Kære medlemmer af Alternativet i storkreds København
Hermed dagsorden og forslag til vedtægtsændringer på vores årsmøde d. 22 februar.
Regnskab for 2024 og opstilingsgrundlag for kandidater til bestyrelsen findes via dette link.
Opstillingsgrundlag og regnskab
Bemærk at med de indleverede opstillingsgrundlag er der en del åbne pladser i bestyrelsen. Det er derfor muligt at stille op på selve årsmødet.
Dagsorden for årsmøde med valg af bestyrelse
Københavns Storkreds
Årsmøde 2025 afholdes den 22. februar 2025 kl. 10:30 i Osramhuset, Valhalsgade 4, 2200 Kbh N. (i lille sal)
Dagsorden
- Valg af dirigent
- Valg af stemmetællere og referenter
- Bestyrelsens beretning for storkredsen
- Fremlæggelse af regnskab til godkendelse
- Behandling af forslag fra medlemmerne
Bestyrelsen foreslår Vedtægtsændringer:
- Nedlæggelse af kandidatudvalg
- Fjerne kravet om kønsfordeling i bestyrelsen
- Rapportering fra medlemmer af råd og udvalg: Politisk Forum og Hovedbestyrelsen
- Valg til bestyrelsen
- Valg af revisor
- Eventuelt
Det praktiske:
Det er gratis at deltage, og du tilmelder dig via AlleOs. Vi stemmer digitalt, så husk at være tilmeldt, for at få din stemme med. Mødet vil ikke blive streamet.
Frokost og fællesskab:
For dem, der også vil være med til årsmødet i Alternativet København, så chiller vi lidt en halv times tid og spiser sammen. Vi serverer en let frokostbuffet.
Vi glæder os til at se dig – det bliver hyggeligt, vigtigt og med garanti lidt sjovt undervejs!
Kærlig hilsen
Bestyrelsen
Nicholas, Uffe, Bodil, Paul og Peter
Bestyrelsens forslag til vedtægtsændringer
FORSLAGSHÆFTE
Nedlæggelse af kandidatudvalg
Forslag #
Henvisning
§§ 12, 13, 16 & 17
Forslagsstillere
Bestyrelsen for Alternativet København Storkredsforening
Nuværende tekst
Ny tekst
§ 12 Kandidatudvalg
Stk. 1 Der nedsættes et koordinerende kandidatudvalg i hver storkredsforening.
Storkredsens kandidatudvalg består af ét medlem fra hver kommuneforening, samt 1-3 medlemmer af storkredsforeningens bestyrelse. Kommuneforeningerne udpeger selv deres medlem.
Kandidater til politiske hverv kan ikke sidde i kandidatudvalget. Hvis en kommuneforening dækker flere opstillingskredse, kan de udpege øvrige medlemmer svarende til antallet af opstillingskredse under kommuneforeningen minus én. Kandidatudvalgene skal koordinere på tværs af landet.
Stk. 2 Kandidatudvalget skal fastlægge en forretningsorden.
Stk. 3 Kandidatudvalget skal koordinere kandidat- og opstilling processerne i storkredsen med hensyn til folketingsvalg. Udvalget kan også gives opgaver relateret til regionsrådsvalg og europaparlamentsvalg.
Storkredsens kandidatudvalg koordinerer i den forbindelse med de øvrige kandidatudvalg i Alternativet.
Stk. 4 Kandidatudvalget skal understøtte en kultur, hvor Alternativets politiske kandidater stiller op og arbejder som et team.
Stk. 5 Kandidatudvalget kan nedsætte arbejdsgrupper.
Stk. 6 Såfremt der ikke er oprettet en kommuneforening, der dækker opstillingskredsen, kan den kommuneansvarlige i Storkredsen deltage i kandidatudvalget.
UDGÅR
§ 13, stk. 6
Hvis det er nødvendigt skal storkredsforeningen indkalde til supplerende opstillingsmøder på foranledning af Kandidatudvalget.
Allerede valgte kandidaters kandidaturer annulleres ikke når der afholdes et supplerende opstillingsmøde, med mindre mødet er indkaldt med det formål at stemme om en specifik allerede valgt kandidat.
§ 13, stk. 6
Hvis det er nødvendigt, skal storkredsforeningen indkalde til supplerende opstillingsmøder.
Allerede valgte kandidaters kandidaturer annulleres ikke når der afholdes et supplerende opstillingsmøde, med mindre mødet er indkaldt med det formål at stemme om en specifik allerede valgt kandidat.
§ 13, stk. 7
Storkredsforeningens kandidatudvalg er ansvarlig for afholdelse af storkredsens faste og supplerende opstillingsmøder sammen med storkredsbestyrelsen.
§ 13, stk. 7
Storkredsforeningens bestyrelse er ansvarlig for afholdelse af storkredsens faste og supplerende opstillingsmøder sammen med storkredsbestyrelsen.
§ 13, stk. 8
Opstillingsmødet skal varsles med mindst seks ugers frist. Opstillingsgrundlaget for kandidaterne skal være afleveret til kandidatudvalget fire uger før opstillingsmødet afholdes, og sendes videre til medlemmerne senest 2 uger før mødet. Opstillingsmøder kan afholdes med kortere varsel i tilfælde af Folketingsvalg, dog med mindst to dages indkaldelsesfrist. I tilfælde af Folketingsvalg er fristen for aflevering af opstillingsgrundlag atten timer.
§ 13, stk. 8
Opstillingsmødet skal varsles med mindst seks ugers frist. Opstillingsgrundlaget for kandidaterne skal være afleveret til bestyrelsen fire uger før opstillingsmødet afholdes, og sendes videre til medlemmerne senest 2 uger før mødet. Opstillingsmøder kan afholdes med kortere varsel i tilfælde af Folketingsvalg, dog med mindst to dages indkaldelsesfrist. I tilfælde af Folketingsvalg er fristen for aflevering af opstillingsgrundlag atten timer.
§ 13, stk. 9
Kandidatudvalget har pligt til at vurdere, om der er tilstrækkelig mangfoldighed i kandidatfeltet og om kandidatfeltet er tilstrækkelig kompetent. Hvis kandidatudvalget vurderer, at det ikke er tilfældet, skal de arbejde for at identificere kandidater, der kan styrke kandidatfeltet på disse punkter.
§ 13, stk. 9
Bestyrelsen har pligt til at vurdere, om der er tilstrækkelig mangfoldighed i kandidatfeltet og om kandidatfeltet er tilstrækkelig kompetent. Hvis bestyrelsen vurderer, at det ikke er tilfældet, skal de arbejde for at identificere kandidater, der kan styrke kandidatfeltet på disse punkter.
§ 16, stk. 2
Hvor der er flere storkredse i en region opretter Storkredsen et fælles kandidatudvalg til at forestå afholdelse af opstillingsmødet.
§ 16, stk. 2
Bestyrelsen koordinerer med de øvrige storkredse i vores region afholdelse af fælles opstillingsmøde.
§ 17, stk. 3
Efter indstilling(er) fra kandidatudvalget beslutter opstillingsmødet principper for opstilling af nominerede kandidater i Storkredsen.
§ 17, stk. 3
Efter indstilling(er) fra bestyrelsen beslutter opstillingsmødet principper for opstilling af nominerede kandidater i Storkredsen.
§ 17, stk. 5
Til folketingsvalget opstilles kandidater i alle storkredsens opstillingskredse. Storkredsforeningens kandidatudvalg kan dispensere herfor, men kun såfremt en kandidat ønsker det.
§ 17, stk. 5
Til folketingsvalget opstilles kandidater i alle storkredsens opstillingskredse.
Bestyrelsen kan dispensere herfor, men kun såfremt en kandidat ønsker det.
Motivation
Kandidatudvalget er ikke længere en pligt, men en mulighed - besluttet på Landsmødet i maj 2024. Bestyrelsen ønsker fleksibiliteten til at koordinere valg med de øvrige Storkredse og internt i Storkredsen, som der nu er behov for.
Fordele
Helt ærligt, der er ikke nedsat et kandidatudvalg efter vedtægterne i mange år.
Nu kan vi både få fleksibilitet og handle efter vedtægterne.
Ulemper
Der er stadig behov for at koordinere kandidatopstillingen. Den opgave skal bestyrelsen også have fokus på ved siden af de andre opgaver.
Fjerne kravet om kønsfordeling i bestyrelsen
Forslag #
Henvisning
§ 10
Forslagsstillere
Bestyrelsen for Alternativet København Storkredsforening
Nuværende tekst
Ny tekst
§ 10 Storkredsforeningens bestyrelse
Stk. 2
Der skal vælges minimum 2 kvinder og 2 mænd (5 eller 7 i bestyrelsen).
§ 10 Storkredsforeningens bestyrelse
Stk. 2
Ved valg efter § 19, stk. 2 er
den første valgte: den kandidat med flest stemmer; den anden valgte: den kandidat med flest stemmer af andet køn af den første valgte, hvis en sådan kandidat er på listen;
den tredje valgte: den kandidat med flest stemmer, som ikke er første eller anden valgte;
den fjerde valgte: den kandidat med flest stemmer, som ikke er første, eller anden valgte og af andet køn af den tredje valgte, hvis en sådan kandidat er på listen;
øvrige valgte efter stemmetal.
stk. 11
Hvis et medlem trækker sig fra storkredsbestyrelsen tiltræder den højest rangerende suppleant (således at bestemmelserne om kønssammensætning er overholdt). Bestyrelsen konstituerer derefter sig selv igen.
stk. 11
Hvis et medlem trækker sig fra storkredsbestyrelsen tiltræder den højest rangerende suppleant. Bestyrelsen konstituerer derefter sig selv igen.
stk. 12
Hvis et medlem af storkredsbestyrelsen ikke kan deltage i arbejdet i mindst 4 uger i træk indkaldes den højst rangerende suppleant (således at bestemmelserne om kønssammensætning er overholdt).
stk. 12
Hvis et medlem af storkredsbestyrelsen ikke kan deltage i arbejdet i mindst 4 uger i træk indkaldes den højst rangerende suppleant.
Motivation
Det er med tungt hjerte, at bestyrelsen fremsætter dette forslag. På alle måder går bestyrelsen ind for, at bestyrelsen skal sammensættes så diverst som overhovedet muligt.
Virkeligheden er dog, at et vedtægtsbestemt minimum af kønssammensætning kan gøre bestyrelsen uarbejdsdygtig. Vi kan risikere at vi ikke kan træffe beslutninger: fx opstille kandidater eller frigive penge til valgkamp.
Ændringen betyder, at hvis der kandidater ‘af andet køn’ (i praksis kvinder) kommer de to med flest stemmer ind i bestyrelsen.
Fordele
Vi sikrer, at bestyrelsen kan træffe beslutninger.
Ulemper
Selvom vi altid vil foretrække mangfoldighed og lighed mellem kønnene, vil vi nok blive mindre proaktive på den værdi når vi rekrutterer til bestyrelsen.