Kontanthjælp uden modkrav


(Randi Astadatter Valmue) #1

Af: Susanne Bækholm, Sadolinsgade 49, Odense M - byrådskandidat, Alternativet

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og A-kassernes brancheorganisation viser, at antallet af opkvalificerende kursustilbud for dagpengemodtagere er styrtdykket de seneste fem år. Også antallet af aktiveringstilbud er faldet drastisk. I stedet må de arbejdsløse gå til samtale efter samtale.
Groft sagt kan man sige, at kommunerne har erstattet aktiveringstilbud med lovpligtige samtaler, og samtalerne kaster kun sjældent et job af sig. I samme femårige periode er antallet af job med løntilskud faldet 70 procent. Kommunerne skærer ned på aktiviteterne - måske som en konsekvens af, at kravene til aktivering er blevet lempet, mens dagpengeperioden er blevet forkortet.
Med Odense på en sørgelig plads nr. 97 ud af Danmarks 98 kommuner mht. beskæftigelse må Odense kommune vise mod til at gå nye veje. Systemet fungerer ganske enkelt ikke. Vi må vende tingene på hovedet.
En alternativ vej kunne være kontanthjælp uden modkrav, hvor de arbejdsløse i højere grad kan tage skæbnen i egen hånd. Det forsøger man nu i Aarhus, hvor en gruppe arbejdsløse får 50.000 kr. på et år, hvor de ikke skal stille til samtaler og dokumentere deres aktiviteter. Og finder de et job, skal pengene ikke returneres.