Nyhedsbrev december 2023

Kære medlemmer af Alternativet

Så er det snart vintersolhverv, det er jul, og vi står på tærsklen til et nyt spændende år. Et år med Europaparlamentsvalg og Alternativet i arbejdstøjet for det bæredygtige samfund.

Og der er mere brug for Alternativet end nogensinde. Det går ufatteligt langsomt med miljø- og klimadagsordenen, vi har en regering, der nærmest er gået i vinterdvale, og en COP28, der af alle steder holdes i Dubai og er omklamret af fossile interesser. Vi har en geopolitisk situation, der kan gå i mange retninger, med en regering der står på et svagt værdigrundlag og på mange måder bidrager til en polarisering. Derfor er det vigtigt, at Alternativet får en stærkere stemme, ikke mindst i EU, så Danmark kan blive det foregangsland, vi taler om, vi gerne vil være, men ikke rigtig får foldet ud.

Heldigvis er Alternativet på en god kurs. Folketingsgruppen har markeret sig som en toneangivende opposition på havmiljø, friheden til at bestemme over vores egen tid, som Danmarks nye landbrugsparti, i kampen mod greenwashing, for sikring af SU, på genbrug og meget mere. Det er alt sammen muligt, fordi vi har en målrettet og seriøst arbejdende Folketingsgruppe med et dygtigt og kreativt sekretariat.

Og så har Alternativets haft rund fødselsdag, vi holdt en stor 10-års fødselsdagsfest på Landsmødet tidligere i år, og i dagene omkring fødselsdagen d. 27. november fik vores politiske dagsorden og Franciska Rosenkilde en masse positiv opmærksomhed i de fleste danske medier. Alternativet står igen stærkt i det politiske landskab.

Alternativets Europaparlamentskandidater

I november holdt Alternativet ekstraordinært Landsmøde med 150 deltagere, hvor vi satte listen til EP-valget d. 9. juni 2024, med 15 dedikerede kandidater. Jan Kristoffersen blev valgt som spidskandidat og Karoline Lindgaard, som nr. 2 på listen.

Nyhedsbrev 2023-12 ÅIEU

Det er et stærkt hold og det tegner til at blive en dynamisk valgkamp, hvor Alternativets grønne og humanistiske dagsorden viser vejen. Hvis du har lyst til at deltage, så tøv ikke med at tage fat i den kandidat, du gerne vil støtte. Du finder alle kandidaterne her.

Alternativets politiske profil og måden vi arbejder på

Oven på et velbesøgt og energifyldt halvårsmøde kører der nu to spor, et foreningsspor og et politisk spor. Det er Hovedbestyrelsens arbejdsgruppe, der sammen med en initiativgruppe står for processen. Har du lyst til at deltage - hen over de kommende måneder frem mod Landsmødet i 2024 - så meld dig til et eller flere af de organisatoriske og politiske laboratorier, også kaldet ORLA-er og POLA-er. Du kan springe på når som helst. Det er i høj grad hér, der bliver sat en retning og en dagsorden for vores fremtidige arbejde.

Vi håber rigtig mange af jer vil tilmelde jer laboratorierne, så debatten kommer til at afspejle og repræsentere nuancerne i vores fælles projekt. Vi glæder os til at mødes, fintune og idéudvikle på projektet, så vi hele tiden kan være på forkant, tage temperaturen på samfundsudviklingen og komme med kreative og videnskabsbaserede svar på et samfund i bedre balance. Se datoer nederst i nyhedsbrevet. Du tilmelder dig og finder en beskrivelse af begivenhederne her: AlleOs // Alternativet.

Kommunal- og Regionsvalg 2025

Som politisk bevægelse er vi en del af mange lokale miljøer, hvor vi som medlemmer deltager på kryds og tværs i det daglige livs politik. Mange af os er også med i NGO-er, gode frivillige organisationer, fællesskaber og projekter. Det tværgående netværk er rygraden i vores politiske bevægelse. Men valg betyder også noget. For dét, at vi er bredt repræsenteret i folkestyret, i kommuner, i regioner, i Folketinget og i Europarlamentet, giver os mulighed for at bringe erfaringer fra vores bevægelse ind i det parlamentariske arbejde. Det giver os en bedre platform til at kommunikere vores politiske standpunkter, komme bredere ud med vores ideer og dermed skabe turbo på systemforandringen.

I Alternativet arbejder vi for at vores aspiranter og kandidater trives og får de bedste forudsætninger for at lykkes. I de her måneder udvikler vi på at skabe endnu bedre vilkår for storkredse, lokalforeninger og kandidater. Og vi har bl.a. derfor nedsat en permanent Valgstyregruppe, der organiserer valgene, et Nationalt Kandidatudvalg, der koordinerer arbejdet med kandidater, og et Kandidatråd, der arbejder med kandidaternes trivsel.

Hold øje med eventkalenderen for møder omkring EP-valgkampen og Kommunal- og Regionsvalget ‘25.

Vil du gerne vide mere om valgkampene, er du også velkommen til at henvende dig til vores tovholder for Det Nationale Kandidatudvalg og medlem af Valgstyregruppen, Rasmus Rydahl (rasmusrydahlalternativet@gmail.com)

Torsten vender tilbage til Christiansborg

Og så en dejlig melding fra Folketingsgruppen. Mange af jer har formentlig allerede set det på sociale medier. Torsten Gejl er raskmeldt og vender tilbage til arbejdet i Folketinget efter nytår. Hjertelig velkommen tilbage til dig, Torsten og en kæmpe tak til Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen for, på fornemste vis, at have løftet opgaven som suppleant.

Torsten har skrevet en lille hilsen, som I kan læse her.

Nyhedsbrev 2023-12 Konference

Konference på Christiansborg

Tirsdag d. 16. januar sætter Det Sociale Maskinrum, som er Alternativets interne fagråd på socialområdet fokus på, hvad værdien er af nedsat arbejdstid. Arrangørerne skriver: “Med denne konference ønsker vi at sætte fokus på arbejdstidsnormens rolle, i den tid vi lever i. Det Økonomiske Råd fremhæver i deres seneste rapport, at kortere arbejdstid er muligt, uden at det koster på velfærden, hvis for eks. det private forbrug til gengæld bliver mindre.

Så hvad sker der egentlig, hvis vi udvider billedet, og ser på samfundet som helhed og den værdi, som en nedsat arbejdstidsnorm vil føre med sig? Hvordan vil det påvirke sundheden og trivslen? Arbejdslivet? Familielivet? Borgernes engagement i civilsamfundet? Klimaet og miljøet? Og ja, hvad betyder det økonomisk?”

Folketingsgruppen er repræsenteret og alle er velkomne. Du finder programmet her.

Og køber billet her.

Politisk Tænkeboks/ møde om konflikten i Gaza

Året har budt på mange fine tænkebokse, med vores folkevalgte politikere, og flere storkredse har benyttet lejligheden til at forberede samtalen på lokale formøder. Det er dejligt at så mange prioriterer at mødes og være med til at skabe et rum for politisk eftertænksomhed. I det nye år vender vi tilbage med en ny række tænkebokse, som vi glæder os til at præsentere for jer.

Årets sidste Politiske Tænkeboks bliver et lidt anderledes højaktuelt medlemsmøde om den ulykkelige krig i Gaza. De inviterede politikere på mødet er Sascha Faxe og Jan Kristoffersen. Mødet er flyttet til d. 18. dec. kl. 19-20.30. Du kan tilmelde dig og læse mere, om mødet og rammerne for det her: AlleOs // Alternativet

Nytårskur i januar

Husk vores årlige nytårskur søndag d. 7. januar kl. 14 - 18. Traditionen tro vil vi digte sangvers og vores politiske leder Franciska Rosenkilde står for nytårstalen. De fleste storkredse afholder et fysisk møde og nogle storkredse har slået sig sammen om begivenheden. Men alle kan deltage på det fælles zoom-møde, hvor end du er. Vi opfordrer til at række særskilt ud efter de lokale ÅU-kræfter. Tag kontakt til ÅU her: Katrine@alternativetsunge.dk og inviter de unge med. Program for dagen finder du her

Datoer for de organisatoriske og politiske laboratorier:

  • 13/12: ORLA #1: POFO´s rolle, organisering og mangt
  • 20/12: ORLA #2: Eksterne ordførere, Interessenetværk og Fagråd
  • 10/01: ORLA #3: Partikultur: konflikter, eksklusion, partiskat og rotationsprincip
  • 17/01: ORLA #4: Hovedbestyrelsens rolle, organisering og magt
  • 24/01: ORLA #5: Hvordan vælges folk? Relationen mellem bestyrelser og kandidater
  • 25/01: POLA #1: Videre sammen - Alternativets vigtigste opgaver
  • 31/01: ORLA #6: De vilde idéer: en helt ny måde at være parti på?
  • 01/02: POLA #2: Videre sammen - Alternativets aktuelle politiske profil
  • 07/02: ORLA #7: Fra idé til Folketingssalen. Samlet blik på Å’s politiske organisering.

Alle arrangementerne afholdes fra kl. 19 - 21, bortset fra POLA #1, som begynder 19.30. Se flere detaljer i kalenderen på AlleOs.

Glædelig jul og godt nytår

Det var alt fra Hovedbestyrelsen i denne omgang. Vi takker alle for indsatsen i år - alle medlemmer, storkreds- og lokalforeningsbestyrelser, jer der deltager i fagråd, interessenetværk og alle andre slags netværk og udvalg, Politisk Forum, Folketingsgruppen, byrådsvalgte, EP- kandidater og alle øvrige kandidater, eksterne ordførere og ansatte på sekretariatet!

Vi glæder os til mange flere timer i selskab med jer alle, på vores fælles politiske rejse i 2024. I ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår.

Med grønne vinter hilsner

På vegne af Hovedbestyrelsen

Trine Aslaug Hansen, Forperson