Evt. Fællesliste til folketingsvalget

Nu forlyder det, at medlemmerne af partiet ‘De Grønne’ (DG ) og af ‘Veganerpartiet’ (VP) vil blive indkaldt til ekstraordinære landsmøder. Det forlyder, at planen er, at nedlægge de 2 partier og demed bane vejen for det nye parti ‘‘Grøn Alliance’’ (GA).
Hvis formålet bare er at opstille fælleslister til folketinget, så er det ganske unødvendigt at nedlægge de 2 gamle partier. Da Enhedslisten (EL) første gang opstillede fælleslister til folketinget i 1989 var der ingen af de gamle partier bag EL (VS, DKP, SAP), der blev opløst. Det gik faktisk rigtig mange år inden, at VS, DKP, SAP blev opløste (i forskelligt tempo).
Ved KV-21 og RV-21 i november 2021 havde Alternativet et godt samarbejde i vekslende grønne valgforbund med bl.a. Veganerpartiet (VG), Klimapartiet Momentum (KM) samt med kommunale og regionale miljølister.
Desværre er det ikke lovligt med valgforbund ved folketingsvalget, men det skal da ikke hindre os i bruge de gode erfaringer fra samarbejdet ved KV-21 og RV-21 til at lave fælleslister med andre grønne partier ved folketingsvalget.
EL (Enhedslisten) havde da gode erfaringer med at opstille røde fælleslister ved folketingsvalget i 1989 og ved valgene i 1990’erne.

I maj 2022 tog Alternativet (ALT) initiativ til at sondere muligheden for et valgteknisk samarbejde (evt. som fælles lister) ved det kommende folketingsvalg. Vi undersøgte om Frie Grønne (FG), Klimapartiet Momentum (KM) og Veganerpartiet (VP) ville samarbejde valgteknisk. Frie Grønne (FG) var ikke interesserede i et valgteknisk samarbejde op til valget, men det bliver de måske en gang efter det kommende folketingsvalg.
I 2020 var det gamle ‘Alternativet’ i gang med en smertelig proces, (der ikke bare var en del af COVID-19-nedlukningen).
Processen endte med at Alternativet blev splittet op i mindst 2 partier (det nye ‘Alternativet’ og de ‘Frie Grønne’)
Det er mit indtryk, at ‘Veganerpartiet’ (VG) i foråret 2022 har været igennem en lignende proces. Her endte det med, at den ene fløj af VG sluttede sig til Alternativet, men den anden fløj af VG nu vil slå sig sammen med ‘De Grønne’ (DG).
I bagklogskabens klare lys havde det bedste nok været, at sonderingerne i maj 2022 var endt i konkret model for et valgteknisk samarbejde ved folketingsvalget.
Vi har jo allerede en model for valgteknisk samarbejde ved kommunal- og regionsrådsvalg. Modellen med valgforbund blev jo afprøvet med succes ved KV-21 og RV-21.

Essensen i mit forslag er, at vi lige som Enhedslisten i 1989 skal lade være med at nedlægge de gamle gamle partier (i dette tilfælde var det VS, DKP og SAP). De røde partier var helt forskellige steder i deres udvikling i 1989. De samme er de grønne partier i dag.

Desværre kan vi nok ikke nå at få de praktiske ting med at opstille fælleslister på plads inden det snarlige folketingsvalg.
Vi skal jo huske på, at vi også skal i gennen en større (og måske tidkrævende) proces, inden at vi går i gang med at opstille fælleslister. Når bliver færdige med alt dette, så har Mette Frederiksen måske allerede afholdt folketingsvalget.

Ja, kære Gustav! Alternativet er kommet for at blive - en vedblivende forandringsmarkør!

Tak for dit indkast…

Kærlig hilsen
Gunhild