Visionstekst
Omdrejningspunktet for Alternativets seniorpolitik er indholdsrige og meningsfulde liv for alle uanset alder og helbredsmæssig tilstand. Vi vil arbejde for en bæredygtig seniorpolitik, som understøtter og fremmer strukturer, der gør det lettere for det enkelte menneske at pleje sine nærmeste og indgå i meningsfulde fællesskaber.
De rammer som seniorlivet tilbyder skal tage udgangspunkt i det enkelte menneskes behov og ønsker, fordi der findes mange forskellige måder at blive ældre på i Danmark. Alternativet vil arbejde for en mere individualiseret tilgang til hverdagslivet, fællesskaber og afslutning på livet – både i forhold til de medborgere, der har brug for ekstra omsorg og pleje, og de mere ressourcestærke seniorer, der har helt andre drømme og behov. Eksempelvis skal vi som samfund bliver meget bedre til at omfavne den voksende gruppe sunde og ressourcestærke seniorer, der forlader arbejdsmarkedet, men som både har energi og lyst til at bidrage til arbejdsmarkedet og civilsamfundet.
Vejen til et social bæredygtigt seniorliv for sårbare og udsatte grupper af ældre går gennem en ny tankegang, som i modsætning til New Public Management-tankegangen med mål, kontrakter og resultatstyring, handler om tid, nærvær, empati, omsorg, medbestemmelse og gode hverdagsliv. Alternativet ønsker fx at gøre kulturen og naturen til en langt større del af hverdagslivet. Det er veldokumenteret, at naturen har sunde effekter både for helbredet og sindet. Generelt ønsker Alternativet en langt mere holistisk tilgang på ældreområdet, således at det konventionelle behandlingssyn bliver inddraget sammen med alternative metoder og behandlingsformer. Som eksempel kan nævnes musikterapi, der har stor værdi for at mennesker med demens, der ikke længere har et sprog, kan trives og have gode meningsfulde liv.
Seniorer står i dag vidt forskellige steder i livet både fysisk, mentalt og sundhedsfagligt. Der findes ikke en anerkendt afgrænsning af gruppen af ”ældre” hverken nationalt eller internationalt. I stedet fokuserer man typisk på de mennesker, der har brug for særlig opmærksomhed og beskyttelse, enten fordi de er svækkede fysisk eller psykisk på grund af alder, eller fordi de er socialt udsatte og har brug for andres hjælp. For at ramme denne brede gruppe har vi valgt at udarbejde to korte delvisioner. Og vi har valgt at have størst fokus på de mennesker, der har brug for andres hjælp.
-
En fri og mangfoldig ældrepleje for mennesker med særlig brug for andres hjælp
-
Et meningsfuldt hverdagsliv for de mere ressourcestærke seniorer
Tre konkrete forslag
- Se delvisioner
- Se delvisioner
- Se delvisioner
Tre ulemper
- At have en individuel tilgang til den enkelte borger i ældreplejens behov, så den enkelte borger har medbestemmelse er centralt - men også er en kæmpe udfordring, for både kommune og de enkelte institutioner
- Det er svært at definere en ”ældregruppe”, da mennesker er så forskellige, og der ikke findes en officiel definition, og en ældrevision kan derfor nemt kan opfattes som alderisme. På den anden side, ville vi skulle ændre grundlæggende på vores samfund, hvis vi ikke definerer en forskel på voksne og ældre, fx rabatter hos DSB, seniorboliger, osv.
- Visionen går på tværs af mange politikområder fx sundhed, social, beskæftigelse, kultur osv. og på tværs af sektorer, institutioner, lovgivninger m.v. Der er brug for at tænke på tværs – men vi har også ønsket at lave en afgrænset politik, der målretter en bestemt gruppe, hvor nogle har særlige udfordringer.
Baggrund for visionen
Gruppen af borgere over 65 år er større og mere mangfoldig end nogensinde. En stor del af nutidens ældre lever ikke op til det stereotype billede af ældre som en samfundsmæssig byrde. Vi ser en stor gruppe af ældre, der lever liv præget af ensomhed og kedsomhed. Det er en udfordring som vi skal løfte.
Hvordan er visionen udarbejdet
Forslaget er blevet til gennem en række politiske laboratorier som er blevet afholdt indenfor det sidste år.
I 2016/17 er der afholdt ældre politiskelaboratorier i Aarhus og Hørsholm, hvor nye perspektiver og holdninger fra deltagerne har været med til at folde visionerne ud.
De deltagende på de politiske laboratorier bidrog b.la. med konkrete politiske ideer som er brugt i dette forslag.
Derudover har vi løbende haft kontakt med forskellige fagpersoner indenfor ældreområdet, og vi har afholdt et såkaldt faglaboratorium med ledere og fagpersoner fra organisationer og institutioner på området.
På baggrund af høringsinput fra medlemmer i Alternativet har vi ændret en hel del ved visionen. De vigtigste ændringer er 1) Vi har delt visionen op i en hovedvision og to delvisioner med hver deres tre konkrete forslag for at understrege, at der er meget stor forskel på at være senior og i arbejde eller man er afhængig af pleje og omsorg 2) Vi har ændret i sproget, så vi anvender mere positiv retorik – i stedet for at beskrive problemerne fokuserer vi på det vi gerne vil 3) vi har uddybet det, der handler om deltids-seniorjobs 4) Vi har nu størst fokus på den gruppe, der har mest brug for vores omsorg, da den anden gruppe i høj grad blot udgør voksne, der er blevet ældre og ikke kræver en særlig politik.
Hvem har været inddraget
Deltagerne på de politiske laboratorier i Aarhus og Hørsholm, samt ledere og fagpersoner fra organisationer og institutioner på området.
Visionsstillere
- Amalie Villesen
- Daniel Hauberg
- Fanny Broholm
- Jakob Gorm Andreasen
- Jesper Elbæk Drejer Andersen
- Jørgen Thiele
- Mathias Høj Kristensen
- Nafisa Fiidow
- Pernille Schnoor
- Uffe Elbæk
Status på visionen
Status: Behandles i Politisk Forum
Visionen har været til høring blandt medlemmerne og er nu under behandling i Politisk forum.
I Politisk Forum bliver visionen enten vedtaget som skrevet, vedtaget med forbehold for mindre omskrivninger eller sendt tilbage til stillerne med ønske om større udviklingsarbejde.