Den 21-02-15 holdt vi et Pola om bæredygtig landbrugspolitik i Vejle, hvor vi var ca. 40 deltagere. Herunder følger et referat.
Velkomst ved Julius og Rune.
Oplæg af Rune om udvikling af bæredygtig landbrugspolitik. Der blev beskrevet tre mulige retninger indenfor bæredygtig landbrugspolitik; øko-effektivitet, lighed, og etik. Der blev talt om behovet for at analysere politiske ideer i forhold til individuelle interesser (landmanden og forbrugerens interesser), eller fælles værdier (samfundsværdier, naturværdier)
Oplæg fra Bjarne om de små landbrug. Det kan tage 4 timer at gennemgå en besætning på et lille landbrug på 4,5hektar med både høns, geder, og grise, og det kan tage 1 time at gennemgå et stort landbrug på 400 hektar, med udelukkede malkekøer. Konklusionen er at der er for mange regler der ikke er relevante for små landbrug med nogle få dyr. De små landbrug under 5,5 hektar beskattes meget hårdt på ejendomsskatten, fordi de bl.a. betragtes som lystejendomme, hvilket nogen gange kan være rimeligt i en Nordsjællandsk kontekst, men sjældent rimeligt i resten af landet. Der blev talt om, at det kan være vanskeligt som fåreavler både at være økolog og naturplejer. Der skal laves flere matrix-forløb til at skabe lokale netværk mellem små økologiske landbrug.
Oplæg fra Lone om genetiske ressourcer. Først en redegørelse for udviklingen af de genetiske ressourcer i det konventionelle landbrug og konsekvenserne heraf. Herefter gennemgang af problemerne ved, at det økologiske landbrug bruger nogle af de samme genetiske ressourcer som det konventionelle landbrug, og at der behov for et bredere genetisk udvalg til det økologiske landbrug. Der blev talt om de etiske forhold ved det økologiske landbrug - er de store bedrifter etisk korrekte når det ikke er muligt at have føling med hvert enkelt dyr i bedriften. Af politiske tiltag blev nævnt: etiske avlsmål, mindre restriktiv lovgivning ift. husdyr til økologisk drift, handel med frø, større fokus på TTIP, lempelse af vilkår for små landbrug, fokus på en mere helhedsorienteret udvikling. Ændret mærkning af fødevarer, så fødevarer skal mærkes hvis der er anvendt giftstoffer, antibiotika, hormoner eller kunstgødning i produktionen, samt hvis dyrene altid har gået indendørs og hvis der er tilsætningsstoffer i varen.
Oplæg fra Karl Henning om udviklingen af hans landbrug fra konventionelt til økologisk drift, og videre til biodynamisk drift, og de forbedringer af hans jord det har medført. Betydningen af sædskifte, anvendelse af komposteret møg, og biodynamiske præparater blev gennemgået, og der blev vist eksempler på dyrkning af kartofler, gulerødder, byg, og kål. Der blev talt lidt om forskellen på konventionelle, økologiske, og biodynamiske grøntsager – holdbarheden er bedre på de biodynamiske. Det handler om at opbygge jordens humus-indhold, hvilket bevirker at planterne trives bedre, jorden kan optage mere vand og færre næringsstoffer udvaskes, og der skabes grobund for et rigt mikroliv og større diversitet i jorden.
Efter frokost fortsatte diskussionen i 4 grupper, hvilket der kom nogle forslag ud af. Bl.a.:
Lempeligere regler for virksomheder med en omsætning under 1.000.000 kr. Oprettelse af iværksætterzoner. Oprettelse af jordbrugsfond til opkøb af store forgældede landbrug, med det formål at udstykke disse brug til mindre brug.
Bagatelgrænser indenfor dyrehold, planteavl, frugtavl, indberetning og forarbejdning.
Mindre standardisering i lovgivningen, væk fra teknisk kvalitet, fokus på sundhedsmæssig kvalitet.
Støtte til CO2-lagrende landbrug.
Bedre muligheder for praktikpladser på små-landbrug, mere fokus på uddannelse i bæredygtig drift af økologiske landbrug. Lempeligere ejendomsbeskatning af landbrug under 5,5 hektar. Omvendt mærknings-ordning, så det er fødevarer hvor der er anvendt pesticider, kunstgødning, antibiotika, hormoner, m.v. der skal mærkes. Loft over antal dyreenheder per bedrift. Loft over bedriftsstørrelse. Loft over hektarstøtte per bedrift.
Kim redegjorde til sidst for hvordan ideerne fra de politiske laboratorier kan komme videre og blive en del af Alternativets partiprogram, samt for Alternativets forestående valgkampagne.