af og til beskyldt for at befinde sig på en anden planet end de andre partier i dansk politik. Og det er faktisk rigtigt langt hen ad vejen. Vi vil på en stribe afgørende punkter noget helt, helt andet med vores samfund end de øvrige partier. Det er jo derfor, vi hedder Alternativet. Det er både godt og skidt. For det betyder, at vi har en bane for os selv at spille på – men det betyder også, at vi er så langt fra de øvrige partier, at det kan være svært at lave solide resultater, når vi ikke har de afgørende mandater.
Et eksempel er den aktuelle debat om Danmarks Radio, som finder sted i forbindelse med forhandlingerne om det kommende medieforlig. Her er adgangsbilletten til forhandlingerne, at man skal være villig til at beskære Danmarks Radio med 20 procent. Ellers må man ikke være med, lyder det.
Vores udgangspunkt i Alternativet er et helt andet: nemlig at vi i en tid med fake news og uregerlige og uigennemsigtige mediegiganter som Facebook og Google har mere brug for god, solid public service, end vi har haft i lang tid. Derfor vil vi også øge bevillingen til public service generelt og Danmarks Radio specifikt. For mig at se er det en del af det værn mod populisme, vildledning og skræmmebilleder, som vi har brug for at styrke.
Så jeg håber, regeringen besinder sig, selvom det lige nu ser sort ud. Dejligt er det dog at høre fra Radikale og SF, at de vil være med til at lave et nyt medieforlig, hvis magten skifter.
Men set i et større perspektiv er de varslede massive nedskæringer i Danmarks Radio et udtryk for en endnu mere grundlæggende og bekymrende tendens. For mig at se er angrebet på DR og den public service, DR leverer, nemlig et angreb på de fællesskaber, der i disse år er under voldsomt pres eller direkte bliver undergravet. Danmarks Radio er afgørende for vores kultur, vores sprog, vores sammenhængskraft, vores fælles udgangspunkt.
"Nå, men X Factor eller Hammerslag er jo bare underholdning”, vil nogen måske sige – ”kan vi så ikke bare skære på underholdningen?”. Men for mig er netop X Factor og Hammerslag gode eksempler på public service, der styrker vores fællesskaber. Vi lærer nogle danskere at kende, som vi ellers ikke ville lære at kende. Vi ser, hvordan danskere, vi ikke kender, bor. Vi kommer til at holde med mere eller mindre musikalske danskere, som hverken ligner os eller har samme alder som os. Jeg vil vove den påstand, at X Factor har gjort mere for styrkelsen af den mellemkulturelle forståelse og tolerance, end de fleste andre TV-programmer.
Så selvfølgelig skal vi styrke Danmarks Radio, public service og danske medier generelt, så de kan tage kampen op mod Google, Netflix, HBO, Facebook og hvad de ellers hedder.
Hvis nogen har brug for et bevis for, at vi skal ruste os mod eksempelvis Facebook, skal man blot se på den verserende skandale (se f.eks. her), hvor millioner af menneskers personlige data er blevet misbrugt i valgkampe i USA, England og andre lande. Det viser, at der er brug for, at vi hver især overvejer, hvordan vi bruger de sociale medier – og at det også er en pligtopgave for os politikere at regulere, hvad man må bruge den slags data til.
Selv har jeg aldrig annonceret på Facebook og dermed har jeg ikke udnyttet de data, som mine følgere mere eller mindre frivilligt giver til de sociale medier. Det kommer jeg heller ikke til, for det ligger mig meget fjernt. Jeg ved også, at Alternativets Facebook-side kun annoncerer i meget begrænset omfang – og ikke ved at målrette annoncer til mennesker, der har liket andre partier.
Men balancen er selvfølgelig så at finde ud af, hvordan man som parti og bevægelse når så bredt ud, som vi gerne vil. Det har vi alle et fælles ansvar for at løfte. Så jeg håber, du vil tage diskussionen om Alternativet og vores politiske idéer ansigt til ansigt med din familie, dine venner eller dine kollegaer. For naturligvis skal vores stemme ikke forsvinde i samfundsdebatten, fordi vi ikke vil udnytte menneskers personlige oplysninger.
Et andet emne jeg ønsker står højt på dagsordenen, er bedre forhold til de offentligt ansatte. Så jeg vil igen bruge noget af mit nyhedsbrev på den storkonflikt, som vi måske snart kan stå over for. Her er det vigtigt, at vi kæmper imod de forhold, som de offentligt ansatte har været udsat for – og som de med rette ønsker at gøre op med. Mere end nogensinde har de offentligt ansatte brug for, at vi bakker dem op. Og at vi ikke mister troen, hvis storkonflikten rammer og sætter samfundet på den anden ende. Et par dages eller uger konflikt er noget, vi må leve med, hvis det er det, der skal til for at sikre bedre vilkår for de offentligt ansatte, der alt for længe er blevet belønnet for dårligt og er blevet udsat for mistillid og et kontrolregime uden historisk sidestykke.
Så den kamp skal kæmpes. Det samme gælder kampen mod uddannelsesloftet. I torsdags var det første borgerforslag, som netop handler om at afskaffe uddannelsesloftet, til behandling i Folketingssalen. Jeg håber, du allerede nu kender borgerforslag.dk
– ellers tjek det ud. Der er masser af andre gode forslag, som man kan bakke op om.
Til sidst håber jeg, at I har set vores nye energiudspil (God Energi), som virkelig hæver ambitionsniveauet for den grønne omstilling. Det er vores plan for, hvordan vi allerede i 2035 kan bo i et Danmark, der kører på 100 procent vedvarende energi. Udspillet rummer 54 forslag, som alle sigter mod at gøre Danmark grønnere og mere klimavenligt. Her er forslag om udfasning af olie- og gasindvinding i Nordsøen inden for 10 år, en CO2-skat på produkter, der sikrer, at deres klimaaftryk afspejles i prisen og en fuld afgiftsfritagelse på elbiler, mens vi vil forbyde salg af fossilbiler i 2025. Gode grønne forslag, som vi håber kommer til at præge det kommende energiforlig, men som også har et tårnhøjt ambitionsniveau.
Her på falderebet vil jeg blot minde om, at man nu kan tilmelde sig vores årlige landsmøde, der finder sted i Odense. Selv glæder jeg mig helt vildt til forhåbentligt at møde mange af jer (igen). Du kan tilmelde dig her
Er det ikke som om foråret efterhånden er på vej? Sådan har jeg det i hvert fald.
Kh Uffe
Ugens første inspirationsnedslag er bogen “Om at spise dyr” (Se her) af den altid interessante forfatter Jonathan Safran Foer, som bedst er kendt for romanerne ”Alt bliver oplyst” og ”Ekstremt højt og utrolig tæt på.” Bogen blev skrevet, da Safran Foer skulle være far for nogle år siden, hvilket fik ham til at reflektere over, hvad man giver sit barn at spise. En dokumentarfilm, der tager udgangspunkt i bogen, er netop blevet vist på filmfestivalen CPH:DOX, men bogen er virkelig en øjenåbner, som stadig er værd at læse.
Andet nedslag er egentlig mest en oplysning. Forud for valget til Europa-Parlamentet næste år har vi i Alternativet indgået et mere forpligtende samarbejde med demokratibevægelsen DiEM25 og en række andre partier og bevægelser, som ligesom os arbejder for at bedre og mere gennemsigtigt EU. Vi havde for nylig repræsentanter til stede ved et stort møde i Napoli, hvor netop samarbejdet frem mod valget næste år blev diskuteret. Det kan du læse mere om (her)
Det sidste inspirationsnedslag er en anbefaling af vores gode alternative venner ude i verden, som jeg er ret stolte af. Alternativet er, som I måske ved, også stiftet i Storbritannien og i Sverige (hvor vi hedder Initiativet). Det er ret vildt, synes jeg selv. Du kan lære vores engelske kolleger at kende (her), følge med i deres nyhedsbrev (her) og lære vores svenske kolleger af kende (her). De er netop blevet opstillingsberettigede til valg i Sverige.
PS: På grund af influenza er dette nyhedsbrev ikke blev indtalt, men det gør jeg igen med det næste.
MØD OS ELLER TAG KONTAKT
Alternativet
Åbenrå 33
1124 København K
+45 71 79 18 64
www.alternativet.dk