Uffes Nyhedsbrev - Vi skal have ordentligheden tilbage

Hør indtalt version af nyhedsbrevet her

Kære medlem af Alternativet

Som det første i dette nyhedsbrev bliver jeg nødt til at adressere det værdikollaps, vi oplever i disse år og som er blevet krystalklart med årets finanslov. Nu vil man sende mennesker ud på en "øde” ø, som ikke har rent drikkevand, men som til gengæld har et krematorium. En ø, hvor man i årtier har lavet forsøg med sygdomme som svinepest og mund- og klovsyge, hvilket betyder at det i dag er forbundet med stor smittefare at besøge øen. Men her vil vi altså sende vores medmennesker ud.

Det giver mig lyst til at recitere digtet "Først kom de for at…”, som blev skrevet af den tyske præst Martin Niemöller. Digtet lyder sådan her:

"Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.”

Det kan måske virke voldsomt for nogen at citere det digt, men jeg synes, det er en alvorlig situation, vi står i. Jeg oplever, at vi ikke længere er på den glidebane, vi har været på de seneste par årtier, der er ikke længere tale om et værdiskred. Vi er i stedet simpelthen kørt ud over kanten med høj fart. Det er – i hvert fald for mig - et værdikollaps, vi er vidne til. Ja – og om vi vil det eller ej: Som vi er en del af.

Dansk Folkeparti fejrede det med dåseøl og citronmåne, da finansloven blev præsenteret. Medierne stiller spørgsmål ved, om der nu virkelig også er tale om et paradigmeskifte. Og socialdemokraterne mener ikke, kapaciteten på øen er stor nok. Den lader vi lige stå et øjeblik.

Hør nu her: Politik er ikke et spil. Det er ikke kun taktik og et spørgsmål om, hvem der kan positionere sig som den største strammer på udlændingeområdet. Det handler om rigtige mennesker. Og ikke kun de mennesker, vi ikke kender. Også os selv. For hvad betyder det for os hver især, at vi bor i et land, der gør sådan noget her? Hvem er tilbage til at protestere på vegne af os, hvis vi bare dukker nakken eller vender ansigtet væk? Svaret blæser i vinden.

Én sidste ting om Lindholm, som øen hedder: Hvad siger det om Danmark, at vi vil bruge 759 millioner over de næste fire år på at sende vores medmennesker ud på denne forbandede ø? Som Politiken har vist, er det flere penge, end der er afsat til nye tiltag på klimaområdet, det er flere penge, end der er afsat til en ny sundhedsreform, det er flere penge, end der er afsat til en styrket indsats for de mest syge patienter i psykiatrien.

Hvis nogen var i tvivl: Der er i den grad brug for et alternativ.

Det er svært at skrive sig videre fra noget så alvorligt, men heldigvis sker der også håbefulde ting både herhjemme og ude i verden. Her vil jeg fremhæve nogle af de store spillere i erhvervslivet, der på det seneste har vist sig fra sin bedste side. Ikke interesserede i symbolpolitik, men i konkret handling. Et par eksempler: Volkswagen, en af verdens største bilproducenter – hvis ikke den største – har sat sig for at producere sin sidste benzin- og dieselbil i 2026. Tidligere har vi set noget lignende fra Volvo. Mærsk offentliggjorde forleden, at den enorme shippingvirksomhed vil være CO2-neutrale senest i 2050 og vil have nuludledningsskibe i 2030. Nogle af Danmarks største virksomheder – Grundfos, Danfoss, Velux og Rockwool – har appelleret indtrængende til regeringen om både at øge klimaambitionerne og klimahandlingen. Og endelig har LEGO doneret 650 millioner kroner til nogle af verdens mest udsatte flygtninge.

Det er SÅ opløftende. Tak til alle de virksomheder, der tager ansvar for vores planet og menneskene, der bor på den.

Mange af udmeldinger fra virksomhederne kommer nok nu, fordi klimakonferencen COP24 lige nu finder sted i Polen, som jeg også skrev om i mit sidste nyhedsbrev. Vi ved endnu ikke, hvordan det ender i Polen, men lad os krydse fingre for et ambitiøst resultat, hvor politikerne viser, at de kan matche virksomhedernes engagement. Det er i hvert fald den helt forkerte vej at gå at sænke farten på den grønne omstilling til en fjerdedel, sådan som regeringen gør ifølge dens egne rådgivere i Klimarådet. Reaktionen på sådan en klar vurdering skal selvfølgelig være at hæve ambitionerne, ikke at fyre Klimarådets formand, sådan som meget tyder på, at regeringen gjorde i stedet. Læs her.

Kunne vi ikke godt bruge en ny, grøn regering efter næste valg? Det synes jeg.

Men mens vi endnu ikke ved, hvornår folketingsvalget kommer, er der et andet valg, der ligger helt fast, nemlig Skolevalget, der snart står for døren. Alternativets Unge, der modsat de andre ungdomspartier ikke har millionbudgetter, skal dække 500 debatter på skoler rundt omkring i landet fra mandag d. 28. januar til 30. januar 2019. Derfor håber jeg, at I vil bakke op om dem – alle under 30 år kan deltage i debatterne, så hvis du selv er under 30 eller kender et medlem, der er, så meld dig til emil.ipsen@alternativet.dk. Der er masser af assistance til at kunne deltage i debatterne, hvis du er usikker på, om du kan, både debattørhåndbog og en oversigt over Alternativets Unge mærkesager, så det ville være en kæmpehjælp for både Alternativets Unge og Alternativet, hvis du vil være med. Det er ungdommen, der skal bære os godt ind i en bæredygtig fremtid, så der er al mulig grund til at bakke op.

Endelig har jeg sammen med vores landssekretariat sagt ja til at deltage i et internationalt forskningsprojekt under titlen "Politiske partiers aktivister og ildsjæle”. Forskerne bag projektet, der samarbejder med universiteter i Australien, Nordamerika og Europa, vil gerne have, at I medlemmer svarer på dette spørgeskema og det håber jeg, du vil. Du kan læse mere om projektet her – alle svar er selvfølgelig fortrolige og deltagere kan ikke identificeres, hvorfor undersøgelsen også er godkendt af Datatilsynet.

Til sidst vil jeg lige sige tak til alle jer, der var med til at fejre vores fødselsdag. Du kan se en video fra fejringen her. Videoen er i øvrigt anden episode af en videoblog, som kommer til at køre frem til valget. Jeg håber, du vil følge med.

Og så vil jeg også gerne sig tak for indsatsen til René Gade, der har besluttet at stoppe som gruppeformand for folketingsgruppen, fordi han ikke genopstiller til næste valg. René fortsætter heldigvis som engageret folketingsmedlem indtil valget. Det er jeg glad for. Og så også tak til Carolina Magdalene Maier, der er vores nye gruppeforkvinde og Rasmus Nordqvist, der er ny politisk ordfører.

Vi skrives ved inden jul. Husk: Julen handler om kærlighed. Om familie. Om nærvær. Om at koble af. Og ikke mindst: Om at hjælpe andre, der har det mindre godt.

Kh Uffe

Første inspirationsnedslag er denne gang det tyske krimidrama Babylon Berlin, som lige nu kører på TV. Det finder sted i Berlin i 1929. Det er – indtil videre - en fantastisk både smuk og nervepirrende og gruopvækkende fortælling om Weimar-republikken og mellemkrigstidens Tyskland. Den kan ses på DR2 her og du kan se traileren her. Serien er bestemt også relevant for os i Danmark i dag, hvor vi som nævnt befinder os midt i det, jeg bedst kan betegne som et værdikollaps.

Andet inspirationsnedslag er et nyt webmagasin og fællesskab for unge, der hedder SEIN, som jeg mødte repræsentanter fra for nylig. Det er for unge – af unge. Unge, der tager en stemme og forholder sig til verden omkring sig. Sejt. Lad os få mange flere unge iværksættere – det er i øvrigt også derfor, at Alternativet igen i år var vært for Innovation Cup for unge studerende her på Christiansborg i sidste uge. Lad os gøre det 21. århundrede til iværksætternes århundrede. Let’s go.

Sidste inspirationsnedslag er en invitation til en bogreception. Det lykkedes nemlig at indsamle nok penge til at udgive bogen "Er det velfair?” om menneskers møde med beskæftigelsessystemet, som vores social ordfører Torsten Gejl er en af hovedkræfterne bag og som jeg tidligere har nævnt her i nyhedsbrevet. Tak for til alle, der har bidraget med donationer – og jeg håber, I kan komme til bogreceptionen, der finder sted på onsdag d. 12. december kl. 16-18 i København. Du kan se mere information om arrangementet her.


MØD OS ELLER TAG KONTAKT

Alternativet

Åbenrå 33

1124 København K

+45 71 79 18 64

www.alternativet.dk

alternativet@alternativet.dk

medlem@alternativet.dk