Hør indtalt version af nyhedsbrevet her
Kære medlem af Alternativet
I mandags skete der noget skelsættende. FN’s klimapanel offentliggjorde nemlig sin længe ventede rapport om muligheden for at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grad.
Den gode nyhed først: Selvom temperaturen allerede er steget med cirka én grad, er det fortsat muligt at begrænse den til halvanden grad.
Den dårlige nyhed er, at vi lige nu – med verdens landes aktuelle klimaplaner – er på vej mod en temperaturstigning på omkring tre grader, hvilket vil få katastrofale følger for livet overalt på jorden.
Men, men, men. Det ER altså muligt at sikre, at temperaturen ikke stiger mere end halvanden grad. Det kræver "blot” hurtige, omfattende og hidtil usete ændringer på alle niveauer af samfundet, fastslog FN’s klimapanel i sin nye rapport.
Selvom halvanden grads temperaturstigning bestemt ikke er uproblematisk – slet ikke, vi ser jo allerede, hvor store konsekvenser det ekstreme vejr har nu ved en mindre temperaturstigning – er det opløftende, at vi stadig kan nå at bremse klimakrisen, inden den kommer ud af kontrol.
Det skal vi finde håb i. For det håb kan motivere os til at fortsætte klimakampen.
Og klimakampen kan i den grad betale sig. Forleden kom det frem, at ekstremt vejr har kostet verden 19.000 milliarder kroner. Læs her. En anden opgørelse her har fastslået, at Danmark er det land i EU, hvor ekstremt vejr koster mest pr. indbygger. Således har det over nogle årtier kostet Danmark 75 milliarder kroner, svarende til 14.000 kroner pr. dansker.
Ved at sikre en rettidig grøn omstilling sikrer vi ikke alene, at planeten er beboelig i fremtiden, vi sikrer også, at regningen fra klimakrisen ikke bliver meget højere, end den allerede er. Med andre ord: Grøn omstilling er altså en god forretning.
Klimarapporten fra FN’s klimapanel bør også af de grunde være pligtlæsning for alle politikere, virksomheder og organisationer, der vil stå på den rigtige side af historien.
Vi har løsningerne, vi skal bare handle – nu. For at redde planeten og livet på jorden, som vi kender det.
Derfor har jeg også været glad for dele af regeringens bud på en klimaplan, der blev præsenteret i sidste uge. Det mest positive i planen er et fokus på at få flere elbiler ud på gaderne. Regeringen går efter én million klimavenlige biler i 2030 – og det er et godt mål, der i øvrigt er mere ambitiøst end Socialdemokratiets nuværende mål.
Måske var regeringens glædelige grønne elbilsatsning, som statsministeren lancerede i forrige uge også medvirkende til, at vi fra Alternativets kunne sikre en meget ambitiøs fælles vedtagelsestekst fra oppositionen til åbningsdebatten. Her fik vi de øvrige partier i oppositionen med på, at klimapolitikken skal følge videnskabens anbefalinger. Den tager vi lige igen. Vi fik de øvrige partier i oppositionen med på, at klimapolitikken skal følge videnskabens anbefalinger. Det er altså lidt af et paradigmeskifte i dansk politik. For det må jo nødvendigvis betyde, at resten af partierne i oppositionen hæver deres klimamål betragteligt, så de matcher FN’s klimapanels opfordring om hurtig, omfattende og hidtil uset handling på alle niveauer af samfundet.
Fx kan jeg da ikke forestille mig andet, end at det betyder, at de går med på vores forslag om at udfase oliejagten i Nordsøen – og ikke forlænge den, sådan som SF, Radikale og Socialdemokratiet lige har været med til. Det glæder vi os til.
Så kan Danmark igen blive en ledestjerne på klimaområdet.
For at vise hvad der skal til, hvis vi virkelig tager videnskaben alvorligt, præsenterede vi i torsdags Alternativets bud på en klimaplan for landbruget, transportsektoren og vores forbrug.
Planen supplerer vores tidligere energiplan "God Energi”, vores plan for omstilling af landbruget ”Bæredygtigt Landbrug” og vores foreslåede tiltag for global grøn omstilling, der er en del af udspillet ”En Anden Verden”.
Vores klimaplan, som vi kalder en slags redningskrans for planeten, indeholder 39 forslag til at sikre en klimaindsats, der flugter med videnskabens anbefalinger.
Det gælder for eksempel en 66 procents reduktion af landbrugets klimaaftryk frem mod 2035, som vi blandt andet vil sikre gennem en langt mindre kødproduktion. I dag lægger produktionen af foder til dyr beslag på 80 procent af vores landbrugsareal (svarende til halvdelen af Danmarks areal) og det vil vi lave om på.
Viljen til at tage fat i den grønne omstilling af landbruget er et punkt, hvor vores klimaplan adskiller sig markant fra regeringens, som stort set lader landbruget slippe. Det, mener vi, er en helt forkert prioritering. Landbruget skal som resten af samfundet igennem en grøn omstilling, og jo længere tid man udskyder det (sådan som regeringen lægger op til), jo dyrere og mere dramatisk bliver det for erhvervet. Så vi mener faktisk, at vi gør landbruget en tjeneste ved at stille krav til det.
Derudover har vi en stribe forslag inden for transportsektoren, som også halter efter den grønne omstilling. Det handler om fritagelse af registreringsafgift på elbiler, om gratis transport over Storebælt for elbiler, om skattefradrag for at holde ferie i Danmark og cykle på arbejde, om flyafgifter, om flere ladestandere til elbiler, om eldrevne indenrigsfly og om veje, der kan lade biler op, mens de kører.
Der er masser at dykke ned i og bringe med til forhandlingerne med Folketingets øvrige partier. Vi får det nok ikke helt, som vi vil have det, men FN’s klimapanel har givet os det bedste argument, vi kunne ønske os. En indiskutabel opfordring til handling. Det vil vi udnytte.
Og når vi nu er ved opfordringer til handling, vil jeg slutte dette nyhedsbrev med at opfordre dig til at melde dig til Alternativets klimaudfordring, som begynder i november. Vi er allerede nu over 1000, der vil leve mere klimavenligt tre uger i træk. Jeg håber, du har lyst til at være med eller kan få nogle af dine venner, familie eller bekendte med på udfordringen. Du kan tilmelde dig her.
Grønt håb! Vi snakkes ved. Som altid kan du også melde dig som frivillig til den kommende valgkamp her.
Kh Uffe
Det første inspirationsnedslag er en opfordring til at deltage i Alternativets fem års fødselsdagsfest i november. Den bliver ikke holdt på dagen, men i stedet i Pumpehuset i København den 17. november. Temaet for festen bliver "Five more years”. Jeg håber, I er klar. Vi har et godt og inspirerende program klar til jer. Og selvfølgelig en god fest – faktisk tør jeg love, at det bliver den bedste Å-fest til dato. Og det siger ikke så lidt. Køb billetter her.
Andet inspirationsnedslag er dokumentaren "Undercover i det ekstreme højre”, som kan ses på DR’s hjemmeside. Filmen er en øjenåbner, fordi den viser, hvor uhyggeligt velorganiseret samarbejdet er mellem højreorienterede og andre fascistiske grupper. Og fordi den viser, hvor bevidst disse grupper arbejder på at gøre deres holdninger og verdenssyn mainstream. I øvrigt: Nu hvor jeg skriver om noget, man kan se på DR. Tag lige og nyd alt det fremragende public service, som DR stiller til rådighed, inden udsendelser og stationer P6 Beat, P8 Jazz, P7 Mix og DR2 Dagen eller Langt fra Borgen lukker på grund af besparelserne.
Sidste inspirationsnedslag er projektet HUN SOLO, der arbejder for at få flere kvindelige kunstnere op på musikscenerne. Vi har igen og igen set, hvordan de kvindelige kunstnere – trods såvel succes og kvalitet – er markant underrepræsenteret på festivaler osv., så dejligt og kærkomment, at der er nogen, der forsøger at gøre noget ved det. Læs mere om projektet og tjek koncertkalenderen her.
MØD OS ELLER TAG KONTAKT
Alternativet
Åbenrå 33
1124 København K
+45 71 79 18 64
www.alternativet.dk