Bæredygtig Landbrugspolitik - Pola 21-02-15 - referat

Den 21-02-15 holdt vi et Pola om bæredygtig landbrugspolitik i Vejle, hvor vi var ca. 40 deltagere. Herunder følger et referat.

Velkomst ved Julius og Rune.
Oplæg af Rune om udvikling af bæredygtig landbrugspolitik. Der blev beskrevet tre mulige retninger indenfor bæredygtig landbrugspolitik; øko-effektivitet, lighed, og etik. Der blev talt om behovet for at analysere politiske ideer i forhold til individuelle interesser (landmanden og forbrugerens interesser), eller fælles værdier (samfundsværdier, naturværdier)

Oplæg fra Bjarne om de små landbrug. Det kan tage 4 timer at gennemgå en besætning på et lille landbrug på 4,5hektar med både høns, geder, og grise, og det kan tage 1 time at gennemgå et stort landbrug på 400 hektar, med udelukkede malkekøer. Konklusionen er at der er for mange regler der ikke er relevante for små landbrug med nogle få dyr. De små landbrug under 5,5 hektar beskattes meget hårdt på ejendomsskatten, fordi de bl.a. betragtes som lystejendomme, hvilket nogen gange kan være rimeligt i en Nordsjællandsk kontekst, men sjældent rimeligt i resten af landet. Der blev talt om, at det kan være vanskeligt som fåreavler både at være økolog og naturplejer. Der skal laves flere matrix-forløb til at skabe lokale netværk mellem små økologiske landbrug.

Oplæg fra Lone om genetiske ressourcer. Først en redegørelse for udviklingen af de genetiske ressourcer i det konventionelle landbrug og konsekvenserne heraf. Herefter gennemgang af problemerne ved, at det økologiske landbrug bruger nogle af de samme genetiske ressourcer som det konventionelle landbrug, og at der behov for et bredere genetisk udvalg til det økologiske landbrug. Der blev talt om de etiske forhold ved det økologiske landbrug - er de store bedrifter etisk korrekte når det ikke er muligt at have føling med hvert enkelt dyr i bedriften. Af politiske tiltag blev nævnt: etiske avlsmål, mindre restriktiv lovgivning ift. husdyr til økologisk drift, handel med frø, større fokus på TTIP, lempelse af vilkår for små landbrug, fokus på en mere helhedsorienteret udvikling. Ændret mærkning af fødevarer, så fødevarer skal mærkes hvis der er anvendt giftstoffer, antibiotika, hormoner eller kunstgødning i produktionen, samt hvis dyrene altid har gået indendørs og hvis der er tilsætningsstoffer i varen.

Oplæg fra Karl Henning om udviklingen af hans landbrug fra konventionelt til økologisk drift, og videre til biodynamisk drift, og de forbedringer af hans jord det har medført. Betydningen af sædskifte, anvendelse af komposteret møg, og biodynamiske præparater blev gennemgået, og der blev vist eksempler på dyrkning af kartofler, gulerødder, byg, og kål. Der blev talt lidt om forskellen på konventionelle, økologiske, og biodynamiske grøntsager – holdbarheden er bedre på de biodynamiske. Det handler om at opbygge jordens humus-indhold, hvilket bevirker at planterne trives bedre, jorden kan optage mere vand og færre næringsstoffer udvaskes, og der skabes grobund for et rigt mikroliv og større diversitet i jorden.

Efter frokost fortsatte diskussionen i 4 grupper, hvilket der kom nogle forslag ud af. Bl.a.:
Lempeligere regler for virksomheder med en omsætning under 1.000.000 kr. Oprettelse af iværksætterzoner. Oprettelse af jordbrugsfond til opkøb af store forgældede landbrug, med det formål at udstykke disse brug til mindre brug.
Bagatelgrænser indenfor dyrehold, planteavl, frugtavl, indberetning og forarbejdning.
Mindre standardisering i lovgivningen, væk fra teknisk kvalitet, fokus på sundhedsmæssig kvalitet.
Støtte til CO2-lagrende landbrug.
Bedre muligheder for praktikpladser på små-landbrug, mere fokus på uddannelse i bæredygtig drift af økologiske landbrug. Lempeligere ejendomsbeskatning af landbrug under 5,5 hektar. Omvendt mærknings-ordning, så det er fødevarer hvor der er anvendt pesticider, kunstgødning, antibiotika, hormoner, m.v. der skal mærkes. Loft over antal dyreenheder per bedrift. Loft over bedriftsstørrelse. Loft over hektarstøtte per bedrift.

Kim redegjorde til sidst for hvordan ideerne fra de politiske laboratorier kan komme videre og blive en del af Alternativets partiprogram, samt for Alternativets forestående valgkampagne.

4 Synes om

Kære Rune
Tak for et klart og velformuleret referat med datoangivelse, og som umiddelbart kan forstås af mig, som ikke er inde i de forhold, der skrives om.
Det er noget ved at få sådan et referat!
Venlig hilsen Inger (ny i Alternativet)

1 Synes om

Det var så lidt Inger.

Fremtidens Landbrug
Jeg har igennem længere tid opfordret til at imødegå udviklingen i de kommende års landbrugspolitik . Det er tvingende nødvendigt at gøre op med Blå-Bloks liberalisering af landbrugslovene udelukkende for vækst i økonomien på den traditionelle facon - nemlig troen på at liberalisere et erhverv, vil skabe maksimal indtægt i de enkelte landbrug.
Imidlertid vil dette til stor skade for miljøet og dermed det rene drikkevand og dermed samfundet . Stor skade for dyr og fødevarer forvoldes,ligesom et ordentlig staldmiljø med glade dyr vil blive forringet, samt dårlige betingelser for dyr, der trives med god dyrvelfærd -
Med baggrund i min viden som landmand og kok, ser jeg et stort potentiale for rene og giftfri fødevarer i fremtidens køkkener og private husholdninger - hvilket heldigvis sker i stor udstrækning i offentlige institutioner ved at man indfører nogle retningslinier for indkøb, der styrker sundheden og miljøet -
Det har igennem længere tid været kendt at MRSA i svinekød, både i produktionen og det man tar op fra køledisken Henholdsvis 88% i slagterierne og 20% i køledisken - det vilikke ha i vores fødevarerproduktion -
Der er en mulighed for at udelukke MRSA fra hverdagen, nemlig den, at købe økologisk… Økologiske fødevarevalg er vejen ud af miljøsvineri(gylle) og til rent drikkevand og vådmiljø på land og i havet.
Disse valg rammer Danmarks og Danskernes fælles natur herude og at det er vores arv vi taler om og den vi videregiver til vores børn er jo en vigtig forståelse for fremtidens fødevarevalg og produktion.
Naturen set som en fælles værdi bliver således et fælles anliggende.
Her kan vi som samfund gå ind og med fordel give erhvervet en håndsrækning - præcist som bankpakkerne havde til hensigt - nemlig en landbrugspakke med et enkelt krav - økologisk planlægning og drift fremover -
Man kunne forestile sig en gældssanering til nul for de der vil (konkurs truede), med et krav om økologisk drift med en statsstøtte i en overgangsperiode på 2 år -
Samfundet vil få noget tilgengæld i form af rent miljø-natur og landbruget kunne få luft igen - vel og mærke - de der ville tage opfordringen op - lur mig om en bonde på fallittens rand ikke med kyshånd ville gribe denne chance.
bedste hilsner
Jens Fisker

www.himmelhavet.dk
hermed mit bud på begrebet - ØKOLO)GI -