Nyhedsbrev august 2024

Sommerhøjskole2024-II

Kære alle

Skoleferier nærmer sig enden, og mange har haft mulighed for at lade batterierne op i juli måned. Nu begynder den politiske hverdag så småt igen - bl.a. med et nyt familiepolitisk udspil, som vi lancerer i morgen.

Allerede nu har I mulighed for engagere jer i forskellige arbejdsgrupper og aktiviteter. Læs mere om det kommende klimafolkemøde i Middelfart, fagrådet for mobilitet og vores internationale projekter. Vi sætter også gang i evalueringen af EP-valget, se link til spørgeskema nedenfor.

Sommerhøjskole

Sommerhøjskolen på Kalø i år med godt 70 deltagere og skiftende sommervejr forløb forrygende godt. Med 30 workshops og events af høj kvalitet i løbet af en uge, spændende fra regenerativt liv, skriveværksted, teater, filosofi, kommunalpolitik og verdenspolitik, Qi gong og havbadning, walk and talk og meditation, fri dans, linedance og drømmerejser, grønne værksteder og repaircafé, morgensang og højskoleliv tilsat forrygende god vegetarisk økologisk mad morgen, middag og aften – så bliver det ikke meget bedre. Alle deltagerne har udtrykt stor glæde ved stemningen og samværet. Vi ser frem til 2025 på Kalø!

Evaluering af EP-valg

Efter valget i juni måneder det nu tid til en evaluering af vores valgkamp og vores indsats. Mange ting lykkedes med vores gode kandidatfelt, mange frivillige og hjælp fra sekretariatet - selvom vi havde et lille budget. Men vi kan altid gøre tingene bedre - især med henblik på kommunal- og regionsvalg i november 2025. Derfor er det en stor hjælp, hvis du vil bruge 10 minutter på din evaluering af Alternativets EP-valg: EP24 Evaluering

Klimafolkemødet

Fra den 29. til den 31. august er Middelfart igen vært for det årlige Klimafolkemøde. Alternativet deltager selvfølgelig også. Vi er repræsenteret med eget telt og som deltager i forskellige paneldebatter. I år har teltet fokus på landbrugets centrale rolle i den grønne omstilling. Hvis du har lyst til at hjælpe med aktiviteter i og omkring vores telt, så skriv til Sune Scherfig (gpost@sune.dk). Organisationsgruppen holder møde hver tirsdag i august kl 19.

Invitation fra Fagrådet for Mobilitet

Efterårssæsonen ruller i gang for Fagrådet for Mobilitet! Vi glæder os til at byde jer velkommen tilbage efter sommerferien. Fra tirsdag den 13. august genstarter vi med fuld fart på, og vi har et spændende program foran os!

Vi har masser af plads til ekstra hænder og hoveder, så hvis du brænder for mobilitet og transport, er dette det rette sted for dig.

Denne sæson har vi to store opgaver på vores rejseplan:

  1. En rapport til Folketingets Trafikudvalg: Vi skal dykke ned i mobiliteten uden for de store byer og finde løsninger, der kan bringe alle med på turen.

  2. En samling af idéer til forbedret mobilitet i kommunerne: Vi arbejder hen imod et stærkt kommunalpolitisk udspil til KV25, hvor vi samler vores bedste tanker og forslag. Her har du virkelig mulighed for at byde ind med alle dine kreative ideer.

Hop ombord og bidrag! Man er velkommen til at også være med på en lytter. Tirsdag den 13. august - kl. 19.30-21.00. Link til mødet HER. Der er introduktion til nye medlemmer kl. 19:15.

Vi ses på sporet!

Med venlig hilsen, Fagrådet for Mobilitet

Nyt fra vores internationale projekter - Støtte til grønne, feministiske og demokratiske kræfter i Ukraine

Frihed, lighed og grøn omstilling er centrale værdier for Alternativet, og også i Ukraine finder vi meningsfæller, der er enormt vigtige at lytte til, hvis genopbygningen af landet skal lykkes. Fra sommeren 2024 går Alternativet derfor med i et fællesprojekt sammen med Enhedslisten for at støtte Ukraines grønne og progressive frihedskræfter. Pengene i form af en halv million kroner fra Alternativet findes eksternt via de såkaldte DIPD-midler under Folketinget, der kan bruges til international demokrati- og partiopbygning. Konkret skal støtten gå til NGOen “Social Movement” (Sotsialnyi Rukh på ukrainsk), der sammen med lokale feminister, radikaldemokrater og fagforeningsaktivister skal starte demokrativærksteder og arbejde med politikudvikling målrettet en grøn og social genopbygning af Ukraine.

Der bliver mange muligheder for at engagere sig som frivillig. Der er flere informationer og kontaktoplysninger til den frivillige tovholder Lene Skov Mackintosh i linket HER.

Aktivitetspulje til lokale aktiviteter

Til jeres orientering har Hovedbestyrelsen i år sat 150.000 kr. af til en aktivitetspulje til lokale initiativer. Der er 120.000 kr. tilbage i puljen og den næste ansøgningsfrist er den 30. september. Hvis I har et Å-initiativ i jeres storkreds eller lokalforening, så kan I søge støtte på op mod 10.000 kr pr. projekt. For at høre mere om ansøgningsproceduren, henvend jer gerne telefonisk til vores sekretariatschef Mark Desholm (61623884) og ellers send ansøgninger til aktivisme@alternativet.dk.

Nyt familiepolitisk udspil

I morgen lancerer vi et familiepolitisk udspil for LGBT+ i forbindelse med Pride-ugen. Udspillet er udviklet gennem medlemssaloner og politiske laboratorier med input fra interessenter. En stor tak til alle involverede! Udspillet stemmer overens med Alternativets eksisterende visioner og politikker og har til formål at skabe en familiepolitik, der afspejler den mangfoldige virkelighed, vi lever i. Dette udspil er et afgørende skridt mod at realisere Alternativets vision om fuld ligestilling og anerkendelse af alle familiekonstellationer. Fokus er på at forbedre vilkårene for regnbuefamilier og sikre, at alle familier har lige adgang til barns sygedage, AULA, juridiske rettigheder og sundhedsydelser. Hele udspillet bliver offentliggjort på Alternativets hjemmeside i morgen.

Mange hilsner,

Jonathan Ries, forperson
På vegne af Hovedbestyrelsen

Er det kun mig, der synes nyhedsbrevet minder om en hilsen fra en lokal diskussionsklub, der hygger sig med at debattere tidens små og store problemer
Hvad er ALTERNATIVETS profil i dansk politik?
Hvad siger I til Informations anmeldelse af vores lille parti?
———
Tilbage i december 2015 beskrev et medlem af Venstres hovedbestyrelse, hvorfor han havde besluttet at skifte til Alternativet. Han havde som folketingskandidat for Venstre mødtes med kandidater fra DF, Enhedslisten, De Radikale og »en ung gut fra Alternativet« til et vælgermøde, hvor de blandt andet fik til opgave at samarbejde om at bygge Lego-biler.

Alternativets unge gut byggede ikke en bil, men en vindmølle, for der skulle jo være noget til at drive bilerne.

Venstre-manden blev nysgerrig på denne evne til at tænke ud af boksen. Det endte med, at han sagde farvel til sit parti, sine tillidsposter og de venner og bekendte, der ikke kunne acceptere hans beslutning om at skifte til Alternativet.

Hvis man skulle få den idé at spole frem til i dag for at se, hvordan det går med Alternativets evne til at se nye veje, skabe en ny politisk kultur og »blænde op for det lange lys«, som det også er blevet formuleret, så ender man ind til videre et lidt sært sted.

Tag bare det netop overståede europaparlamentsvalg som eksempel:

Først blev Alternativets kandidat Petar Socevic kort før valget smidt ud fra en politisk debat, han skulle have deltaget i. Ifølge debatarrangøren skete det på grund af dårlig opførsel, og fordi han overfusede en moderator. Socevic selv anklagede arrangøren for at smide ham ud på grund af hans holdning til folkedrabet i Palæstina, eller at han er minoritetsdansker.

Få dage senere trak dansk-russiske Irina Bjørnø sig som Alternativets kandidat, efter at det var kommet frem, at en forening, hvor hun var forkvinde, modtog økonomisk støtte fra den russiske, statskontrollerede og EU-sanktionerede organisation Rossotrudnichestvo.

Partiets spidskandidat ved EP-valget, Jan Kristoffersen, førte valgkamp på mærkesager som »kærlig landbrugsstøtte« og legalisering af hash. Det kan for så vidt være et udmærket og legitimt politisk synspunkt, og selvfølgelig er det befriende muntert med slogans som »Jannabis til Cannabis« og »Jan vi kan«. Men vi er ikke langt fra den kampagne, som den aarhusianske komiker og musiker Jakob Haugaard førte, fra han i 1979 første gang opstillede for Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer, til han i 1994 blev valgt ind i Folketinget på løfter om siddevenlige bænke på torvet i Odder og elektriske kedler til alle over 60 år.

Under den sidste EP-debat med spidskandidaterne blev Jan Kristoffersen bedt om at nævne én ting, som EU gerne må blande sig i, og én ting, som EU ikke bør blande sig i. Han fremhævede de nye skruelåg på plastikflasker som den første og startopstillingen for landsholdet som den anden.

Alternativet blev som bekendt ikke valgt ind. Måske fordi pjat er fint som supplement til relevans, men det må ikke være den eneste vare på hylden.

Der har været meget tummel i Alternativet, både før og efter partistifter Uffe Elbæk forlod partiet i 2019. Fire af partiets fem folketingsmedlemmer gik fra partiet, da Josephine Fock overtog posten som partileder efter Elbæk, hvilket efterlod Torsten Gejl som den eneste alternative på Christiansborg – med 52 ordførerskaber – da partiet brændte ned om ørerne på ham.

Partiet lå længe og vippede på spærregrænsen, men ved seneste folketingsvalg fik Gejl fem nye kolleger ind, inklusive partiets politiske leder, Franciska Rosenkilde. Ganske vist røg klimaordfører Theresa Scavenius hurtigt overbord, hvilket viser, at kaos sidder i partiets pels som burrer på en hund, men valget i 2022 var trods alt en succes for partiet og viste, at man ikke må være for hurtig til at dømme Alternativet ude.

Det vigtigste er heller ikke at diskutere Alternativets eksistens , men Alternativets relevans .

Partiet fyldte i år ti år og har bestemt sat aftryk på dansk politik i sin levetid. Blandt andet kan indførslen af borgerforslag tilskrives partiet, hvis store succes ved valget i 2015 uden tvivl var med til at bane vejen for klimaloven. Men som den tidligere Venstre-mand så fint viste, så kan det være en kvalitet at være i stand til at tænke ud af boksen. Det er bare ikke alle disse tanker, der skal omsættes fra tanke til ord eller handling. Det tegner ikke et godt billede af Alternativet, når kandidater beskylder debatarrangører for racisme, hopper i kanen med Putin eller vrøvler om hash og plastiklåg. Det bliver lidt for alternativt, selv for Alternativet.

Med andre ord må opgaven for Alternativet være at blive skarpere på, hvad partiet vil, og derefter finde kandidater, der kan løfte opgaven. Sagt kortere: Stop så med det pjat. Vis, at I også kan være de voksne i rummet.

Tak for Nyhedsbrevet Jonathan. Det er vigtigt at få og vigtigt at få læst. Denne gang var jeg for langsom og overså evaluering af EP-valget. Nu er den sendt.

Jacob Munks svar er relevant - og det jeg især hæfter mig ved er hans slutreplik:

Med andre ord må opgaven for Alternativet være at blive skarpere på, hvad partiet vil, og derefter finde kandidater, der kan løfte opgaven.

Jeg tilføjer: Vi - medlemmerne (og kandidaterne) - må sætte os ind i den politik, vi allrede har formuleret nationalt og lokalt. Vores debatter skal vise konkrete eksempler på hvor og hvordan politikken omsættes til handling.

I Aarhus arbejder vi på at skrive UDSPIL til udvalgte politikområder. Udspil, som viser borgeren, hvordan Å-politik kan se ud i et lokalområde. Byrådskandidat Bjørn Olsen er redaktør på den række af udspil, vi arbejder på at få klar til valgkampagnen KV25 og KR25. (udspillene bygger også på borgersamtaler)