Jeg sidder selv med en masse (synes jeg selv;)) brandgode idéer. Ikke store, forkromede, landsdækkende politiske idéer til lovændringer, men små, let Implementerbare idéer til hvordan vi kan deles om tingene.
Jeg tænker ikke, de nødvendigvis har en partifarve, men de kan være med til at skabe et positivt fokus på, og for mange også møde med, tanken om fx. delingsøkonomi. Når ‘hr. og fru Danmark’ oplever helt tæt på, at man kan deles om tingene og dele ud af sit overskud, så er det min overbevisning, at tilliden til at vi ikke alle behøver eje alting, vil vokse.
Helt konkret har jeg idéer om byttebørser, gratisbørser, lånebørser mm. I min lille by har nogen fx lavet et vejkantsbibliotek, hvor man kan sætte bøger, man er færdig med og snuppe en ny:) Det er skønt, og den slags tiltag er med til at skabe en generøs stemning i et ellers lidt tilknappet parcelhus miljø.
Vi skal frem mod et nyt vækstbegreb, og i min verden kunne en af vejene være vækst i deling.
Hvem vil være med til at I de udvikle og erfaringsudveksle? Organisere, tovholder, facilitetere? Kritisere konstruktivt?
Beklager, hvis mit indlæg er for diffust eller for højt oppe i skyerne, jeg har ikke en færdigtænkt, konkret køreplan for projektet. Men hvis ikke herinde, hvor så;)?
Jeg savner et blad, “grøn omstilling” som kan bruges til orientering, og koordinering. Af alternativetets vej fremover, et fysisk blad er godt til “fastholdelse” af visioner, bladet kunne tegnes som selvstændigt abonoment udenom medlemskab.
Katrines indlæg giver god mening for mig, og det er noget jeg har tænkt meget over. Efter min mening er vi stille og roligt på vej fra den mangel-økonomi vi kender og ved at bevæge os ind i en gave-økonomi.
Ved en mangel-økonomi, som vi har set hidtil, er der mangel på resourcer, så folk skal betale for at få del i de tilgængelige resourcer. Her defineres folks status især efter hvad de har.
Ved en gave-økonomi, som vi langsomt på nogle områder er ved at bevæge os ind i, er der overflod af resourcer. Her defineres folks status især efter hvad de giver til andre.
Naturligvis er der begrænsede resourcer i naturen, så vi kan ikke helt komme af med mangel-økonomien. Og det er godt, for det hjælper lidt til at vi ikke over-udnytter de begrænsede resourcer vi har, selvom vi kunne blive meget bedre til at beskytte de begrænsede resourcer vi har i naturen.
Men omvendt har vi nogle resourcer, som vi har i overflod, og det bør vi udnytte. Eksemplet med et vejkantsbibliotek er rigtigt godt.
Open Source/Fri Software er et andet eksempel på en gave-økonomi. I stedet for at folk siger “jeg har en eneret på det jeg har lavet”, siger folk “alle er velkomne til at bruge det jeg har lavet”. Når noget kan kopieres uden omkostninger er det bedste for samfundet som helhed efter min mening, at alle skal kunne have gavn af det.
Og som Katrine nævner, hjælper det med til at give en mere generøs stemning. Den der har fået noget uden at skulle give noget andet til gengæld er meget mere tilbøjelig til at give noget igen til andre uden at forlange noget for det.
Jeg har fx nogle potteplanter, som jeg laver stiklinger af. Dem jeg ikke selv skal bruge, vil jeg gerne give væk. Har overvejet at sætte dem ud til vejen med et lille skilt ved, men vi kunne jo også lave en fællesbod et sted? Med ting der gives væk i kærlighed og i Alternativet navn.
Jeg synes også et samlet skriv, som koger debat ned til foreløbige konklusioner og mål, men på papir?? Er det ikke netop modsætningsfyldt - samfundsøkonomisk og miljømæssigt? Vi kan rimeligt billigt skrive og distribuere elektronisk kommunikation. Jeg er også selv tilhænger at passive medier som papir der kan holde i 100 år - men i en grøn omstilling skal der måske findes en anden løsning?
Jeg har selv overvejet at printe på papir og så når jeg er færdig rense tonere af, med acetone og genbruge papiret, men acetoner er ikke så godt for miljøet.
Er der nogen der kender noget laser toner som kan tages af med vand eller saltvand eller noget i den stil?