Forslagets tekst
Fra regeringsprogram 2019, socialpolitik
“VISION FOR SOCIAL BÆREDYGTIGHED
Alternativet ønsker et dynamisk og engagerende samfund, der skaber social og sundhedsmæssig lighed og retfærdighed. Vi skal alle have de bedste muligheder for at skabe et individuelt liv som del af fællesskabet, og alle skal kunne bidrage til fællesskabet.
……
Alternativet vil skabe et samfund, hvor alle mennesker er værdifulde og hvor der er tillid til at alle har lyst til at bidrage til fællesskabet. Alle skal have mulighed for at deltage i arbejdsfællesskaber, uanset om det er som fuldtids- eller deltidsansat, i praktik eller som frivillig.
Vores beskæftigelsessystem skal reformeres, så systemet skaber de bedst mulige rammer for, at alle kan indfri deres potentialer. Der skal ses på det enkelte menneskes ressourcer. Vi vil fra kassetænkning til “mennesketænkning”.
Arbejdsgruppen har arbejdet med et forslag, der skal “Udvikle en frivillig individuel rådgivning og jobformidling” som beskrevet i politiken om borgerløn.
Arbejdsgruppen foreslår en statslig selvejende institution, civilsamfundsbaseret og demokratisk med en bestyrelse af samarbejdspartnere: Erhvervsliv, kommune, foreninger, frivilligcenter, medarbejdere og borgere.
Centerets opgaver beskrives ud fra borgernes ønsker og behov
Medarbejderne er frit stillet til at varetage opgaven ud fra deres kompetente faglighed.
Det bliver vitalt at arbejde med centerets synlighed.
Udfordring forslaget skal løse
Mange er enige om, at der er problemer med mistillid, kontrol og tvang. Flere partier vil nedlægge jobcentrene af økonomiske årsager. Å vil lave Forsøg med kontanthjælp uden modkrav. Det skal dog ikke efterlade borgere uden mulighed for hjælp.
Potentielle ulemper ved forslaget
Forslaget er samfundsforandrende, reformistisk og komplekst. Det kan få afledte følger på økonomi, socialområdet, uddannelsesområdet og arbejdsgivernes handlemuligheder. Derfor kan det være svært at se, at det er realistisk.
Det er svært for mange at fralægge sig den vante retorik om ret og pligt og noget for noget.
Mange vil stille spørgsmålstegn ved økonomien, og det kan være en ulempe, at vi bare siger, at for de 12 mia, der er afsat i 2022, kan vi sagtens lave en bedre vejledning og jobformidling. Det er en ulempe, at vi mangler en konkret økonomi for forslaget.
Det kan være en ulempe, at forslaget bygger på et positivt menneskesyn. Vi vil få at vide, at vi er naive og godtroende. Det kan også være en ulempe, at vi mener, at at alle ønsker at bidrage til fællesskabet. Derfor er forsøg med Kontanthjælp uden Modkrav essentiel. Og derfor er hele dette arbejde med at synliggøre, at der er behov for kompetent information og vejledning om muligheder for den enkelte borger så vigtigt.
Hvordan forslaget er udarbejdet
Efter endt arbejde med forslaget om borgerløn, lå det lige for at arbejde med forslaget til den “individuelle, frivillige rådgivning og jobformidling”, der blev vedtaget på landsmødet i 2019.
Allerede i 2017 gennemførtes en POLA i Vordingborg om beskæftigelsesområdet.
I september 2020 holdt Niels Jørgen Madsen og Christa If Jensen møde med Torsten Gejl om en model. Derefter blev der nedsat en større gruppe til arbejdet.
Der blev gennemført en digital POLA den 22. marts 2021 med deltagelse af Torsten Geil, forskere, interesseorganisationer, medarbejdere på beskæftigelsesområdet, samt medlemmer. Ca 50 deltagere.
Gruppen har i perioden søgt ny viden via debatten i medierne, hvor gruppen selv har bidraget, og læsning af relevante forfattere.
Hvem har været inddraget
Arbejdsgruppen, (nu fagråd bag ordfører Troels Jakobsen), som består af medlemmer fra flere kommuner, har ændret sig henover tiden. Niels Jørgen Madsen, Lene Ezzaaf og Christa If Jensen har været gennemgående, og sidst er beskæftigelsesområdets politiske ordfører for Å, Troels C. Jakobsen, kommet med i gruppen. Derudover har MF Torsten Geil, Olav Bach fra Vejle og Liselotte Jacobe Lundgård fra Jammerbugt m.f. bidraget undervejs.
Lige nu inddrages andre interesserede, især kommende FV-kandidater.
Steffen Rasmussen, Center for Social Nytænkning, Helle Øbo, Askovfonden og Dorthe Cashwell, Lieses var oplægsholdere ved den digitale POLA.
Forslagsstillere
- Christa If Jensen
- Lene Ezzaaf
- Gurli Toft Sieljacks
- Ingrid Birgitte Welling Olsen
- Mads Damgaard Mortensen
- Mariane Lunden Jacobsen
- Nanna Høyrup
- Niels Jørgen Madsen
- Olav Bach
- Troels Christian Jakobsen
- Vinni Kjærgaard Jørgensen
Status på forslaget
Status: Under udvikling (efter høring)
Forslaget er under udvikling efter høringsprocessen. Gruppen af forslagsstillere tager input fra høringsprocessen og beslutter sig derefter for, hvad der skal ske med forslaget.