Smid benene op og tag en kop kaffe....det her er en af de lange!


Alternativets grønne Å var med 1. maj i Tangkrogen i Aarhus

Foto: Jesper Lyng Michelsen

På bordene i det grønne Å-telt ligger store grønne sedler med ordene: Social dumping, 30 timers arbejdsuge, sociale ydelser og pensionsalder. Oplagte temaer på en 1. maj. Rundt om bordene udenfor sidder nysgerrige medlemmer og ikke-medlemmer klar til politisk dialog. Det er 1. maj på Tangkrogen. Solen skinner og Alternativet Østjylland har inviteret til politisk laboratorium, hvor alle kan bidrage med gode ideer og diskussioner om blandt andet hvilket arbejdsmarked, vi ønsker os.
En åben invitation til debat i telt og under åben himmel, hvor en stor del af de forbipasserende ikke har særlig tilknytning til Alternativet, men kan få svar på deres spørgsmål. Der bliver fortalt og forklaret om vores politik, vores bevægelse og visioner.


Josephine Fock satte 30-timers arbejdsuge på dagsordenen

Foto: Jesper Lyng Michelsen

Folketingsmedlem Josephine Fock er på scenen om eftermiddagen 1. maj på Tangkrogen i Aarhus. Hun taler for en 30-timers arbejdsuge og lægger vægt på de fremskridt, som fagbevægelsen har bidraget med. Hvor ligger de store kampe, der skal kæmpes i 2016? spørger hun.
Hun opfordrer til at hæve blikket og se på, hvad der mangler for, at vi får et endnu bedre liv, og for at vi får et socialt og retfærdigt samfund. Noget som fagbevægelsen har været med til at skabe indtil nu med en 37-timers arbejdsuge. Det kan den gøre igen.
“Vi ønsker at nedsætte arbejdstiden, fordi vi i fremtiden bliver nødt til at dele arbejdet mere imellem os. Vi ønsker os en solidarisk, sund og fleksibel deling af arbejdet. Det er en kamp alle arbejdere og hele fagbevægelsen bør stå sammen om”, siger hun.
Modsat 1. maj i København er Alternativet både velkomne på pladsen og på scenen på Tangkrogen. Med en baggrund i fagbevægelsen er det da heller ikke nyt for Josephine Fock at bidrage på fagbevægelsens scene.
“Vores arbejdsmarked skaber flere stressede, syge og nedslidte borgere. Familierne har svært ved at finde balance mellem arbejdsliv og familieliv. Folk bliver nedslidte. Vi kan ikke være tjent med, at arbejdet påvirker den enkelte arbejders helbred og livskvalitet. Det er netop derfor, at vi i Alternativet foreslår, at vi gradvist indfører en 30-timers arbejdsuge”.
Hele talen kan ses på Josephine Focks facebookside. Facebook


Swipp i stedet for Mobile Pay

Der kan ikke længere betales for drikkevarer og andet via Mobile Pay i vores lokaler i Nørre Alle 86, men derimod med Swipp, og det skal gøres til nummer 71 79 79 00. Årsagen er, at vi som forening for at have MobilePay skal have konto i Danske Bank, og det har vi ikke.

Klik på logoet, og se hvordan du opretter dig som Swipp-bruger.


Tillykke Samsø!

Fra venstre forrest:Nanna Salicath, Eva Rosschou, Jannie Mogensen, Heidi Stenstrup
Bageste række: Emilie Olsen (suppleant), Birgit Rothmann, Alice Steenor, Marianne Koldby

På en smuk solskinsdag blev otte kvinder valgt til bestyrelsen i det nyeste skud på stammen af lokalforeninger i Østjyllands Storkreds. Alternativet Samsø er nu en realitet, og forude venter rigtig mange gode og lokale initiativer. Mød den nye lokalforening allerede den 4.-5. juni på Samsø Bæredygtig Festival, hvor du blandt andet kan høre oplæg af Steen Rågård fra Alternativet i Odder og tidligere formand for Økologiens Have. Læs mere på
http://samsoe-baeredygtig-festival.dk/


Vær med til at starte Alternativet Aarhus

Det er nu, du kan være med til at forme din lokale afdeling af Alternativet. Hvad mange ikke ved, er at vi faktisk ikke har en lokalforening i Aarhus Kommune. Alternativet Østjylland, som udsender dette nyhedsbrev, er storkreds for samtlige kommuner i Østjylland. Ambitionen er at samtlige kommuner opretter lokalafdelinger, og det gør vi noget ved nu i Aarhus. 11. juni afholder vi et opstartsmøde, hvor du hermed er inviteret til at komme med dine drømme og visioner for, hvad vi kan gøre med Alternativet i Aarhus Kommune. Her vil vi blandt andet nedsætte arbejdsgrupper, der kan arbejde frem mod et stiftende årsmøde for Alternativet Aarhus. Tid og sted for opstartsmødet ligger ikke helt fast endnu, men reserver datoen 11. juni i din kalender. Mere info kommer på mail, hjemmeside, Facebook mv. så snart detaljerne er på plads.


Alternativet Business er på vej

En arbejdsgruppe på fire er i gang med at idéudvikle og teste et nyt forretningskoncept i Alternativet Østjylland. Lige nu kalder de det for Alternativet Business. Gruppen sidder dagligt (så dagligt som muligt) nede på Nørre Allé 86 og tænker, tester og træder de første spæde skridt i idefasen.
Visionen er, at vi I Alternativet får en stærk tredje gren, så vi består af en bevægelse, et parti og herefter også en forretning. Hvad går det hele så ud på? Gruppen vil skabe en platform, hvor viden både er noget, vi giver væk, såvel som noget vi sælger. Samtidig er der tale om en platform, hvor et bredt netværk af eksperter kan samles og klække nye, innovative projekter i et sammensurium af specialiseret viden.
Er du nysgerrig, og vil du opdateres om, hvad det går ud på, er der kun én ting at gøre - besøg arbejdsgruppen på Nørre Allé 86 i dagtimerne i denne måned.

Kontaktpersoner: thorbjornbakjensen@gmail.com, noa@kaospilot.dk,mlh@kaospilot.dk og kh@kaospilot.dk.


Hjælp - med et alternativt navn til lokalerne i Nørre Alle 86

Foto: Jesper Lyng Michelsen

Efter næsten fem måneder med meget sved, noget blod og enkelte tårer, er vore lokaler helt åbne for aktivitet. En hårdtarbejdende skare har renoveret, malet, designet, indrettet og pyntet, så nu mangler vi bare at give lokalerne et navn, som er lidt mere sexet end ”lokalerne på Nørre Allé 86” og mindre teknisk end ”NA86”.
Der bliver lavet en afstemning på vores facebookside, og eventuelt på app’en appgree, så kom gerne med forslag - jo vildere, mere alternative og kreative de er, desto bedre.
Lokalerne tilhører alle i storkreds Østjylland, som føler sig knyttet til bevægelsen Alternativet, så hvis du har lyst til gøre brug af dem i en eller anden sammenhæng, skal du bare sige til. Du kan skrive til os her på facebook eller til storkreds.oestjylland@alternativet.dk.

Vore faste åbningstider er 16-20 mandag-torsdag og 15-21 om fredagen, og der er for tiden følgende regelmæssige arrangementer hver uge:
Mandag: Sammenskudsgilde kl. 18:30 – tag en ret med og spis din aftensmad i godt selskab.
Tirsdag: ”Del din interesse”-aften fra kl. 18 – kom og fortæl om noget du vil dele med andre i 5-15 minutter (f.eks. din hest, din sidste rejse, din hobby etc.) og hør om andres interesser
Onsdag: Debataften fra kl. 18 - vi mødes for at snakke politik og debattere alt mellem himmel og jord
Torsdag: Alternativets ungenetværk mødes for at hygge sig og tale om aktuelle emner fra kl. 19
Fredag: Der er fredagscafé/-bar 15-21 med forskellige indslag, f.eks. brædtspilsaften

Alle arrangementer, store som små, bliver oprettet på hjemmesiden, så hold øje med kalenderen for Storkreds Østjylland. KALENDER


Nyt fra Politisk Forum

af Jon Skjerning-Rasmussen

Søndag den 17. april var Birgit Hageneier (forkvinde i Alternativet Østjylland) og jeg som de to østjyske repræsentanter til heldagsmøde i Alternativets Politisk Forum for at tage stilling til forskellige emner: Vi diskuterede Politisk Forums interne processer, og der var to politiske emner på dagsordenen, nemlig skolepolitikken og ligestillingspolitikken.

Bedre interne processer i Politisk Forum
Vi vedtog nogle interessante ændringer i vores interne processer, som bl.a. betyder, at vi arbejder mere konsensusorienteret, da der fremover skal være 80% opbakning for at vedtage eller forkaste noget i Politisk Forum. Ender forslaget derimellem, arbejder vi videre med det indtil vi kan få mindst 80% opbakning. Derudover er vi begyndt at bruge Alternativets onlineværktøj, app’en Appgree, i vores interne processer, så vi fremover kan stemme online.
Vi havde nogle gode snakke om, hvad det vil sige at være et eksperimenterende og lærende parti, og der er bred enighed om, at alt, vi gør, kan laves om, hvis det viser sig, at det ikke fungerer efter hensigten. Helt konkret valgte vi at gennedsætte vores “udviklingsgruppe”, som skal sikre, at vi udvikler os, og er på forkant med udviklingen af fremtidens demokrati.
Vi nedsatte desuden et koordinationsudvalg, som styrer og planlægger arbejdet i Politisk Forum mellem de fire årlige møder i tæt samarbejde med Landssekretariatet.

Så har vi fået en skolepoltik
Skolepolitikken havde vi allerede oppe på sidste Politiske Forum, hvor vi nedsatte en arbejdsgruppe, som skulle indarbejde de kommentarer vi havde til emnet. Efter en kort snak om skolepolitikken kunne en glad uddannelsesordfører, Carolina Maier, konstatere, at der var næsten 90% opbakning: Måske har I i dagene efter lagt mærke til at medierne efterfølgende har skrevet om vores skolepolitik. Her kan I fx læse, hvordan folkeskolen.dk forleden præsenterede vores nye skolepolitik: https://www.folkeskolen.dk/586736/alternativet-vil-tage-folkeskolen-fra-kommunerne

Ligestillingspolitikken er ikke helt klar endnu
Et andet politiske emne var ligestillingspolitikken. En engageret gruppe har over vinteren arbejdet med en ligestillingsvision. Vi syntes grundlæggende, at visionen var gode, men valgte alligevel at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal finpudse visionen, så vi forhåbentlig kan vedtage den online inden for den nærmeste fremtid.

Har du spørgsmål til arbejdet i Politisk Forum, er du velkommen til at tage fat i enten Birgit eller mig, på hhv.birgit.hageneier@alternativet.dk og jsr@alternativet.dk.

Alternative hilsner,
Jon Skjerning-Rasmussen


Ses vi under regnbuen?

Foto: Martin Ballund

Den 4. juni mødes vi til en farvefuld fest Aarhus Pride og hylder mangfoldigheden i Smilets By. Aarhus Pride’s formålet er at bidrage til accept af og respekt for lesbiske, bøsser, biseksuelle og trans-personer, og det støtter vi naturligvis op om.
Vi mødes på Nørre Allé 86 ca. kl. 10.30 og går i samlet flok til Bispetorv, hvor paraden starter kl. 11.45.
Paraderuten er 2,54 km lang og forventes at tage omkring 1,5 time at gå. Vi slutter af på Officerspladsen, hvor der er officiel åbning kl. 14. Der er lagt op til glimmer, konfetti, pailletter, smukke kostumer og masser af glade mennesker. Vil du med til festen, så mød os på Nørre Allé 86 eller find os på Officerspladsen efter paraden, hvor vi håber på at få en stand. Vil du give et nap med det praktiske kan du melde dig i FB gruppen:

http://aarhuspride.dk/


Hilsen fra storkredsbestyrelsen

Vi har nu konstitueret os med nye medlemmer, og vi glæder os til at dykke ned i arbejdet og komme rundt i Østjylland!
Vores fornemste opgave vil være at formidle kontakten imellem alle de fantastiske projekter og ideer, der er i gang i vores lokalforeninger.

Forperson - Monike Sommer
Næstforperson - Tara Magill
Kassér - Astrid Carl
Kommunikation - Frederik Glerup
Medlemmer og Frivillige - Tara Magill & Tina Langhorn
Events og arrangementer - Peder Flarup
Lokaler - Lior Hansen
Politisk udvikling - Birgit Hageneier
Valgkampagne - Louis Mogensen
Kommunalvalg - Monike Sommer
Kandidater - Monike Sommer
Suppleant - Mads Damgaard

Hvis I har spørgsmål, kan I kontakte os på bestyrelse.oestjylland@alternativet.dk. Har du spørgsmål direkte til én af os, er vi at finde på alleos.alternativet.dk


Grønne hilsner fra
Alternativet Østjylland