Den grundlæggende vision med Alternativets retspolitik er at skabe grobund for en genoprettende retfærdighed i det danske retssystem set i et bredt perspektiv. Det skal ske igennem en række initiativer, der primært fokuserer på:
• En markant forbedring af den forurettedes retsstilling samt
• en holdningsændring til hvorfor og hvordan vi straffer.
Alternativet ønsker at skabe en helhedsorienteret retspolitik. Vi skal nytænke retspolitikken og skabe grundlæggende vidensbaserede ændringer. Der skal prioriteres anderledes til gavn for de forurettede, de kriminelle og for samfundet som helhed.
Der skal være langt større fokus på den forurettedes rettigheder og behov i det danske straffesystem. Forurettede skal i højere grad tages alvorligt, de skal føle sig hørt og de skal mødes af hjælp, der står mål med den krænkelse, som de pågældende har været udsat for.
Undersøgelser viser, at når spurgt direkte, så ønsker danskerne strengere straffe. Men det viser sig imidlertid også, at borgerne rent faktisk undervurderer domstolenes strenghed markant, og i konkrete sager dømmer de selv mildere end domstolene . Behovet for strengere straffe har således grundlag i befolkningens umiddelbare retsfølelse. Der er derfor behov for mere oplysning på retsområdet, så fremtidens retspolitik i højere grad kommer til at bygge på (rets)fornuft end på (rets)følelse.
Alternativet er af den grundlæggende overbevisning, at konflikter, som meget andet, bedst og mest effektivt reguleres ved at give det direkte mellemmenneskelige ansvar så frie udfoldelsesmuligheder som muligt. Fokus skal derfor rettes væk fra tredjeparten i sagen - dvs. staten og dennes straffelov og straffesystem – og i langt højere grad rettes mod et genoprettende mål. Samfundets hævn skal træde i baggrunden til fordel for et fornuftbaseret fokus på genoprettende retfærdighed. Hvilket i sidste ende vil komme os alle til gode igennem færre sociale omkostninger og mindre kriminalitet.
Alternativet tænker retspolitikken som en holistisk indsats, der indeholder forskellige faser og parter. En helhedsorienteret retspolitik sætter ind både før forbrydelsen, under retssagen og strafafsoningen samt tager stilling til efterspillet for både forbrydere, forurettede og samfundet som helhed. Vi tænker hele retsindsatsen som en lineær proces, der strækker sig fra før forbrydelsen er sket indtil efter løsladelsen og længere. Vi skal sørge for en hurtig, effektiv og helhedsorienteret hjælp til de forurettede og til de kriminelle, det værende fysisk, psykisk og praktisk. Vi skal forbedre resocialiseringen på baggrund af forskningsbaserede tiltag og ikke lade retspolitikken påvirke af enkelt sager, følelser eller samfundets behov for hævn.
Indsatsen over for de forurettede
Vi skal tage bedre hånd om personer, der har været udsat for forbrydelser. De skal guides bedre i gennem den proces, der følger efter forbrydelsen og de skal have flere rettigheder end i dag. Som tidligere nævnt, så skal de mødes af en hjælp, der så vidt muligt står mål med den krænkelse de pågældende har været udsat for.
Alternativet foreslår:
Udarbejdelse af en særskilt lovgivning som forurettede kan støtte ret på, der ikke er bundet til straffeloven. En sådan lovgivning skal på linje med EU’s offerdirektiv sikre, at forurettede har:
- Krav om skriftelig bekræftelse af anmeldelse af et strafbart forhold, med angivelse af de væsentligste dele af den anmeldte forbrydelse, og krav om oversættelse af anmeldelsen til et sprog, som vedkommende forstår.
- Krav om oversættelse af afgørelser, der slutter straffesagen og de skrivelse, der orienterer den forurettede om retssagen.
- Krav på individuel vurdering med henblik på at identificere særlige beskyttelseshensyn, hvilket ikke er lovfæstet i dag, men dog skønnes at være praksis.
- Krav på, at all kommunikation skal ske på et enkelt og letforståeligt sprog, hvilket ikke er lovfæstet, men dog skønnes at være praksis.
- Krav på adgang til at være ledsaget af en person, som forurettede selv har valgt, hvilket ikke er lovfæstet i dag, men skønnes at være praksis.
- Krav på social, juridisk og psykologisk støtte under og efter retssagen,
- Ret til erstatning, der ikke må være betinget af overholdelse af korte tidsfrister.
Akut udrykningsgruppe
- Det er afgørende med en hurtig og opsøgende hjælp til forurettede, da de er i en utrolig sårbar situation, hvor overskuddet til at opsøge hjælp på egen hånd er minimal. Derfor skal der oprettes en indsatsgruppe/udrykningsgruppe, der opsøger den forurettede allerede på hospitalet og løbende tager kontakt for at sikre at den pågældende forurettede for den hjælp der er brug for og ret til.
- Gruppen kunne fx ligge i Offerrådgivningens regi, hvilket i så fald ville forudsætte yderligere midler.
Den frivillige indsats
Frivillige indsatser kan være en stor styrke i arbejdet med borgere, der har manglende tillid til ”det offentlige” eller ”systemet”. Borgere kan føle, at de får en mere upartisk, behagelig og seriøs behandling, der samtidig er mere fleksibel end i det offentlige. Samarbejdet mellem offentlige institutioner og frivillige organisationer i det sociale arbejde skal derfor styrkes.
Alternativet foreslår:
Frivilligindsatser skal have økonomisk hjælp til at være opsøgende fordi, der netop fokuseres på en gruppe af borgere, som ikke selv har overskud til at finde eller kontakte relevante rådgivningstilbud.
Frivillig og opsøgende økonomisk- og juridisk rådgivning
- Frivillige rådgivningsteams kan foregribe indsattes potentielle økonomiske og juridiske problemer ved løsladelse. Mange oplever fx ved løsladelse fra fængsel at have opbygget en gæld i forbindelse med retssager og selve fængselsopholdet. Frivilligrådgivning, der aktivt opsøger denne gruppe af borgere, kan hjælpe til en god og stabil tilbagevenden til samfundet, så borgeren undgår at ”vende tilbage” til en uoverskuelig livssituation med risiko for at genoptage tidligere problematiske aktiviteter.
Øget støtte til frivillig mentorordninger i fængslerne og efter løsladelse.
- Mentorordninger er et godt redskab til at skabe social opkvalificering. Det kan rykke utroligt meget, at der blot er en, der spørger, hvordan du har det, som kan se du har det skidt, og som tager det, du siger seriøst.
Den sociale og pædagogiske indsats
Sociale og pædagogiske tiltag samt uddannelse og jobtræning er afgørende for at mindske håbløsheden og holde mennesker ude af kriminalitet. Vi skal påvirker borgernes livskvalitet og levevilkår. Vi skal derfor finde løsninger på en række sociale, psykologiske og uddannelsesmæssige problemstillinger. Vi skal særligt blive stærkere i den forbyggende fase. Det præventive arbejde skal starte tidligere, og der skal skabes et bedre sammenhæng blandt aktørerne.
Alternativet foreslår:
Styrket ssammenhæng og øget forpligtigelse
- Der skal nedsættes et udvalg, der skal undersøge muligheden for at sikre stærkere samarbejde og sammenhæng mellem kommune, politi, skole, ungdomsklub, jobcenter og andre relevante aktører. Relationsarbejdet skal simpelthen styrkes igennem en øget forpligtigelse, så vi kan nå de udsatte unge tidligere og være til stede længere.
Øget brug af familiebehandling i udsatte familier
- Familiebehandling er en særlig type indsats som har til formål at øge forældrenes kompetencer og at styrke forældre-barn-relationen. En stærk base er helt afgørende for at holde børn og unge ude af kriminalitet, hvorfor vi skal forbedre den tidlige indsats.
Der skal øget fokus og flere midler til praktikforløb for udsatte unge
- Praktikforløb kan hjælpe med personlige og sociale vanskeligheder både i det forbyggende arbejde, men ligeledes efter et fængselsophold. Inspiration til et sådan praktikforløb kan findes i TAMU uddannelserne.
- TAMU er en praktisk tilrettelagt uddannelse. Målgruppen er unge uden reel tilknytning til arbejdsmarkedet, hvis personlige og sociale vanskeligheder kræver en målrettet pædagogisk og uddannelsesmæssig indsats. Der lægges på at eleverne opnår både faglig læring og social handlingskompetence. Undervisningsministeriets evaluering af TAMU viser, at elever med en gennemført TAMU-uddannelse både på kort og lang sigt har væsentligt forbedret tilknytning til arbejdsmarkedet.
Udredning af sociale genoptræningsbehov
- Hver enkelte løsladte borger skal have udredt, hvilke sociale genoptræningsbehov den pågældende måtte have. Dette skal gøres af fagfolk, der efterfølgende følger op på disse behov og fungerer som kontaktperson for den løsladte.
Hjælp til identitetsdannelse i folkeskolen.
- Medborgerskab skal på skoleskemaet. Elever skal undervise i kultur, religion, samfund og medborgerskab. Faget skal desuden introducere eleven for de grundlæggende demokratiske rettigheder og styrke deres identitet som medborgere.
Straf til gavn
I Alternativet ønsker vi straf til gavn. Vi tror ikke på fængselsstraf som en vej til mindre kriminalitet eller bedre muligheder for den kriminelle eller den forurettede. Vi skal derimod skabe et straffesystem, der bygger på genoprettende retfærdighed og vi skal væk fra troen på, at straf i meningsfuld grad kan forbygge kriminalitet. Alternativer til fængselsstraf, såsom samfundstjeneste og afsoning i fodlænke, er det mest effektive middel til at forebygge ny kriminalitet. Strenge fængselsstraffe har i bedste fald ingen virkning og i værste fald en negativ effekt . Derfor skal vi kunne straffe på måder, der gavner andet end vores retsfølelse. Derudover skal vi sørger for at personer ikke straffes yderligere af de barriere de møder når de kommer ud af fængslet,
Alternativet foreslår:
Øget brug af konfliktråd efter Norsk forbillede.
- I Norge fungerer mægling som alternativ til en retssag, og den aftale, parterne indgår, erstatter – såfremt gerningspersonen lever op til den – en strafferetlig sanktion. I Danmark fungerer konfliktråd som et supplement til den almindelige sagsbehandling ved retten, men der kan dog ved strafudmålingen tages hensyn til, at den tiltalte har deltaget i konfliktråd.
- I det norske retssystem er der et stigende antal sager om grov vold, som ender med at offeret og gerningsmanden sidder over for hinanden i et konfliktråd. Erfaringerne med konfliktråd frem for straf er gode, fordi offeret får lettere ved at bearbejde sin angst og gerningsmanden omvendt bliver bevist om de konsekvenser, som hans eller hendes handlinger har haft.
Øget brug af fodlænke og samfundstjeneste
- Kriminelle der afsonere ved fodlænke eller samfundstjeneste har langt større succes med at forlade den kriminelle løbebane efter afsoning bl.a. andet viser Rockwool fondens forskningsenhed at fodlænkeafsonere i højere grad gennemføre en uddannelse. Derfor skal brugen af fodlænke og samfundstjeneste udvides.
Afskaffelse af betaling af sagsomkostninger i visse straffesager.
- Danmark er det eneste skandinaviske land, der ikke tager hensyn til den straffedes socioøkonomiske situation, når sagsomkostninger udregnes og pålægges og det skal ændres. Retten i en straffesag skal pålægge den dømte sagsomkostninger ud fra en vurdering af den domfældtes evne til at betale på domsafsigelsestidspunktet.
- Sagsomkostninger bør kunne eftergives, såfremt den dømte holder sig kriminalitetsfri i 3 år efter endt afsoning.
- Alle sagsomkostninger, der skal gøres gældende i en mulig tilbagebetaling, såvel forsvarshonorar som udgifter til tekniske bistand, DNA-analyser m.v., skal foreligge oplyst på domsafsigelsestidspunktet. Dette vil skabe et klart og gennemskueligt system i modsætning til i dag, hvor der intet krav er til at oplyse om sagsomkostningernes størrelse ved dommen.
Boliggaranti ved løsladelse
- Der skal sikres reel boliggaranti efter løsladelse og ikke blot en proforma Cc-adresse. En fast bolig er helt afgørende for at tidligere straffede ikke tvinges ud i ny kriminalitet.
Et socialt genoprettende retsvæsen
Vi skal skabe et restvæsen, der er har øget fokus på social genopretning. Dette genoprettende fokus skal gennemsyre hele måden vi tænker retspolitik og retsvæsen på. At sætte fokus på social genopretning kræver fokus på alt fra borgernes møde med forvaltningen, det kræver mere viden, det kræver en mere moderne straffelov samt straffeattest og meget mere.
Alternativet foreslår:
Styrkelse af borgernes retssikkerhed i mødet med forvaltningen.
- Et godt møde med forvaltningen er afgørende for et frugtbart samarbejde. Hvis borgerne ikke føler sig hørt, forstået og accepteret i mødet med det offentlige, så bliver en mulig social indsats saboteret inden den kan gå i gang.
- Det forslås derfor, at der i tråd med anbefalingerne i Advokatrådets rapport ”Retssikkerhed i Forvaltningen” fra 2015, at nedsætte et uafhængigt råd på det sociale område, der på grundlag af praksisundersøgelser mv. skal påse kommunernes overholdelse af lovgivningen på det sociale område.
En genoprettende straffeattest.
- Tidligere straffedes mulighed for at genindtræde i samfundet skal forbedres. Der skal nedsættes et udvalg, der skal undersøge muligheden for en mere tidsvarende og social genoprettende straffeattest.
En genoprettende straffelov
- Tendensen de seneste 15 år peger tydeligt i retning af en udvidelse af eksisterende strafbare forhold samt kriminalisering af nye forhold. Der har været ganske få ophævelser af strafbare forhold og endnu færre lempelser.
- Der skal nedsætte et udvalg, der skal gennemgå straffeloven, og sørge for at den i højere grad får et socialt genoprettende fokus.
Oprettelse af en særskilt forskningsenhed på rets- og kriminalitetsområdet i SFI.
- Fremtidig lovgivning og andre tiltag på retsområdet skal i langt højere grad end i dag bygge på forskning og ikke på følelser. Derfor skal der oprettes en forskningsenhed under SFI, der udelukkende behandler rets- og kriminalitetsområdet.
Mere og bedre uddannelse til fængselspersonale.
- Den bedste resocialisering opnås gennem mødet med ”ildsjælen”- fx en fængselsfunktioner, der brænder for at gøre en forskel. Vi skal forbedre uddannelsen for al fængselspersonale, så vi kan skabe grobund for flere ildsjæle.
Narkohunde i fængslerne.
- Misbrug er en af de primære årsager til at resocialiseringsprocesser mislykkes. Derfor skal vi blive langt bedre til at forhindre stoffer i fængslerne. Derfor skal der fast være narkohunde i de danske fængsler.
Styrke retshjælpen
- Det er en grundlæggende værdi i et demokratisk retssamfund, at den enkelte borger har reel – og ikke blot formel – adgang til domstolene, hvorfor retshjælpsordningen skal styrkes.
- Retshjælpsområdet skal gøres mere gennemskueligt for borgerne fx ved oprettelsen af en retshjælpsskadestue, der kan henvise borgene til de relevante retshjælpsaktører.
- Den samlede bevilling til retshjælp skal styrkes.
- Der skal gælde etiske regler inden for retshjælp, så vi sikrer høj kvalitet.
- Der skal være fortrolighed i retshjælp, således at ansatte er fritaget for vidnepligt.
- Retshjælpsorganisationer skal i højere grad kunne benytte socialrådgivere og socialrådgiverstuderende.
Bedre tolkning i det danske retsvæsen.
- Det er et alvorligt socialt og retssikkerhedsmæssigt problem, at tolkebistanden er af så svingende kvalitet som den er i Danmark. Alternativet mener derfor - helt på linje med Institut for Menneskerettigheder - at der bør oprettes en tolkeuddannelse rettet specifikt mod de vigtigste flygtninge- og indvandrersprog. Ligeledes bør der indføres en certificeringsordning af tolke og et nationalt og offentligt register over certificerede tolke til fri afbenyttelse.