Visionstekst
Alternativet ønsker et samfund med en helhedsorienteret helbredsforståelse. Et samfund, hvor det hele menneske er i fokus, hvor færre bliver syge, fordi forebyggelsesindsatsen prioriteres. Vi ønsker at tage udgangspunkt i det enkelte menneskes helbred og trivsel - på tværs af fagspecialer og sektorer.
Det enkelte menneskes helbred påvirkes både af fysiske, mentale og sociale faktorer. Usund kost, rygning og alkohol, stress og mental ubalance betyder, at flere må behandles i det offentlige sundhedsvæsen. Samtidig påvirkes vores sundhed af miljø- og klimamæssige faktorer såsom partikelforurening, hormonforstyrrende stoffer samt kemikalie i produkter, og medicinrester i drikkevandet.
En del af de sundhedsmæssige problemer, vi som mennesker kæmper med er samfundsskabte. Mennesker er fx ikke skabt til at sidde i timevis, ikke skabt til vedvarende stress, ikke er skabt til at adskille håndens og åndens arbejde, ikke skabt til at sidde isolerede i egne hjem osv. Mennesker er skabt til at indgå i fællesskaber.
Vi skal have modet til at gøre op med en kultur, der tænker for kortsigtet – og som har alt for stort fokus på medicinsk behandling. Alternativet vil have al unødvendig medicin væk, og undersøge nye og alternative metoder.
Vi skal have modet til at gøre op med en kultur med tiltagende dokumentations- og kontrolkrav, der tager tiden fra de sundhedsprofessionelle kerneopgaver. Og som fjerner fokus fra mennesker og over på ydelser og aktiviteter, hvormed det forebyggende, rehabiliterende, helbredende, lindrende, omsorgsfulde og trøstende funktioner træder i baggrunden. Med andre ord skal vi have tillid til sundhedspersonalets faglighed, så vi ikke begrænser deres professionelle og medmenneskelig dømmekraft og faglige råderum.
Alternativet vil gøre et af verdens bedste sundhedsvæsener endnu bedre. Vi vil bane vejen for fri og lige adgang til sundhedsydelserne og nedbringe forbruget af medicin. Vi vil arbejde for bedre at håndtere de stigende problemer med stress, mistrivsel, udmattelse og nedadgående livskvalitet.
Vi vil arbejde for mere lighed i sundhedsvæsenet ved fx at reducere brugerbetalingen og gøre flere forebyggelses- og behandlingsmetoder tilgængelige for alle, så det ikke er den enkeltes sociale baggrund, der afgør, om man lever gode, meningsfulde og sunde liv.
Vi vil arbejde for at sikre, at behandlingstilbud prioriteres på et sagligt og gennemsigtigt grundlag. Vi vil sørge for at forskning og medicinudvikling sker til vores alles fælles bedste – og ikke prioriteret ud fra fx kommercielle interesser og profit.
Alternativet ønsker et samfund, hvor vi i højere grad tænker på tværs og tænker på hinanden. Vi ønsker derfor også i højere grad at indtænke civilsamfundet for eksempel i den tidlige forebyggende indsats.
Tre konkrete forslag
- Se delvisioner 1-6
- Se delvisioner 1-6
- Se delvisioner 1-6
Tre ulemper
- Den konstruktion der er valgt med overordnet vision og delvisioner, et bare én måde, man strategisk kan gå til sundhedsområdet. Selvom vi har prøvet at tage et så helhedsorienteret snit som muligt, er der nok nogen der synes at der mangler noget
- For at skabe en simpel og overskuelig indgang til sundhedsvisionerne har vi valgt at lave en overordnet vision. Den kan man mene er for overfladisk, eller at de andre er for konkrete. Vi har valgt den vej vi synes, at der skabtes mest mulig klar og fælles visionsplatform for et sundhedsområde, der idag er meget fragmenteret, og med en overordnet vision, der kan give den nysgerrige borger en kort indgang hertil.
- Da sundhedsområdet er så omfattende, er det svært at udvælge konkrete forslag, der eksemplificerer hvert af delområderne fuldstændigt. Derfor er der nok flere, der ikke kan genkende dem selv i de konkrete forslag, men vi har forsøgt at tænkte bredde ind så godt som muligt.
Baggrund for visionen
I det daglige arbejde med politikken og i etableringen af platforme for regionalvalg og kommunalvalg er det blevet tydeligt, at den overordnede vision er rigtig god men de underordnede delvisioner ikke formår at løfte visionerne om en helhedsorienteret sundhedsforståelse og politik.
Læringen de seneste to år har været at sundhedsområdet politisk set er meget fragmenteret og teknokratisk, hvor de politiske sager og beslutninger regulerer på enkeltområder og i detaljer, mens de overordnede systemfejl ikke adresseres. Vi har med revisionen af primært delvisionerne ønsket at skabe et bredt og helhedsorienteret politisk værktøj, som kan bruges til at styre de politiske initiativer mod mere systemændrende karakter, og derefter revideret den overordnede vision til at sætte en ramme herfor.
Hvordan er visionen udarbejdet
Visionen er udarbejdet i et nationalt samtænkende udvalg i Alternativet, der løbende har inddraget medlemmer og borgere ud fra behov, anledning og ressourcer i de forskellige regioner og storkredse. Udvalget blev etableret med den hensigt, at skabe en platform for sundhedspolitisk udvikling i bred forstand, såvel som etableringen af en fælles ramme og vidensudveksling for regionsvalget i november.
Udvalgets medlemmer har bestået af 2-4 medlemmer fra hver region, koordineret mellem de storkredse som regionerne omfatter.
Udvalget har afholdt 4 møder siden november 2016, og sammen med udvalget afholdte MF Pernille Schnoor en konference for RV17 kandidater og udvalgsmedlemmer, hvor visionerne blev drøftet. Videnspersoner såsom forskere og interesseorganisationer er løbende blevet inddraget i udvalgenes eget arbejde, samt ved en tryktest af de samlede delvisioner i starten af august.
Hvem har været inddraget
Borgere, medlemmer af Alternativet, medlemmer fra det samtænkende udvalg for helhed og helbred, kandidater for Alternativet og fageksperter.
Hvordan har visionen ændret sig efter høringsprocessen?
Centrale ændringer efter høringsprocessen - gældende for både den overordnede vision og delvisionerne:
Der er omskrevet ud fra 17 siders kommentarer, fx
- Skrevet helbred ind i teksten mere konsekvent
- Understreget at problemer også er samfundsskabte
- Flyttet rundt på strukturen, fx er tandlægeforslaget kommet ind i forebyggelse og delvision om forebyggelse er placeret som første delvision
- Flere steder er indhold forklaret eller uddybet
- Ord og vendinger er skiftet ud, fx fra ”social træning –til – ”styrke børns sociale færdigheder”
- Ensomhed, fælleskaber, stress er blevet inddraget mere
- Psykiatriske testamente er uddybet
- Understreget at det det enkelte menneske har ikke det fulde ansvar for sit eget helbred.
- Forebyggelse er blevet den første delvision.
Visionsstillere
- Aselya Tina Jonette Nielsen
- Birgitte Millung
- Børge Sejersen Sommer
- Gustav Sieg Sørensen
- Ken Patrick Petersson
- Louise Ursell-Smith
- Pernille Schnoor
- Sandra Bjerre Nielsen
- Theresa Dall Helth
- Tue Emborg
Status på visionen
Status: Behandles i Politisk Forum
Visionen har været til høring blandt medlemmerne og er nu under behandling i Politisk forum.
I Politisk Forum bliver visionen enten vedtaget som skrevet, vedtaget med forbehold for mindre omskrivninger eller sendt tilbage til stillerne med ønske om større udviklingsarbejde.