Proof-of-Work kryptovalutaer. Forbud

Proof-of-work (PoW) blockchain kryptovalutaer forårsager et uforholdsmæssigt højt strømforbrug og deraf følgende klima og miljøbelastning. I skrivende stund estimeres de at bruge over 0.5% af verdens samlede strømforbrug. Derudover drives prisen på elektronik til high-performance computing (HPC) i vejret af PoW blockchain mining, til skade for forskning og udvikling som afhænger af HPC.

Alt dette til ingen verdens nytte, udover galloperende spekulation.

Derfor bør handel med PoW-blockchain-baserede kryptovalutaer gøres ulovligt. Lad os starte med i Danmark.

Ulemper til et forslag:
Prisen på PoW kryptoer vil falde til ulempe for de, der spekulerer i sådan nogle.

Fordele til et forslag:
Prisen på PoW kryptoer vil falde, hvilket gør det mindre rentabelt at bruge strøm og computerressourcer på at “mine” krypto.
Ressourceforbruget fra disse PoW vil fortsætte med at stige indtil skaden på miljøet og på markedet for HPC er for stor til, at samfundet kan bære det. Derfor er et forbud i realiteten uundgåeligt og kun et spørgsmål om hvornår.

Nyhed om strømforbrug fra 2021: https://ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab/nye-udregninger-bitcoin-sluger-ufattelige-maengder-af-stroem/8509051
Nyhed om strømforbrug fra 2017: https://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/bitcoin-sluger-lige-saa-meget-stroem-som-hele-danmark
PoW: https://en.wikipedia.org/wiki/Proof_of_work

2 Likes

Meget god ide!

med venlig hilsen

en der forgæves søger et grafikkort til grafiske opgaver på mit studie…

1 Like

Men kryptovalutaer handler ikke om ren spekulation – det handler blandt andet også om decentralisering af pengeskabelsen og dermed magt. Og mange, mange andre ting.

På den måde synes jeg forslaget forsimpler problematikken om strømforbrug. For højt i forhold til hvad? Og ved vi hvilken slags strøm, der bliver brugt?

1 Like

Det er en meget smuk tanke at decentralisere magten, men hvem står så for pengeskabelsen? Dem der har hardware, effektiv køling, adgang til den billigste energi, som ikke nødvendigvis er den grønneste. Der er mange kulforsynede miner i Kina. https://www.forbes.com/sites/jonathanponciano/2021/03/09/bill-gates-bitcoin-crypto-climate-change/
Centralisering kan stadig betale sig, så pengeskabelsen ender alligevel nok på få private hænder, som er udenfor demokratisk kontrol.

Uanset, så vil kryptominedrift og energiforbruget fortsætte med at stige. Før eller siden når det en smertegrænse. Vi kan lige så godt sætte foden ned nu.