S-DF regering, hvad er Alternativets holdning?

Med den seneste VLAK regering ser vi det seneste udslag af en snart gammel traver - højredrejet politik der fordeler værdier skabt i samfundet mod toppen fremfor bredt ud i velfærdssamfundet. Dette er, så vist jeg kan se, ikke det flertallet af danskere ønsker, men blot det 1) den økonomiske “teori” fremsætter, og 2) det de ledende og velbetalte liberale partier synes skal gennemføres. Men de sidder kun på taburetterne fordi det også i Danmark er lykkedes at skabe en nationalistisk-liberal kontrakt om symbol/værdipoltik til den ene part og pengepolitik til den anden part. Eller sagt på en anden måde: man råber “muslim” og får ro til at skære i velfærdsstaten så der kan gives topskattelettelser.

Det eneste andet alternativ til denne kontrakt er at lave en socialdemokratisk-nationalistisk kontrakt. Ja, det lyder tæt på noget grimt i et historisk perspektiv… Men faktuelt er DF og S ikke langt fra hinanden. Og løsningerne på de problemer som DF’s vælgere bekymrer sig om kommer ikke fra højere straffe til kriminelle eller mistænkliggørelse af udlændinge - disse ting bliver kun indført fordi det graver grøfterne dybere og cementerer den nationalistisk-liberale kontrakt. Jo større problemet er jo større bliver de partier. Løsningerne kunne derimod komme fra bedre integration og bedre velfærdssystemer - som plejer at være det den venstre side af Folketinget ønsker.

Så der går nok ikke længe før vi skal regne med at se S og DF danse sammen. Og hvad gør Alternativet så?

Sidste gang S dannede regering glemte man at føre social politik, blev kørt af sporet af egne økonomer og radikale liberale med samme ideologiske (og fejlagtige) overbevisninger. Hvad gør vi næste gang. Sidder udenfor i en ny 3. grøn fløj? Eller noget alternativt?

MVH
Martin

1 Synes om