En human asylpolitik - Delforslag 4 - 'Forslag 2.2'

Forslag 2.2

I dag har asylansøgere ikke ret til advokatbistand mens Udlændingestyrelsen behandler deres ansøgning om asyl. Det er først ved behandlingen i Flygtningenævnet asylansøgere får beskikket en advokat. Asylansøgere lider ofte af koncentrationsbesvær og hukommelsestab, især omkring datoer og begivenheder. Derfor har de brug for en rådgiver, som kan støtte dem fra starten af processen og forklare dem, hvad myndighederne finder vigtigt i vurderingen af deres asylmotiv .
Asylansøgere, som efter loven er berettigede til asyl, risikerer all igevel at få afslag, fordi de betragtes som utroværdige. Det kan for eksempel skyldes, at oplysninger, som flygtningen ingen chancer har for at bevise, drages i tvivl.

Alternativet vil arbejde for at asylansøgere får bekikket en advokat eller som minimum en bisidder allerede under Udlændingestyrelsens behandling af deres asylsag .
Der er bevilliget penge til at Dansk Røde Kors kan rådgive asylansøgere, der har fået afslag på deres asylansøgning. Alternativet foreslår, at der tilsvarende bevilliges penge til rådgivning inden den første samtale i Flygtningenævnet.

1 Like