Rigtig fint arbejde I her har gjort med dette nyhedsbrev og at I gerne vil gøre noget for at komme videre i bestræbelserne for at få godkendelserne af folketingskandidaterne i orden, såfremt der ikke sker et folketingsvalg inden.
Først og fremmest kunne jeg godt tænke mig at få afprøvet en ændring af godkendelsesproceduren ved opstillingsmødet, inden den
sendes til landsmødet, såfremt storkredsens bestyrelse vil fremlægge ændringsforslaget til opstillingsmødet, hvor folketingskandidaterne skal godkendes, her i Fyns Storkreds.
Der skal godt nok være 2/3 flertal for at ændre på godkendelsesproceduren.
Som det er nu, godkendes kandidater alene ud fra for-stemmer i forholdet til blanke stemmer (indbefattet imod-stemmer).
Det gør de stemmer, der er imod en godkendelse af en kandidat usynlige, hvorfor en kandidat kan føle, at det er svært at vide, om der reelt er en modstand imod dennes opstilling og/eller synspunkter.
Derudover gør godkendelsesproceduren det svært for et stort mindretal (50%) at få en kandidat godkendt, fordi i lille flertal (50%) undlader at stemme (inklusiv de der stemmer imod).
Her spænder godkendelsesproceduren ben for både åbenheden i partiet og derudover for mangfoldigheden, som der står i landsvedtægternes §4, at vi vil bestræbe os på at få.
Jeg kunne derfor godt tænke mig, at ved godkendelsen af folketingskandidaterne, da stemmes der både for og imod en godkendelse af den enkelte kandidat (aspirant), således at en mulig modstand imod en kandidataspirant bliver synlig og dermed giver klarhed over, hvor stor modstanden om mulig er.
For at sikre mangfoldigheden kunne jeg også tænke mig, at der skal være 1/3 flere imod-stemmer end for-stemmer, før en kandidat ikke er godkendt.
Er der eksempelvis 30 medlemmer til opstillingsmødet og der er 9 der stemmer for godkendelsen, da skal der være mindst 12 stemmer imod godkendelsen, før godkendelsen falder. Her vil der så være 9 blanke stemmer.
Det vil gøre opstillingsmøderne langt mere interessante, for nu vil en mulig modstand af en kandidat pludselig blive synlig og dermed om muligt et behov for at vide, hvorfor der er en modstand.
Vi skal ikke være bange for at få synligheden af modstanden frem i lyset, for det betinger at vi får skabt en dialog med hinanden.
Det er jo netop det, der ikke er synligt, der er det farlige for en kandidat, om så det er internt i partiet eller uden for partiet.
En modstand kan jo netop være opstået på grund af misforståelser eller fejlfortolkninger m.v., som derfor vil kunne fortsætte i det skjulte, frem for at komme frem, ved netop at en modstand mod en kandidats godkendelse bliver kendt og “ikke fejet ind under gulvtæppet”, som en statsminister engang sagde fra folketingets talerstol om en sag, der til sidst endte med en rigsretssag mod en minister.
Derfor håber jeg, at vi får et opstillingsmøde for folketingskandidater i åbenhedens og mangfoldighedens navn og dermed også til gavn for både Alternativets medlemmer i Fyns Storkreds og selvfølgelig også for resten af landet.