Jeg kunne godt tænke mig at undgå problemet med spildte stemmer, som også bliver nævnt flere steder i forbindelse med vores opstilling til folketingsvalget.
Ved seneste folketingsvalg (2011) var stemmespildet 29.920.
I Danmark benytter vi os af et todelt valgsystem - flertalsvalg og forholdstalsvalg. Det er en afvejning af geografisk og proportionel repræsentation, hvor landet er delt op i storkredse, som råder over 135 mandater - det betyder, at de kandidater, der får flertal i de enkelte kredse, bliver valgt.
Det sikrer den geografiske repræsentation i folketinget. Samtidig sørger 40 tillægsmandater for, at partierne repræsenteres forholdsmæssigt lige så meget i parlamentet, som de har opnået stemmer til.
STV (Single Transferable Vote)
Et eksempel på et andet system (der findes mange!) er STV, som handler om at overføre stemmer. Systemet går i al sin enkelthed ud på, at dine tabte stemmer bliver overført til andre kandidater. Varianter af det bruges blandt andet i Irland og Australien, og det blev også brugt, da Island skulle vælge sin folkevalgte forfatningsforsamling i 2010.
Det er et præferencebaseret valgsystem, hvor vælgeren rangordner kandidater eller partier. Så i stedet for at sætte et kryds, så giver man fx partiet eller kandidaten tal fra 1 til 10. Så kan man give Alternativet et 1-tal og et andet parti et 2-tal. Hvis Alternativet ikke kan samle nok stemmer til at komme ind, så ryger stemmerne videre til de næste prioriteter.
Så man fjerne ikke alene spildte stemmer; man sikrer sig også, at det er vælgeren alene, der bestemmer, hvad der skal ske med stemmen.
Det vil nok altid være en vægtning mellem fariness (bedst mulige repræsentativitet) og foreståeligt (vælgerne skal kunne forstå systemet).